Class 10 Chapter 14 Sources of Energy Physics MCQs

Class 10 Physics Chapter 14 Sources of Energy MCQs are provided here with answers. In this chapter, you will learn about the various forms of energy, like renewable sources of energy and non-renewable sources of energy. These MCQ questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Sources of Energy Class 10 Science Chapter 14 MCQs are prepared for a better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

MCQs on Class 10 Physics Chapter 14 Sources of Energy

Check the multiple-choice questions for the Class 10 Physics Chapter 14 Sources of Energy. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 14 Sources of Energy MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. Nuclear energy is a ————.

  1. Renewable sources of energy
  2. Non-renewable sources of energy
  3. Neither renewable and non-renewable sources of energy
  4. None of the option

Answer: (b) Non-renewable sources of energy

Explanation: The resources that cannot be renewed once they are consumed are called non-renewable sources of energy.

2. Which among the following causes environmental pollution?

  1. Biomass
  2. Solar energy
  3. Coal
  4. Wind

Answer: (c) Coal

Explanation: Since coal is a non-renewable source of energy, it causes pollution.

3. ———— is used in thermal power plants.

  1. Uranium
  2. Thorium
  3. Air
  4. Fossil fuels

Answer: (d) Fossil fuels

Explanation: Oil, coal, natural gas are collectively known as fossil fuels. They are used in thermal power plants.

4. Why is biogas considered a ‘good’ source of energy?

  1. as it burns with releasing smoke
  2. as it burns without releasing smoke
  3. as it burns without oxygen
  4. None of the option

Answer: (b) as it burns without releasing smoke

Explanation: biogas is efficient and does not contribute to pollution. Hence, it is known as a good source of energy.

5. The component of biogas is ———-.

  1. Uranium
  2. Thorium
  3. Methane
  4. Hydrochloric acid

Answer: (c) Methane

Explanation: Methane is the component of biogas.

6. The gravitational pull of ———— causes the rise of sea-water during high tides.

  1. Venus
  2. Pluto
  3. Sun
  4. Moon

Answer: (d) Moon

Explanation: Moon’s gravitational pull is responsible for the rise of sea-water during high tides.

7. The power generated in a windmill ———–.

  1. depends on the tower height
  2. depends on wind velocity
  3. does not depend on wind velocity
  4. depends on the trees surrounding it

Answer: (b) Depends on wind velocity

Explanation: Wind velocity is responsible for the power generated in windmills.

8. Carbon dioxide causes ————.

  1. White house effect
  2. Red house effect
  3. Blackhouse effect
  4. Greenhouse effect

Answer: (d) Greenhouse effect

Explanation: Carbon dioxide, methane, and nitrous oxides are some of the gases which cause the greenhouse effect.

9. Non-conventional sources of energy are ————.

  1. Exhaustible
  2. Inexhaustible
  3. Neither exhaustible or inexhaustible
  4. Too expensive

Answer: (a) Inexhaustible

Explanation: Non-conventional sources of energy are inexhaustible, pollution-free, and less expensive.

10. Biogas is also known as ————.

  1. Fuel gas
  2. Ethane gas
  3. Gobar gas
  4. Petroleum gas

Answer: (c) Gobar gas

Explanation: Gobar gas is also known as biogas. It is commonly used for cooking purposes and is also used to produce electricity.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class