Class 10 Chapter 15 Our Environment Physics MCQs

Class 10 Physics Chapter 15 Our Environment MCQs are provided here with answers. This chapter discusses what happens when we add waste to the environment, components of the ecosystem, and how our activities affect the environment. These MCQ questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Our Environment Chapter Class 10 Science MCQs are prepared for a better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

MCQs on Class 10 Physics Chapter 15 Our Environment

Check the multiple-choice questions for the 10th class Physics chapter 15 Our Environment. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 15 Our Environment MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. Which among the following is responsible for the depletion of the ozone layer?

  1. O2
  2. DDT
  3. CFC
  4. O3

Answer: (c) CFC

Explanation: CFCs are responsible for the depletion of the ozone layer.

2. State true or false: decomposers in the ecosystem convert organic material to inorganic forms.

  1. False (b) True

Answer: (b) True

3. Which among the following are primary consumers.

  1. Herbivores
  2. Carnivores
  3. Omnivores
  4. None of the option

Answer: (a) Herbivores

Explanation: Herbivores are the primary consumers in the ecosystem.

4. Cotton is a ——————-

  1. Non-biodegradable waste
  2. Biodegradable waste
  3. Neither Non-biodegradable waste nor biodegradable waste
  4. None of the option

Answer: (b) Biodegradable waste

Explanation: Cotton is a biodegradable waste. Biodegradable waste can be broken down into water, carbon dioxide, methane or simple organic molecules.

5. —————– are known as cleaners of nature.

  1. Producers
  2. Decomposers
  3. Consumers
  4. Herbivores

Answer: (b) Decomposers

Explanation: Since decomposers decompose the waste and release energy back in the environment, they are known as the cleaners of nature.

6. Which among the following is a biotic component?

  1. Bacteria
  2. Plants
  3. Water
  4. All the above options

Answer: (d) All the above options

Explanation: Living things in an ecosystem are referred to as biotic components.

7. Which of the following contributes to the ecological imbalance?

  1. Air pollution
  2. Extinction
  3. Urbanisation
  4. All the above options

Answer: (d) All the above options

8. Example of autotroph is ————

  1. Animal
  2. Plant
  3. Fungi
  4. None of the options

Answer: (b) Plant

Explanation: Organisms that can produce their own food using light, water, carbon dioxide, or other chemicals are referred to as autotrophs.

9. Which of the following is a herbivore?

  1. Dog
  2. Cat
  3. Lion
  4. Deer

Answer: (d) Deer

Explanation: Since deer is adapted to eating plant material, it is classified as a herbivore.

10. Depletion of the ozone layer causes —————-

  1. Flood
  2. Rain
  3. Increased UV radiations
  4. Earthquake

Answer: (c) Increased UV radiations

Explanation: Increased UV radiations cause depletion of the ozone layer.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class