Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation MCQs

Class 11 Physics Chapter 8 Gravitation MCQs are provided here with answers. These questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Gravitation Class 11 Physics MCQs are prepared for a better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

MCQs on Class 11 Chapter 8 Gravitation

Check the multiple-choice questions for the 11th Class Physics Gravitation chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 8 Gravitation MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. Newton’s law of universal gravitation force is given by

  1. \(\begin{array}{l}F=\frac{Gm_{1}m_{2}}{r^{4}}\end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}F=\frac{Gm_{1}m_{2}}{r^{2}}\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}F=\frac{Gm_{1}+m_{2}}{r^{2}}\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}F=\frac{Gm_{1}-m_{2}}{r^{2}}\end{array} \)

Answer: (b)

\(\begin{array}{l}F=\frac{Gm_{1}m_{2}}{r^{2}}\end{array} \)

Explanation: Newton’s law of universal gravitation shows us that the gravitational force (F) of attraction between two substances let their masses be (m1) and (m2), separated by the distance (r).

2. Which law describes the orbits of planets around the sun?

  1. Newton’s law
  2. Faraday’s law
  3. Kepler’s law
  4. Kirchoff’s Law

Answer: (c) Kepler’s law

Explanation: Kepler’s law describes the orbits of planets around the sun.

3. The sum of kinetic and potential energy is when a missile is launched with a velocity less than the escape velocity.

  1. 0
  2. Negative
  3. Positive
  4. None of the option

Answer: (b) Negative

Explanation: The sum of kinetic and potential energy when a missile is launched with a velocity less than the escape velocity is always negative.

4. If the distance between the earth and the sun doubles, what would be the duration of the year?

  1. 365 days
  2. 366 days
  3. 730 days
  4. 1032 days

Answer: (d) 1032 days

Explanation:

\(\begin{array}{l}a_{2}=2a_{1}\end{array} \)

\(\begin{array}{l}T^{2}\alpha a^{3}\end{array} \)

\(\begin{array}{l}\frac{T_{1}^{2}}{a_{1}^{3}}=\frac{T_{2}^{2}}{a_{2}^{3}}\end{array} \)

\(\begin{array}{l}T_{2}^{2}=(\frac{a_{2}}{a_{1}})^{3}*T_{1}^{2}\end{array} \)

\(\begin{array}{l}T_{2}^{2}=8*T_{1}^{2}\end{array} \)

\(\begin{array}{l}T_{2}^{2}=\sqrt{8}*365 days\end{array} \)

T2= 1032.37 days

= 1032 days

5. What would be the maximum height reached by the body if the body is projected vertically from the surface of the earth of radius R with a velocity equal to half of the escape velocity?

  1. 2+R
  2. R
  3. R/2
  4. R/3

Answer: (d) R/3

6. In a manned satellite, people experience no gravity and it is known as

  1. Gravity-weight
  2. Gravitational weight
  3. Weightlessness
  4. Less-weight gravity

Answer: (c) Weightlessness

Explanation: When the object is in free fall, it is weightless and this phenomenon is known as weightlessness.

7. Dimensional formula for gravitational intensity is ————-

  1. \(\begin{array}{l}[LT^{2}]\end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}[LT^{-2}]\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}[LT]\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}[LT^{-4}]\end{array} \)

Answer: (b)

\(\begin{array}{l}[LT^{-2}]\end{array} \)

Explanation: The strength of the gravitational field is known as gravitational field intensity.

8. Gravitational force on a particle inside a spherical shell is —————-.

  1. 1
  2. -1
  3. 0
  4. None of the option

Answer: (c) 0

Explanation: The gravitational force on a particle inside a spherical shell is zero.

9. The satellite having the same time period of revolution as that of the earth is called————-.

  1. Stationary satellite
  2. Geostationary satellite
  3. Gravitational satellite
  4. Geo satellite

Answer: (b) Geostationary satellite

Explanation: Geostationary satellites rotate in the equatorial plane from west to east. Geostationary satellites are used for communication purposes.

10. State true or false: The gravitational force is a conservative force.

  1. True b False

Answer: (a) True

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class