Class 12 Physics Chapter 10 Wave Optics MCQs

Access the latest Class 12 Physics MCQs for Chapter 10 Wave Optics, along with their answers. The MCQs with answers for Class 12 Physics are created as per the latest exam pattern. These questions will help students improve their critical thinking abilities and help them score good marks in board exams.

Download Chapter 10 Wave Optics MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

Class 12 Wave Optics MCQs

Check the multiple-choice questions for the 12th Class Physics Wave Optics Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1. What is the geometric shape of the wavefront that originates when a plane wave passes through a convex lens?

  1. Converging spherical
  2. Diverging spherical
  3. Plane
  4. None of the above

Answer: (a) Converging Spherical

Explanation: A converging spherical wavefront originates when a plane wave passes through a convex lens.

2. How can the fringe width increase in Young’s double-slit experiment?

  1. By decreasing the width of the slit
  2. By reducing the separation of slits
  3. By reducing the wavelength of the slits
  4. By decreasing the distance between slits and the screen

Answer: (b) By decreasing the separation of slits

Explanation: The fringe width can be increased in Young’s double-slit experiment by decreasing the separation of slits.

3. What is the locus of all particles in a medium vibrating in the same phase called?

  1. Fringe
  2. Wavelet
  3. Wavefront
  4. None of the above

Answer: (c) Wavefront

Explanation: The locus of all particles in a medium vibrating in the same phase is called a wavefront.

4. Which of the following factors does the intensity of light depend on?

  1. Frequency
  2. Wavelength
  3. Amplitude
  4. Velocity

Answer: (c) Amplitude

Explanation: The intensity of light depends on amplitude.

5. Which of the following light phenomena confirms the transverse nature of light?

  1. Refraction of light
  2. Diffraction of light
  3. Dispersion of light
  4. Polarization of light

Answer: (d) Polarization of light

Explanation: Polarization of light confirms the transverse nature of light.

6. Polaroid glasses are used in sunglasses because

  1. They are cheaper
  2. They have a good colour
  3. They look fashionable
  4. They reduce the light intensity to half on account of polarization

Answer: (d) They reduce the light intensity to half on account of polarization

Explanation: Polaroid glasses are used in sunglasses because they reduce the light intensity to half on polarization.

7. Two light sources are said to be coherent when both the sources of light emit light of

  1. The same amplitude and phase
  2. The same intensity and wavelength
  3. The same speed
  4. The same wavelength and constant phase difference

Answer: (d) the same wavelength and constant phase difference

Explanation: Two light sources are said to be coherent when both light sources emit light of the same wavelength and constant phase difference.

8. Which of the following is an application of the Doppler Effect?

  1. Doppler Radius
  2. Doppler Spectrometer
  3. Doppler Velocimeter
  4. All of the above

Answer: (d) All of the above

Explanation: Doppler Radius, Doppler Spectrometer and Doppler Velocimeter are applications of the Doppler Effect.

9. Who discovered Poisson’s bright spot?

  1. Fresnel
  2. Rayleigh
  3. Fraunhofer
  4. Poisson

Answer: (d) Poisson

Explanation: Poisson discovered Poisson’s bright spot.

10. Which of the following is conserved when light waves interfere?

  1. Intensity
  2. Amplitude
  3. Phase
  4. None of the above

Answer: (d) None of the above

Explanation: Intensity, amplitude, and phase are not conserved when light waves interfere.

In the tenth episode of our One-Shot series for NEET 2022, Anushri ma’am will take us through all the critical & must-know concepts of Wave Optics.

Stay tuned to BYJU’S and Fall in Love with Learning!

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class