Class 12 Physics Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter MCQs

Access the latest Class 12 Physics MCQs for Chapter 11, along with their answers. The MCQ Questions with answers for Class 12 Physics are created as per the latest exam pattern. These questions will help students improve their critical thinking abilities and help them score good marks in board exams.

Download Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

Class 12 Dual Nature of Radiation and Matter MCQs

Check the multiple-choice questions for the 12th Class Physics Dual Nature of Radiation and Matter Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1. The emission of electrons does not occur in which of the following?

  1. Photoelectric Emission
  2. Thermionic Emission
  3. Secondary Emission
  4. X-Ray Emission

Answer: (d) X-Ray Emission

Explanation: The emission of electrons does not take place in X-Ray Emission.

2. What happens to the kinetic energy of the emitted electrons when the light is incident on a metal surface?

  1. It varies with the frequency of light
  2. It varies with the light intensity
  3. It varies with the speed of light
  4. It varies irregularly

Answer: (a) It varies with the frequency of light.

Explanation: The kinetic energy of the emitted electrons varies with the frequency of light.

3. A photoelectric cell is a device which

  1. Converts light energy into electricity
  2. Converts electricity into light energy
  3. Stores Light energy
  4. Stores Electricity

Answer: (a) Converts light energy into electricity.

Explanation: A photoelectric cell is a device that converts light energy into electricity.

4. What does a cathode ray consist of?

  1. Electrons
  2. Protons
  3. Photons
  4. Alpha particles

Answer: (a) Electrons

Explanation: A cathode ray consists of electrons.

5. Who gave the theory of quantization of electric charge?

  1. J.J Thomason
  2. William Crookes
  3. R.A Milikan
  4. Wilhelm Hallwachs

Answer: (c) R.A Millikan

Explanation: R.A Millikan gave the theory of quantization of electric charge.

6. Which of the following metals is not sensitive to visible light?

  1. Rubidium
  2. Sodium
  3. Caesium
  4. Cadmium

Answer: (d) Cadmium

Explanation: Cadmium is not sensitive to visible light.

7. Which of the following does the wave theory of light not explain?

  1. Diffraction
  2. Photocurrent
  3. Polarization
  4. Interference

Answer: (b) Photocurrent

Explanation: The wave theory of light does not explain photocurrent.

8. Photons are deflected by

  1. Magnetic field only
  2. Electric field only
  3. Electromagnetic field
  4. None of the above

Answer: (d) None of the above

Explanation: None of the given options deflects photons.

9. The photoelectric effect is based on the law of conservation of

  1. Energy
  2. Momentum
  3. Mass
  4. Angular momentum

Answer: (a) Energy

Explanation: The photoelectric effect is based on the law of conservation of energy.

10. Photon does not possess

  1. Energy
  2. Momentum
  3. Rest Mass
  4. Frequency

Answer: (c) Rest Mass

Explanation: Photon does not possess rest mass.

Stay tuned to BYJU’S and Fall in Love with Learning!

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class