Class 12 Physics Chapter 12 Atoms MCQs

Access the latest Class 12 Physics MCQs for Chapter 12, along with their answers. The MCQ Questions with answers for Class 12 Physics are created as per the latest exam pattern. These questions will help students improve their critical thinking abilities and help them score good marks in board exams.

Download Chapter 12 Atoms MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

Class 12 Atoms MCQs

Check the multiple-choice questions for the 12th Class Physics Atoms Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1. What did Rutherford’s alpha particle experiment prove?

  1. Electrons
  2. Protons
  3. Neutrons
  4. Nucleus

Answer: (d) Nucleus

Explanation: Rutherford’s alpha particle experiment proved the existence of the nucleus.

2. Why was Rutherford’s atomic model unstable?

  1. Electrons do not remain in orbit.
  2. Nuclei will break down.
  3. The nucleus repels electrons.
  4. Orbiting electrons radiate energy.

Answer: (a) Electrons do not remain in orbit.

Explanation: Rutherford’s atomic model was unstable because electrons remain in orbit.

3. Balmer series lies in which spectrum?

  1. Ultraviolet
  2. Visible
  3. Infrared
  4. Partially Visible

Answer: (b) Visible

Explanation: Balmer series lies in the visible spectrum.

4. According to the classical theory, the circular path of the electrons is

  1. Circular
  2. Parabolic
  3. Spiral
  4. Straight line

Answer: (c) Spiral

Explanation: According to classical theory, the circular path of the electrons is spiral.

5. Electrons in the atom are held to the nucleus by

  1. Nuclear Force
  2. Columb Force
  3. (c) Gravitational Force
  4. (d) Van Der Waal’s Force

Answer: (b) Columb’s Force

Explanation: Electrons in the atom are held to the nucleus by Columb’s Force.

6. The electrons of Rutherford’s model would be expected to lose energy because

  1. They jump on the nucleus
  2. They move randomly
  3. Radiate electromagnetic waves
  4. Escape from the atom

Answer: (c) Radiate electromagnetic waves.

Explanation: The electrons of Rutherford’s model would e expected to lose energy because they radiate electromagnetic waves.

7. Who discovered the first spectral series?

  1. Lyman
  2. Balmer
  3. Paschen
  4. Pfund

Answer: (b) Balmer

Explanation: Balmer discovered the first spectral series.

8. Which of the following did Bohr use to explain his theory?

  1. Quantization of angular momentum
  2. Conservation of Quantum frequency
  3. Conservation of Mass
  4. Conservation of Linear Momentum

Answer: (a) Quantization of angular momentum

Explanation: Bohr used the quantization of angular momentum to explain his theory.

9. Rutherford’s atomic model was unstable because

  1. Electrons do not remain in orbit
  2. Nuclei will break down
  3. (c) Electrons are repelled by the nucleus
  4. (d) orbiting electrons radiate energy

Answer: (a) Electrons do not remain in orbit.

Explanation: Rutherford’s atomic model was unstable because electrons do not remain in orbit.

10. The first model of the atom was proposed by

  1. Neils Bohr
  2. Albert Einstein
  3. J.J Thompson
  4. Ernst Rutherford

Answer: (c) J.J Thompson

Explanation: J. J Thompson proposed the first model of the atom.

Stay tuned to BYJU’S and Fall in Love with Learning!

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class