Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity MCQs

Class 12 Physics Chapter 3 Current Electricity MCQs are provided here with answers. These questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Current Electricity Class 12 Physics MCQs are prepared for a better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

Download Chapter 3 Current Electricity MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

MCQs on Class 12 Chapter 3 Current Electricity

Check the multiple-choice questions for the 12th Class Physics Current Electricity Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1. What is the resistance of a human body?

  1. 12 Ω
  2. 120 KΩ
  3. 12 KΩ
  4. 2 Ω

Answer: (c) 12 KΩ

Explanation: The resistance of a human body is 12 KΩ.

2. A silver wire has a resistance of 2.1 Ω at 27.5 °C, and a resistance of 2.7 Ω at 100 °C. What is the temperature coefficient of resistivity of silver?

  1. 0.0059
  2. 0.0039
  3. 0.0129
  4. 0.0159

Answer: (b) 0.0039

Explanation: The temperature coefficient of resistivity of silver is 0.0039.

3. The rate of flow of electric charge through any cross-section of a conductor is known as…………..

  1. Electric flux
  2. Electric potential
  3. Electric current
  4. Electric field

Answer: (c) Electric current

Explanation: The rate of flow of electric charge through any cross-section of a conductor is known as electric current.

4. Mobility is denoted by ————-

  1. \(\begin{array}{l}\eta\end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}\alpha\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}\mu\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}\rho\end{array} \)

Answer: (c)

\(\begin{array}{l}\mu\end{array} \)

Explanation: Mobility is denoted by

\(\begin{array}{l}\mu\end{array} \)
.

5. Which of the following is non-ohmic resistance?

  1. Lamp filament
  2. Copper wire
  3. Carbon resistor
  4. Diode

Answer: (d) Diode is non-ohmic resistance.

Explanation: Diode

6. Unit of conductance is ———–

  1. Dyne
  2. Siemen
  3. Ohm
  4. Volts

Answer: (b) Siemen

Explanation: Unit of conductance is

7. Current density is a ————–

  1. Scalar
  2. Vector
  3. Dimensionless quantity
  4. None of the options

Answer: (b) Vector

Explanation: Current density is a vector quantity.

8. The resistivity of certain metals or alloys drops to zero when they are cooled below a certain temperature, this phenomenon is known as————-.

  1. Conductivity
  2. Partial conductivity
  3. Superconductivity
  4. Non-conductivity

Answer: (c) Superconductivity

Explanation: The resistivity of certain metals or alloys drops to zero when they are cooled below a certain temperature, this phenomenon is known as superconductivity.

9. State true or false: The total resistance in the series combination is more than the greatest resistance in the circuit.

  1. True (b) False

Answer: (a) True

Explanation: The total resistance in the series combination is more than the greatest resistance in the circuit.

10. The opposition offered by the electrolyte of the cell to the flow of current through itself is known as ———–

  1. External resistance
  2. Internal resistance
  3. Non-resistance
  4. None of the option

Answer: (b) Internal resistance

Explanation: The opposition offered by the electrolyte of the cell to the flow of current through itself is known as internal resistance.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class