Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves MCQs

Get access to the latest Class 12 Physics MCQs for Chapter 8 Electromagnetic Waves, along with their answers. The MCQ Questions with answers for Class 12 Physics are prepared as per the latest exam pattern. These questions will help students improve their critical thinking abilities and help them score good marks in the board exams.

Download Chapter 8 Electromagnetic Waves MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

Class 12 Electromagnetic Waves MCQs

Check the multiple-choice questions for the 12th Class Physics Electromagnetic Waves Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the right option and check the answer provided here.

1. What is the phase difference between electric and magnetic fields in an electromagnetic wave?

  1. (a) 0
  2. (b) π
  3. (c) π/2
  4. (d) π/4

Answer: (b) π

Explanation: The phase difference between electric and magnetic fields in an electromagnetic wave is π.

2. Which of the following waves have a maximum frequency?

  1. infrared waves
  2. gamma rays
  3. microwaves
  4. radio waves

Answer: (b) gamma rays

Explanation: Gamma rays have a maximum frequency.

3. According to Maxwell’s Hypothesis, a changing electric field gives rise to?

  1. Induced EMF
  2. Electric Field
  3. Magnetic Field
  4. Magnetic Dipole

Answer: (c) Magnetic Field

Explanation: A changing electric field gives rise to a magnetic field.

4. Which of the following proves that electromagnetic waves are transverse?

  1. Reflection
  2. Diffraction
  3. Interference
  4. Polarisation

Answer: (d) Polarisation

Explanation: Only transverse waves can be polarized.

5. Which of the following is used to investigate the structure of solids?

  1. Gamma Rays
  2. Infrared Rays
  3. X-Rays
  4. Cosmic Rays

Answer: (c) X-Rays

Explanation: X-Rays are used to investigate the structure of solids.

6. Which of the following radiations are used to treat muscle ache?

  1. Microwaves
  2. Infrared Rays
  3. Ultraviolet Rays
  4. X-Rays

Answer: (b) Infrared Rays

Explanation: Infrared rays are used to treat muscle aches.

7. When is the conduction current the same as the displacement current?

  1. When the source is ac
  2. When the source is dc
  3. When the source is either an ac or a dc
  4. When the source is neither dc nor ac

Answer: (c) When the source is either an ac or a dc

Explanation: The conduction current is the same as the displacement current when the source is either an ac or a dc.

8. An electromagnetic wave can be produced when the charge is

  1. moving in a circular orbit
  2. moving with a constant velocity
  3. falling in an electric field
  4. Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)

Explanation: An electromagnetic wave can be produced when the charge moves in a circular orbit with constant velocity.

9. Which waves are used by artificial satellites for communication?

  1. Infrared rays
  2. Microwaves
  3. Radiowaves
  4. X-Rays

Answer: (b) Microwaves

Explanation: Microwaves are used by artificial satellites for communication.

10. The ratio of contributions made by the magnetic field and electric field components to the intensity of an EM wave is

  1. 1:1
  2. c:1
  3. c2:1
  4. √c:1

Answer: (a) 1:1

Explanation: The ratio of contributions made by the magnetic field and electric field components to the intensity of an EM wave is 1:1.

Stay tuned to BYJU’S and Fall in Love with Learning!

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class