Class 9 Physics Chapter 10 Gravitation MCQs

Class 9 Physics MCQs for Chapter 10 are available here online for students, along with their answers. The MCQs with answers for Class 9 Physics are prepared as per the latest exam pattern. These multiple-choice questions are prepared as per the latest CBSE syllabus (2021 – 2022) and NCERT guidelines. Students will build their problem-solving skills and score good marks in the board exams solving these objective questions.

Class 9 Gravitation MCQs

Check the multiple-choice questions for the 9th Class Physics Gravitation Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 10 Gravitation MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. Which of the following is true of two objects of different masses falling freely near the surface of the moon?

  1. They both have different accelerations.
  2. They have the same velocities at any instant
  3. They experience forces of the same magnitude
  4. They change their inertia

Answer: (b) They have the same velocities at any instant

Explanation: Two different masses falling freely near the moon’s surface have the same velocities at any instant.

2. Which of the following statements is true of the value of acceleration due to gravity?

  1. The value is the same on the equator and poles
  2. The value is least on poles
  3. The value is almost negligible on the equator
  4. The value increases from pole to equator

Answer: (c) The value is almost negligible on the equator

Explanation: The acceleration value due to gravity is least on the equator.

3. The law of gravitation describes the gravitational force between

  1. any two bodies having mass
  2. earth and point mass only
  3. earth and Sun only
  4. two charged bodies only

Answer: (a) any two bodies having mass

Explanation: The law of gravitation describes the gravitational force between any two bodies having mass.

4. The Earth’s atmosphere is held by the

  1. Wind
  2. Clouds
  3. Earth’s magnetic field
  4. Gravity

Answer: (d) Gravity

Explanation: The Earth’s atmosphere is held by the Earth’s gravity.

5. Which of the following factors does the acceleration due to gravity on the Earth depend upon?

  1. Mass of the Body
  2. Mass of the Earth
  3. The volume of the Body
  4. Shape and Size of the Body

Answer: (b) Mass of the Earth

Explanation: The acceleration due to gravity on the Earth depends upon the mass of the Earth.

6. Which of the following is true when a Mango falls from a Mango Tree?

  1. Only the Earth attracts the Mango.
  2. Only the Mango attracts the Earth.
  3. Both Mango and Earth attract each other
  4. Both Mango and Earth repel each other

Answer: (c) Both Mango and Earth attract each other.

Explanation: When a Mango falls from the tree, both Mango and Earth attract each other.

7. The weight of an object on the Moon’s surface is

  1. 1/3 rd of the weight on Earth
  2. 1/5 rd of the weight on Earth
  3. 1/6th of the weight on Earth
  4. 1/2 nd of the weight on Earth

Answer: (c) 1/6th of the weight on Earth

Explanation: The weight of an object on the Moon’s surface is 1/6th of the weight on Earth.

8. What is the value of the acceleration due to gravity on the surface of the Earth?

  1. 9.8 m/s2
  2. 18.8 m/s2
  3. 4 m/s2
  4. 12 m/s2

Answer: (a) 9.8 m/s2

Explanation: The value of the acceleration due to gravity on the surface of the Earth is 9.8 m/s2.

9. What holds the Earth’s atmosphere?

  1. Gravity
  2. Clouds
  3. Wind
  4. Earth’s Magnetic Field

Answer: (a) Gravity

Explanation: Gravity holds the Earth’s atmosphere.

10. The gravitational force between two bodies does not depend on

  1. their masses
  2. their separation
  3. the product of their masses
  4. the medium between two bodies

Answer: (d) the medium between the two bodies

Explanation: The gravitational force between two bodies does not depend on the medium between the two bodies.

Stay tuned to BYJU’S and Fall in Love with Learning!

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class