Class 9 Physics Chapter 11 Work and Energy MCQs

Get free access to Class 9 Physics MCQs for Chapter 11 Work and Energy, along with their answers. The MCQs with answers for Class 9 Physics are provided as per the latest CBSE exam pattern. Going through these questions will help students improve their critical thinking abilities and help them score good marks in board exams.

Class 9 Work and Energy MCQs

Check the multiple-choice questions for the 9th Class Physics Work and Energy Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 11 Work and Energy MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. The formula to find the work done is

  1. W = F+s
  2. W = F.s
  3. W = F-s
  4. W = F/s

Answer: (b) W = F.s

Explanation: The work done is defined as the product of the magnitude of the force acting on the body and the displacement in the direction of the force.

2. If a force acting on a body causes no displacement, the work done is—————

  1. -1
  2. 1
  3. 0
  4. Infinity

Answer: (c) 0

Explanation: The work done is zero when the force acting on a body causes no displacement.

3. Objects in motion possess energy and can do work; this energy is called———————

  1. Solar energy
  2. Thermal energy
  3. Potential energy
  4. Kinetic Energy

Answer: (d) Kinetic Energy

Explanation: Kinetic energy is defined as the work needed to accelerate a body of a given mass from rest.

4. The sum of kinetic energy and potential energy is ————-

  1. Mechanical energy
  2. Thermal energy
  3. Potential energy
  4. Kinetic Energy

Answer: (a) Mechanical energy

Explanation: Mechanical energy = kinetic energy + potential energy

5. 1 kilowatt =

  1. 1 Watt
  2. 10 Watts
  3. 100 Watts
  4. 1000 Watts

Answer: (d) 1000 Watts

Explanation: 1 kilowatt = 1000 Watts or 1 kilowatt = 1000 J/s

6. The energy used in one hour at the rate of 1kW is known as ————-

  1. 10kWh
  2. 1kWh
  3. 1W
  4. 1kW/h

Answer: (b) 1kWh

Explanation: The energy used in an hour at the rate of 1kW is 1kWh.

7. What are the various factors affecting kinetic energy?

  1. Mass
  2. Momentum
  3. Velocity
  4. All the above options

Answer: (d) All the above options

Explanation: Factors affecting the kinetic energy are mass, momentum, and velocity.

8. When two identical bodies are in motion, the body with a higher velocity has ————-

  1. Lower Kinetic Energy
  2. Higher Kinetic Energy
  3. No Kinetic Energy
  4. None of the options

Answer: (b) Higher Kinetic Energy

Explanation: When two identical bodies are in motion, the body with a higher velocity has higher kinetic energy.

9. State true or false: The object must be displaced for the work to be done.

  1. True b False

Answer: (a) True

Explanation: Two conditions that need to be satisfied for work to be done are: force should act on the object, and the object must be displaced.

10. If the displacement is perpendicular to the force, then the work done is said to be—————.

  1. -1
  2. 1
  3. 0
  4. Infinity

Answer: (c) 0

Explanation: If the displacement is perpendicular to the force, then work done is zero.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class