Class 9 Physics Chapter 8 Motion MCQs

Class 9 Physics MCQs for Chapter 8 Motion are available here online for students, along with their answers. MCQs with answers for Class 9 Physics are prepared as per the latest exam pattern. These multiple-choice questions are prepared as per the latest CBSE syllabus (2021 – 2022) and NCERT guidelines. Solving these objective questions will help students build their problem-solving skills and score good marks in the board exams.

Download Chapter 8 Motion MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

Class 9 Motion MCQs

Check the multiple-choice questions for the 9th Class Physics Motion Chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1. What would be the displacement of a particle moving in a circular path of radius r after a displacement of half a circle?

  1. 2πr
  2. πr
  3. 2r
  4. Zero

Answer: (c) 2r

Explanation: After half a circle, the particle will be diametrically opposite to its origin. Hence, displacement is equal to the diameter.

2. The path length travelled by a body in a given time interval is known as _____.

  1. distance
  2. velocity
  3. acceleration
  4. moment

Answer: (a) distance

Explanation: The total path length travelled by a body in a given time interval is distance.

3. Which of the following situations is true and possible?

  1. If the velocity of a body is zero, then the acceleration can be non-zero
  2. A body moving at a constant velocity can have acceleration
  3. The magnitude of distance and displacement are equal in a circular motion
  4. All of the above

Answer: (a) If the velocity of a body is zero, then the acceleration can be non-zero

Explanation: It is possible to have a non-zero value of acceleration when the velocity of a body is zero.

4. Velocity is defined as _____ per time.

  1. distance
  2. displacement
  3. power
  4. acceleration

Answer: (b) displacement

Explanation: Velocity is defined as displacement per unit time.

5. A body moving in a straight line has a uniform motion if it travels _____ distance in equal time intervals.

  1. equal
  2. unequal

Answer: (a) equal

Explanation: A body moving in a straight line has a uniform motion if it travels an equal distance in equal time intervals.

6. Suppose a boy is moving with a uniform velocity of 10 m/s on a merry-go-round ride. Which of the following is true of the given scenario?

  1. The boy is at rest
  2. The boy is moving with no acceleration
  3. The boy is moving with accelerated motion
  4. The boy is moving with uniform velocity

Answer: (c) The boy is moving with accelerated motion.

Explanation: The boy undergoes acceleration when moving with a uniform velocity on a merry-go-round ride.

7. What does the slope of the distance-time graph give?

  1. speed
  2. velocity
  3. acceleration
  4. displacement

Answer: (a) speed

Explanation: The slope of the distance-time graph gives speed.

8. What does the slope of the velocity-time graph give?

  1. speed
  2. velocity
  3. acceleration
  4. displacement

Answer: (c) acceleration

Explanation: The slope of the velocity-time graph gives acceleration.

9. Which of the following is true of a free-falling body?

  1. It moves with non-uniform motion
  2. It has zero velocity
  3. It has constant non-zero acceleration
  4. It has non-uniform acceleration

Answer: (c) It has constant non-zero acceleration.

Explanation: A free-falling body has a constant non-zero acceleration.

10. The physical quantity that has both magnitude and direction is known as

  1. vectors
  2. scalars
  3. Both(a) and (b)
  4. Neither (a) or (b)

Answer: (a) vectors

Explanation: Vector quantities are physical quantities that have both magnitude and direction.

Stay tuned to BYJU’S and Fall in Love with Learning!

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class