Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Elastic Collision Questions

A collision takes place when two or more bodies apply forces on each other in a short span of time. Collision is of two types: elastic collision and inelastic collision.

An elastic collision involves no loss in the net kinetic energy due to the collision.

An example of elastic collision is when a ball at a billiard table hits another ball.

Read more: Elastic Collision

Important Elastic Collision Questions with Answers

1. Choose the correct answer: Which type of collision takes place when velocities of both the particles are along the line of the collision?

  1. Oblique Collision
  2. Head-on Collision

Answer: b) Head-on Collision

Explanation: In a head-on collision, the velocities of both the particles are along the line of the collision.

2. What is the formula to find the elastic collision of momentum

  1. m1u1 – m2u2 = m1v1 – m2v2
  2. m1u1 + m2u2 = m1v1 + m2v2
  3. m1u1 * m2u2 = m1v1 ^ m2v2
  4. m1u1 / m2u2 = m1v1 / m2v2

Answer: b) m1u1 + m2u2 = m1v1 + m2v2

Explanation: Elastic collision formula of momentum is given by the formula: m1u1 + m2u2 = m1v1 + m2v2.

3. What is the elastic collision formula of kinetic energy?

The formula for elastic collision of kinetic energy is given by 1/2 m1u12 + 1/2 m2u22 = 1/2 m1v12 + 1/2 m2v22.

4. In which type of collision the total kinetic energy is conserved?

  1. Inelastic collision
  2. Elastic collision

Answer: b) Elastic collision

Explanation: The total kinetic energy is conserved in an elastic collision.

5. State true or false: In an elastic collision, momentum is not conserved.

  1. TRUE
  2. FALSE

Answer: b) FALSE

Explanation: In an elastic collision, momentum is not conserved.

6. Collision of two cars is an example of ______

  1. Inelastic collision
  2. Elastic collision

Answer: a) Inelastic collision

Explanation: The collision of two cars is an ideal example of an inelastic collision since it involves a change in kinetic energy.

7. Define the coefficient of restitution.

It is defined as the ratio of the velocity of separation by the velocity of approach along the line of collision.

Coefficient of restitution (e) = Relative Velocity after collision / Relative Velocity after collision

8. Which among the following is a collision in two dimensions?

  1. Oblique Collision
  2. Head-on Collision

Answer: a) Oblique Collision

Explanation: Oblique Collision is a type of collision in two dimensions.

9. Is head-on collision a one dimension collision?

  1. YES
  2. NO

Answer: a) YES

Explanation Yes, a head-on collision is an example of one dimension collision.

10. Does conversion of energy takes place in an elastic collision?

  1. YES
  2. NO

Answer: a) YES

Explanation: In an elastic collision, no conversion of energy takes place.

Practice Questions

  1. What is meant by collision?
  2. Explain inelastic collision with an example.
  3. Explain elastic collision with an example.
  4. In which type of collision the total kinetic energy is conserved.
  5. Which type of collision is considered a one-dimensional collision?
close
close

DOWNLOAD

App NOW