RBSE Solutions For Class 10 Social Science Chapter 10: Mineral and Energy Resources | Textbook Important Questions & Answers

Mineral and Energy Resources of RBSE Class 10 Social Science solutions should be utilised by students to begin their exam preparation. The questions, which are difficult and tricky, can be solved by using these solutions as primary source material. All the solutions are created in a proper stepwise manner, which helps students to understand the concepts easily. For students, RBSE Class 10 solutions of Social Science is one of the best study materials available for free, which can be used by them for their exam preparations. These solutions are according to the latest syllabus of Rajasthan Board Class 10 Social Science.

RBSE Class 10 Social Science Chapter 10 Very Short Answer Type Questions

Q1. In how many forms are Indian minerals categorized?

Answer: Indian minerals are categorized into two forms Metals and Non-metals.

Q2. What are fuel minerals in India?

Answer: The fuel minerals in India are coal, petroleum and natural gas.

Q3. What is the meaning of minerals?

Answer: Mineral means substances obtained from earth through mining which have chemical and physical properties useful for human beings and have some economic value. They are called mineral resources.

Q4. What type of iron-ores are found in India?

Answer: Magnetite, hematite, limonite and siderite are found in India.

Q5. In which districts of Rajasthan are fuel minerals found?

Answer: In Bikaner, Jaisalmer and Barmer fuel minerals are found.

RBSE Class 10 Social Science Chapter 10 Short Answer Type Questions

Q6. Describe the situation of minerals in India.

Answer: India is rich in mineral resources. The geological structure of the country has provided many minerals. Out of the total mineral wealth of India, 96% of mineral reserves are found in peninsular plateau, Arawali mountain regions, Brahmaputra valley, Himalayan regions and Southern coastal regions.

Q7. Describe the distribution of bauxite in India?

Answer: Bauxite is used in making aluminum and aluminum is used in electrical industry, machinery industry and for making utensils. In India, it is obtained from lava rocks of Vindhyachal and Dharwar range. India is the fifth largest country in the world from bauxite deposit point of view. 95% of bauxite deposits are found in Korput and Kalahadi districts in Orissa, Ranchi, Palamu, Giridih, Lohardaga, in Jharkhand districts Balaghat, Katoni and Jabalpur, in Madhya Pradesh, Kheda, Jamnagar, Junagarh and Kachha district in Gujarat, Sarguja, Raipur and Bilaspur in Chhattisgarh, Kolhapur, Ratongiri, Pune, in Maharashtra and in other states of Karnataka, Goa and Tamil Nadu. 80% bauxite in the country is used in making aluminum. 60% of production is consumed in India. Rest of the produce is exported to European and Gulf countries.

Q8. Describe the distribution of copper in India.

Answer: Copper is found in metamorphic rocks of Dharwar and Aravali ranges in the form of sulphite and charcairite ore. It is used in electric wires, air conditioning, utensils and various other industries. India has 01% of the world’s copper deposits. 95% of copper of India is obtained from Balaghat and Betul in Madhya Pradesh Singhbhoomi, Hazaribagh, and Palamu in

Jharkhand, Jhunjhunu, Alwar, Rajsmand, Bhilwara, and Udaipur, districts in Rajasthan, Guntur, and Kurhul, in Andhra Pradesh and Chitradurg district in Karnataka. Kalihan mines, Mandhan mine, Mosabani mine, Rakha etc. are famous copper mines in India. Hindustan Copper Limited is the only public sector company authorised to refine copper in India. Due to less production, India imports copper from foreign countries to meet its demand.

Q9. Describe the distribution of lead and zinc in India.

Answer: Lead and Zinc are present in sedimentary rocks of Aravali range in mixed form of galena. Zinc is used in chemicals, dry batteries and anti rusting work. Lead is also used in making brass, military equipment, railway engines and many other articles. 95% of lead and zinc deposits is present and production is done in Chittore, Rajsmand, Bhilwara and Udaipur districts in Rajasthan. Refining work of lead and zinc is done by a public sector company Hindustan Zinc Limited and Jawar mines Udaipur. Other deposits are present in Andhra Pradesh, Jharkhand, Orissa and Tamil Nadu.

Q10. Describe the distribution of mica in India.

Answer: India is at the first place in mica production in the world. 70 to 80% mica of the world is mined in India. Here, muscovite (ruby mica) and biotite (pink mica) is obtained from ingenious and metamorphic rocks. It can resist high temperature and is of non-conductive shining metal with foliation layers. It is used in the electrical industry, aircraft industry and military equipment industry. Mica in India is in protected state because there is less consumption of mica deposits. Mica deposits are present in Nellore, Guntur, Cuddapah, in Andhra Pradesh (first in country), Bhilwara, Ajmer, Jaipur, Udaipur and Tonk in Rajasthan (second in country), Hazaribag, Kodarma, Giridih, Dhanbad, Bokoro and Palamu in Jharkhand (third in country) Aurangabad, Gaya, Nawada and Begusarai in Bihar, Madurai and Coimbatore, in Tamil Nadu and Balaghat and Chhindwara in Madhya Pradesh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class