RBSE Solutions For Class 10 Social Science Chapter 12: Human Resources | Textbook Important Questions & Answers

A human being utilizes human resources available in nature and builds social and cultural environment. There is great contribution of human beings in the development of society and economy. Human beings not only build and utilize resources; they themselves are resources of different merits. Population is a resource like any other resource. Resource is a huge positive point of population. RBSE Class 10 Social Science solutions of Chapter 12 are considered as the best resource for the final exam preparation. Students are advised to be thorough with these RBSE Class 10 solutions of Social Science so that they can face their exam confidently.

RBSE Class 10 Social Science Chapter 12 Very Short Answer Type Questions

Q1. Which state has the highest population?

Answer: Uttar Pradesh has the highest population.

Q2. In terms of area at which place is Rajasthan in India?

Answer: In terms of area Rajasthan is in the first place in India.

Q3. Which state has the highest density of population?

Answer: The state of Bihar has the highest density of population.

Q4. What is the sex-ratio in Rajasthan according to 2011 census?

Answer: According to 2011 census Rajasthan has 926 sex ratio.

Q5. At which place is India ranked in population in the world?

Answer: India ranked second in terms of population in the world.

RBSE Class 10 Social Science Chapter 12 Very Short Answer Type Questions

Q6. What is the literacy rate?

Answer: Literacy is the most important quality of population. Only an educated and aware citizen can make the right decisions and can be more helpful in the development process. Low literacy rate is a serious obstacle in economic development.

According to census 2011, a child who is seven years of age and who can read and write in any language with basic understanding can be considered as literate. Literacy in India is improving gradually. According to 2011 census literacy rate in the country is 73% in which the literacy rate in males is 80.9% and 64.6% in females. According to the 2011 census, the highest literate state is Kerala where literacy rate is 94% and the lowest literate state is Bihar where literacy rate is 61.8%.

Q7. What is the population growth rate and in which decade did it begin to decline and why?

Answer: Population growth rate is the increase in the number of people as a factor of time. If there is an increase of 4 persons per 100 people in the annual original population of a country or place, the population growth rate every year will be 4%.

The growth rate of population was increasing continuously from 1951 to 1981 which increased from 3,610 million in 1951 to 6,830 million in 1981. It shows rapid growth in population. But the growth rate declined gradually in 1981. Decline in growth rate indicates the successful efforts in controlling the birth rate. In India, since independence, such efforts were undertaken to control the population. However, even after all these efforts, the population is increasing continuously. This is an indication of the failure of our efforts in this direction. By 2045 India might exceed China in population and can become the country with the highest population in the world.

Q8. What important information does the census of a country provide?

Answer: Indian census provides us information regarding the population of the country.

  • Size, distribution and density of population – Total number of persons means ratio of men, women and children, population distribution, population density to evaluate population pressure on resources in particular regions, etc.
  • Population growth and population change – Reason for change in population in a particular place at a particular time period.
  • Characteristics of population – Age and sex ratio of people- means ratio numbers of male and female, their literacy and level of education, commercial structure and health status etc.

Q9. Write measures to control the growth rate of population.

Answer: We can control the growth rate of population by using the following method:

  • By limiting the family size by different methods of family planning
  • Increasing the minimum age of marriage.
  • Increasing awareness about the benefits of small family.
  • By improving health care facilities especially for children and mothers.

Q10. Mention the reasons of migration of people from rural areas to urban areas.

Answer: Inter state migration in India is mostly from rural to urban areas because women migrate after their marriage. Secondly, people migrate from rural to urban areas because of weakening factors in rural areas. Poverty and unemployment are negative factors in rural areas and employment opportunities and ambitions of a good lifestyle are the attractive factors in urban areas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *