RBSE Solutions For Class 10 Social Science Chapter 13: Transport and Communication | Textbook Important Questions & Answers

We use different products and services in our daily life. Some of them are available around us, and some other needs are fulfilled from somewhere else. We need a means of transportation for meeting the demand and supply of goods and services. Today, India is well connected with all regions of the world despite its large area and diversities in many fields. Students can crack their exam with high marks if they include these RBSE Class 10 solutions of Social Science Chapter 13 in their study list. These solutions assist students to analyse their weaker areas and get familiarized with solving questions of varied difficulty level.

RBSE Class 10 Social Science Chapter 13 Very Short Answer Type Questions

Q1. What is transport?

Answer: Transport means carrying of one goods and people from one place to another. A well planned transport system plays an important role in the continuous development of a country.

Q2. Which are the major sectors of land transport?

Answer: The major sectors of land transport are in the roads, railways and pipelines.

Q3. Name the Super Highway which connects four major metro cities of the country.

Answer: Golden Quadrilateral Super Highways connects four major metro cities of the country.

Q4. How many National Highways pass through Rajasthan?

Answer: Seven National Highways pass through Rajasthan.

Q5. Write the name of first electric train of India.

Answer: Deccan Queen is the name of the first electric train of India.

RBSE Class 10 Social Science Chapter 13 Very Short Answer Type Questions

Q6. What is Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana?

Answer: Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana was established on 25 December 2000. The main aim of these roads is to connect every village of India with major cities by pucca roads. According to the 1991 Census, a target was fixed to connect all the villages with roads having population 1000 or more persons and villages with population 500 to 1000 persons by 2003 and 2007, respectively. Under this project, there is a plan to connect villages with population of 250 persons and above in tribal areas.

Q7. What is the importance of border roads?

Answer: Border roads are constructed and maintained by Border Road Organization under the authority of the Government of India. This organization was formed in 1960 to strengthen defense preparedness and rapid economic development in India. The organization integrated rapid development of road transportation in border areas of Northern and Eastern regions of the country.

At present, the developmental activities of this organisation are being run in Rajasthan, Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Sikkim, Assam, Meghalaya, Nagaland, Tripura, Manipur, Mizoram, Arunachal Pradesh, Bihar, Andaman & Nicobar islands and Bhutan. With the development of these roads, accessibility has increased in these remote areas. These roads will also be helpful in the economic development of these regions.

Q8. Why is water transport the cheapest way of transport?

Answer: Water transport is the cheapest of all means of transportation in a country for long distances. It is because there is no need to construct transportation routes and only construction of ports. The means of water transport are sufficient to develop water transport facilities.

Q9. Write the names of major international airports of India.

Answer: The following airports in the country provide international air services.

  • JawaharLal Nehru Airport (Santacruz Airport Mumbai)
  • Subhash Chandra Bose Airport (Dumdum Airport Kolkata)
  • Indira Gandhi International Airport (Delhi)
  • Meenambakkam (Chennai)
  • Thiruvananthapuram Airport.

Besides these, there are also international airports at Bangalore, Hyderabad, Ahmedabad, Kochi, Thiruvananthapuram, Calicut, Coimbatore, Nagpur, Pune, Jaipur, Lucknow, Srinagar, Goa, Amritsar, Guwahati and Nedumbsery.

Q10. Mention the advantages of pipeline transport.

Answer: Pipeline is comparatively a new mode of transport in India. Pipeline transport is used to supply crude oil, petrol products and natural gas to oil refineries, fertilizer factories and thermal power stations. Solid and soluble substances are transformed into liquid form and carried through pipelines. Due to the network of these pipelines, establishment of oil refineries and gas based fertilizer plants in the interior parts have been possible. Today, in pipeline transportation, delay in supply and loss in the process of transportation is negligible. There are three major pipeline networks in the country.

  • One branch is from the oil regions of upper Assam to Kanpur via Guwahati, Baroni, and Allahabad, then from Baroni to Haldia via Rajwandh. The second branch is from Rajwandh to Maurigram and from Guwahati to Siliguri.
  • From Salawa to Viramgam in Gujarat and Jalandhar in Punjab via Mathura, Delhi and Sonipat. Another branch connects Koyali near Vadodara to Chaksu and other places.
  • Gas pipeline connects Hazira (Gujrat) to Jagdishpur (U.P). It passes through Vijaynagar in Madhya Pradesh. Its branches in Rajasthan are in Kota, Shahjahanpur in U.P, Barala and other places in Uttar Pradesh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *