RBSE Solutions For Class 10 Social Science Chapter 18: Consumer and Legal Awareness and Right to Information | Textbook Important Questions & Answers

Along with human development, human needs began to grow. Human beings started the exchange of goods to fulfil their requirements; gradually, commodity barter started. After this, currency in the form of precious metals such as gold and silver started. In Indian history, the description is given that Cows were also used as currency. These solutions cover all questions of Chapter 18: Consumer and Legal Awareness and Right to Information. Solving the textbook questions regularly helps students in time management skills. The RBSE Class 10 Solutions of Class 10 Social Science provide students with detailed explanations to all the questions covered in the textbook.

RBSE Class 10 Social Science Chapter 18 Very Short Answer Type Questions

Q1. How does the consumer get the goods or services?

Answer: Consumers can get the goods or services by making payment of the value of any item or service. They can also get it by making a partial payment of the reward, or has committed a partial payment. Another way they can get is by making the payment promised, as per the late payment method.

Q2. Why did the things/goods need to be exchanged?

Answer: Things/goods need to be exchanged for the following reasons.

  • By exchanging things or goods we can fulfill domestic consumption.
  • It will increase foreign trade.

Q3. Who is called the “person”?

Answer: A person who pays for goods and services and utilises them is called a consumer. Accounting to the Consumer Act 1986, the consumer is a person who has made –

  • Payment of the value of any item or service, or has promised to do so.
  • A partial payment of the reward, or has committed a partial payment.
  • Payment promised as per the late payment method.

Q4. What kind of information is given in the legal awareness schemes?

Answer: The information given in the legal awareness schemes are:

  • Legal literacy camps are conducted by the judicial authorities and legal awareness teams, in the schools, colleges and public places.
  • Civil court and legal awareness campaign is being run in villages through mobile vans.
  • A regular weekly programme (Kanoon Ki Bat) is broadcast on AIR, Doordarshan and Community Radio on Doordarshan every Saturday from 7:00 pm to 7.30 pm in Rajasthan and on All India radio on every Sunday. It is being broadcasted in public interest for legal awareness from 5:45 to 6:00.pm
  • The Pamphlets and booklets are printed and distributed by the District Legal Services Authority.

Q5. How many levels of ‘Legal Services’ authorities are there?

Answer: There are four levels of legal services authorities. They are:

  • National Legal Services Authority.
  • State Legal Services Authority.
  • District Legal Services Authority.
  • Block Legal Services Authority.

RBSE Class 10 Social Science Chapter 18 Very Short Answer Type Questions

Q6. “Kanoon ki baat”- On what day and at what time the broadcast is made?

Answer: A regular weekly programme (Kanoon Ki Baat) is broadcast on AIR, Doordarshan and Community Radio on Doordarshan every Saturday from 7:00 pm to 7.30 pm in Rajasthan and on All India Radio on every Sunday. It is being broadcasted in public interest for legal awareness from 5:45 to 6:00.pm

Q7. When did the Right to Information Act come into effect in the country?

Answer: Right to Information Act was passed by the Lok Sabha on June 15, 2005, after the President’s approval. This law came into effect from October 13, 2005 in the whole country. Under the Right to Information Act 2005, the following rights were given to the citizens of the country:-

  • Every citizen has the right to get information from any department or office of the state as well from any department or office of the state as well as the Central Government.
  • Any citizen can see a document or record and can take a certified copy of the documents.
  • He can also apply to see the work.
  • Sample of material used in work can be taken.
  • Information can also be taken in computers, CD or Floppy.
  • Right to know the ways of Muster roll, log look tenders, plans of cash books, etc is also prevalent.

Q8. What should be done if the information is not received within the period of 30 days?

Answer: The first appeal can be made before the High Court officer under 30 days of getting information from the Public Information Officer. Gram Sevak’s appeal to the sarpanch, Development Officer’s appeal to Pradhan, Additional Collector’s appeal to District Collector can be made. If the first hearing is not held under 30 days, then the second appeal can be made to the state Information Authority.

Q9. What is Legal Awareness?

Answer: Information of public welfare schemes and amended rules, laws by the service institution set up under the Legal Services Authority Act 1987 for all citizens of the society and the task of delivering is called legal awareness.

The Government of India issued some guidelines in 1960 on the subject of equal opportunity for justice. In 1960, a committee was formed under the observation of Honourable Supreme Court Justice P.N. Bhagwati to frame some rules on legal services on National level. The Government of India passed the Legal Services Act of 1987 in 1987 to implement the legal services assistance programme uniformly all over India. This law came into effect on November. 5 1995 in the whole country. That is why the National Legal Service day is celebrated on November 5th.

Under the Legal Services Act 1987 several schemes have been implemented to give opportunity and to improve the judicial system and reduce economic inequalities. Many welfare programmes have been run for people living below the poverty line, scheduled castes, scheduled tribes, disabled, etc to provide them benefits, by the Central Government and the state government. Due to the fact that the far-flung villages are located in the structures and due to illiteracy and ignorance, these people cannot take advantage of these welfare schemes. In addition, due to lack of awareness of laws, they also commit criminal acts.

Statutory Services of Legal Services Authorities are as follows:

  • National Legal Services Authority.
  • State Legal Services Authority.
  • District Legal Services Authority.
  • Block Legal Services Authority.

Q10. How can the information be obtained?

Answer: The information can be obtained by the following reasons:

Any citizen, who wants to get some information, has to apply in the mentioned form. Rs 10 will be deposited as cash or postal order along with the application form.

  • If the information is copied from a large size paper then an extra amount will be charged.
  • For CD’s or floppy Rs 50/- extra will be charged.
  • Rs 2/- per page for photocopy will be charged.
  • In order to see the documents or records, after depositing of Rs 10/- one hour will be given for viewing records. After that, for every 15 minutes or less he will have to pay Rs 5/-
  • Information will be given under 30 days.
  • The person will be able to get information about life or freedom in under 48 hours.
  • The Assistant Information Officer will get and give the information under 35 days.
  • If information is not provided in the stipulated period, it will be taken as refusal to give the information.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class

by India's top teacher with
live doubt solving