Learn about smartphone sensors in the next Xcel masterclass with Tinkerbee CEO, Anupam! Learn about smartphone sensors in the next Xcel masterclass with Tinkerbee CEO, Anupam!

RBSE Maths Class 11 Chapter 8: Important Questions and Solutions

RBSE Solutions for Class 11 Maths Chapter 8 – Binomial theorem are available here. The important questions and solutions of Chapter 8, available at BYJU’S, contain detailed explanations to every problem, making a student’s life easy. All these important questions are based on the new pattern prescribed by the RBSE. Students can also get the syllabus and textbooks on RBSE Class 11 solutions.

Chapter 8 of the RBSE Class 11 Maths will help the students to solve problems related to the binomial expression, binomial theorem for a positive index, important terms of the binomial theorem, general term in binomial expression, properties of binomial coefficients, binomial theorem for a rational index, important expansions, applications of the binomial theorem, the sum of series by binomial theorem. After referring to these important questions and solutions, you can refer to 2020-2021 solutions for the chapter here.

RBSE Maths Chapter 8: Miscellaneous Questions and Solutions

Question 1: The number of terms in the expansion of ((a / x) + bx)12 are

(A) 11

(B) 13

(C) 10

(D) 14

Solution:

The terms of the right-hand side of the expansion of (x + a)n are finite for the positive values of x and the number of terms is (n + 1).

So, the value of n is 12 in the given expression.

Hence, number of total terms = 12 + 1 = 13.

Hence, option (B) is correct.

Question 2: The 7th term in the expansion of ((1 / 2) + a)8 is

(A) 8C7 (1 / 2) a7

(B) 8C7 (1 / 2) a

(C) 8C6 (1 / 2)2 (a)6

(D) 8C6 (1 / 2)6 a2

Solution:

The 7th term in the expansion of ((1 / 2) + a)8 is

T7 = T6+1

= 8C6 (1 / 2)8-6 a6

= 8C6 (1 / 2)2 (a)6

Hence, option (C) is correct.

Question 3: If in the expansion of (1 + x)18, coefficients of (2r + 4)th and (r – 2)th terms are equal then value of r is:

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Solution:

In the expansion of (1 + x)18 coefficients of (2r + 4)th and (r – 2)th terms are 18C2r+3 and 18Cr–3 respectively.

These are equal, then, 18C2r+3 = 18Cr–3

⇒ 2r + 3 = r – 3

2r + 3 = 18 – (r – 3)

For using the statement if

nCr = nCp or nCn-p

⇒ 2r – r = -3 – 3

2r + 3 = 18 – r + 3

⇒ r = -6 or r = 6 r is a natural number, so r = – 6 is not possible, then x = 6.

Hence, option (B) is correct.

Question 4: If in the expansion of (a + b)n and (a + b)n+3 ratio of 2nd and 3rd, 3rd and 4th terms are equal, then value of n is :

(A) 5

(B) 6

(C) 3

(D) 4

Solution:

In the expansion of (a + b)n

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Misc Exercise Question Number 4

Hence, option (A) is correct.

Question 5: If in the expansion of (1 + x)2n, coefficient of 3rd and (r + 2)th term are equal, then :

(A) n = 2r

(B) n = 2r – 1

(C) n = 2r + 1

(D) n = r + 1

Solution:

In the expansion of (1 + x)2n, 3rd term = 2 nC3 –1 and (r + 2)th term = 2nCr+1

According to the question, 2nC3r–1 = 2nCr+1

Now, 3r – 1 = r + 1

3r – 1 = 2n – r – 1

⇒ 3r – r – I + 1

3r + r = 2n – 1 + 1

⇒ 2r = 2 or 4r = 2n

⇒ r =1

2r = n

Hence, option (A) is correct.

Question 6: Find the value of 30C1 + 30C2 + 30C3 +… + 30C30.

Solution:

(1 + x)n = nC0 + nC1x + nC2x2 + nC3x3 + ….

Putting x = 1

(1 + 1)n = nC0 + nC1x + nC2x2 + nC3x3 + …….. nCn or

2n = nC0 + nC1x + nC2x2 + nC3x3 + …….. nCn

Here, putting n = 30.

230 = 1 + 30C1 + 30C2 + 30C3 +… + 30C30

⇒ 1+ 30C1 + 30C2 + 30C3 +… + 30C30 = 230

30C1 + 30C2 + 30C3 +… + 30C30 = 230 – 1

Question 7: Find the middle term in the expansion of [(a / x) + (x / a)]10.

Solution:

Here, the middle term is [(10 / 2) + 1]th term = 6th term.

T6 = T5+1

= 10C5 (a / x)10-5 (x / a)5

= 10C5 (a / x)5 (x / a)5

= 252 * (1)

= 252

RBSE Maths Chapter 8: Exercise 8.1 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: Expand each expression in the following questions.

[i] (2 – x)3

[ii] (3x + 2y)4

[iii] [√(x / a) – √9 / x]6

Solution:

[i] (2 – x)3

= 3C0 (2)3 + 3C1 (2)2 (-x) + 3C2 (2) (-x)2 + 3C3 (-x)3

= 1 * 8 + 3 * 4 * (-x) + 3 * 2 * x2 + 1 * (-x)3

= 8 – 12x + 6x2 – x3

[ii] (3x + 2y)4

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.1 Question Number 1b

[iii] [√(x / a) – √9 / x]6

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.1 Question Number 1c

Question 2: Using the binomial theorem, find the value of (1.1)6.

Solution:

(1.1)6

= (1 + 0.1)6

= 6C0(1)6 (0.1)0 + 6C1 (1)5 (0.1)1 + 6C2 (1)4 (0.1)2 + 6C3 (1)3 (0.3)3 + 6C4 (1)2 (0.1)4 + 6C5 (1)1 (0.1)5 + 6C6 (1)0 (0.1)6

= (1 * 1 * 1) + (6 * 1 * 0.1) + {15 * 1 * (0.1)2} + {20 * 1 * (0.1)3} + {15 * 1 * (0.1)4} + {6 * 1 * (0.1)5} + {1 * 1 * (0.1)6}

= 1 + 6 * 0.1 + 15 * (0.1)2 + 20 * (0.1)3 + 15 * (0.1)4 + 6 * (0.1)5 + (0.1)6

= 1 + 0.6 + 15 * 0.01 + 20 * 0.001 + 15 * 0.0001 + 6 * 0.00001 + 0.000001

= 1 + 0.6 + 0.15 + 0.020 + 0.0015 + 0.00006 + 0.000001

= 1.771561

RBSE Maths Chapter 8: Exercise 8.2 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: In the following expansions, find the terms as stated.

[i] 5th term of (a + 2x3)17

[ii] 9th term of ([x / y] – [3y / x2])17

[iii] 6th term of ([2 / √x] – [x2 / 2])9

Solution:

[i] 5th term of (a + 2x3)17

The rth term in an expansion of (a + x)n is given by nCr−1 an+1−r xr−1.

Similarly, the fifth term in the expansion of (a + 2x3)17 is given by

= 17C4 a13 (2x)4

= [2380] * 16 a13 * x12

= 38080 a13 x12

[ii] 9th term of ([x / y] – [3y / x2])17

Tr+1 = nCr an-r br

a = [x / y], b = [3y / x2], n = 12, r = 8

9th term = T9 = T8+1

T9 = 12C8 [x / y]12-8 [3y / x2]8

= 495 * [x / y]4 [3y / x2]8

= 495 * 6561 * x4-16 y-4+8

= [3247695 / x12] y4

[iii] 6th term of ([2 / √x] – [x2 / 2])9

Tr+1 = nCr an-r br

a = [2 / √x], b = [- x2 / 2], n = 9, r = 5

6th term = T6 = T5+1

T6 = 9C5 [2 / √x]9-5 [- x2 / 2]5

= 126 * [2 / √x]4 [- x2 / 2]5

= – [2016 / 32] * x10-[4/2]

= – [63] x8

Question 2: Find the coefficient of the following.

(i) x-7 in the expansion of [ax – (1 / bx2)]8

(ii) x4 in the expansion of [(x4 + [1 / x3]]15

(iii) x6 in the expansion (a – bx2)10

Solution:

(i) x-7 in the expansion of [ax – (1 / bx2)]8

[ax – (1 / bx2)]

(r + 1)th term of [ax – (1 / bx2)]8

Tr+1 = 8Cr (ax)8-r [-1 / bx2]r

Tr+1 = (-1)r 8Cr a8-r x8-r [1 / br x2r]

Tr+1 = (-1)r 8Cr [a8-r / br] x8-r-2r

Tr+1 = (-1)r 8Cr [a8-r / br] x8-3r

In this term for coefficient of x-7 power of x should be

-7 = 8 – 3r = – 7

Hence,

8 – 3r = – 7

⇒ -3r = – 7 – 8 = – 15

r = 5

Hence, coefficient of x-7 in the expansion is

(-1)5 8C5 [a8-5 / b5] x8-3(5)

= [- 56a3 / b5]

(ii) x4 in the expansion of [(x4 + [1 / x3]]15

[(x4 + [1 / x3]]

(r + 1)th term of [(x4 + [1 / x3]]15

Tr+1 = 15C4 (x4)15-r [1 / x3]r

Tr+1 = 15Cr x60-4r [1 / x3]r

Tr+1 = 15Cr x60-4r-3r

Tr+1 = 15Cr x60-7r

In this term for coefficient of x4 power of x should be

4 = 60 – 7r = -56

Hence,

8 – 3r = – 7

r = 8

Hence, the coefficient of x4 in the expansion is 6435.

(iii) x6 in the expansion (a – bx2)10

(a – bx2)

(r + 1)th term of (a – bx2)10

Tr+1 = 10Cr (a)10-r [– bx2]r

Tr+1 = 10Cr a10-r [-1]r br x2r

Tr+1 = (-1)r 10Cr a10-r br x2r

In this term for coefficient of x6 power of x should be

2r = 6

r = 3

Hence, coefficient of x6 in the expansion is

(-1)3 10C3 [a10-3 b3]

= [- 120a7 b3]

Question 3: In the following expansions, find the term independent of x.

[i] [x – (1 / x2)]12

[ii] [√x – (3 / x2)]10

[iii] [(√x / 3] + (3 / 2x2)]10

[iv] [x2 – (1 / x2)]10

Solution:

[i] [x – (1 / x2)]12

(r + 1)th term of [x – (1 / x2)]12

Tr+1 = 12Cr (x)12-r [(1 / x2)]r

Tr+1 = (-1)r 12Cr x12-r-2r

Tr+1 = (-1)r 12Cr x12-3r

For the term independent of x,

x12-3r = x0

12 – 3r = 0

12 = 3r

12 / 3 = r

r = 4

Hence, the term independent of x is

(-1)4 12C4

= 495

[ii] [√x – (3 / x2)]10

(r + 1)th term of [√x – (3 / x2)]10

Tr+1 = 10Cr (√x)10-r [- (3 / x2)]r

Tr+1 = 10Cr x[10-r]/2 (-1)r 3r x-2r

Tr+1 = (-1)r 10Cr 3r x[10-r]/2 – [2r]

For the term independent of x,

x[10-r]/2 – [2r] = x0

{[10 – r] / [2] – [2r]} = 0

10 – r – 4r = 0

10 – 5r = 0

r = 2

Hence, the term independent of x is

(-1)2 10C2 32

= 45 * 9

= 405

[iii] [(√x / 3] + (3 / 2x2)]10

(r + 1)th term of [(√x / 3)] + (3 / 2x2)]10

Tr+1 = 10Cr (√x / 3)10-r (3 / 2x2)r

Tr+1 = 10Cr (x / 3)[5-r/2] (3 / 2)r x-2r

Tr+1 = 10Cr (1 / 3)5-r/2 (3 / 2)r x5-(r/2)-2r

(r + 1)th term is constant, that is the power of x should be 0.

5 – (r / 2) – 2r = 0

5 = 5r / 2

r = 2

The constant term = 10C2 (1 / 3)5-(2/2) (3 / 2)2 x5-1-4

= 10C2 (1 / 3)4 (3 / 2)2

= 5 / 4

[iv] [x2 – (1 / x2)]10

(r + 1)th term of [x2 – (1 / x2)]10

Tr+1 = 10Cr (x2)10-r [- (1 / x2)]r

Tr+1 = (-1)r 10Cr x20-2r-2r

Tr+1 = (-1)r 10Cr x[20-4r]

For the term independent of x,

x[20-4r] = x0

20 – 4r = 0

20 = 4r

20 / 4 = r

5 = r

Hence, the term independent of x is

(-1)5 10C5

= -252

Question 4: Find the middle term in the following expansions.

[i] ([x / 2] + 2y)6

[ii] [3a – (a3 / 6)]9

[iii] (x + (1 / x))2n

[iv] [3x – (2 / x2)]15

Solution:

[i] ([x / 2] + 2y)6

The middle term in the expansion of ([x / 2] + 2y)6. In the expansion of ([x / 2] + 2y)6, the middle term will be T[n/2 + 1]th term where n = 6 which is an even number.

The middle term T[n/2 + 1] = T4

T4 = T3+1

= 6C3 [x / 2]6-3 (2y)3

= 20 * [x3 / 23] * 23 * y3

= 20 x3 y3

[ii] [3a – (a3 / 6)]9

Here n = 9, which is an odd number.

The middle term is {[(n + 1) / 2] + [1]}th term and {(n + 1) / 2}th term.

Here the middle term is 5th and 6th term.

Now, Tr+1 = 9Cr (3a)9-r (-a3 / 6)r

Put r = 4,

T5 = 9C4 (3a)9-4 (-a3 / 6)4

= 126 * 35 * a5 * [a12 / 24 34]

= [189 / 8] a17

Put r = 5,

T6 = 9C5 (3a)9-5 (-a3 / 6)5

= -126 / 96 [a19]

= [-21 / 16] a19

The two middle terms are [189 / 8] a17 and [-21 / 16] a19.

[iii] (x + (1 / x))2n

Here n = 2n, which is an even number.

The middle term is {[(2n) / 2] + [1]}th term and {(n + 1)}th term.

Now, Tr+1 = 2nCr (x)2n-r (1 / x)r

Put r = n,

Tn+1 = 2nCn (x)2n-n (1 / xn)

= {(2n)! / [n! * n!]} * xn * (1 / xn)

= (2n)! / (n!)2

The middle term is (2n)! / (n!)2.

[iv] [3x – (2 / x2)]15

Here n = 15, which is an odd number.

The middle term is {[(n + 1) / 2] + [1]}th term and {(n + 1) / 2}th term.

Here the middle term is 8th and 9th term.

Now, Tr+1 = 15Cr (3x)15-r (-2 / x2)r

Put r = 7,

T8 = 15C7 (3x)15-7 (-2 / x2)7

= [6435 * 38 * (-1)7 * 27 * x8] / x14

= [-6435 * 38 * 27] / x6

Put r = 8,

T9 = 15C8 (3x)15-8 (-2 / x2)8

= [6435 * 38 * 28 * x7] / x16

= [6435 * 37 * 28] / x9

The two middle terms are [-6435 * 38 * 27] / x6 and [6435 * 37 * 28] / x9.

Question 5: Prove that if n is even, then in the expansion of (1 + x)n, coefficient of the middle term will be {[1. 3. 5…… (n – 1)] / [2. 4. 6 ……. n]} * 2n. If n is odd, then the coefficient of both the middle term will be {[1. 3. 5…… (n)] / [2. 4. 6 ……. (n + 1)]} * 2n.

Solution:

If n is even in (1 + x) term we take (1 + x)2n in place of (1 + x)n then ‘n’ = 2n is also even.

Now, the middle term = [(2n / 2) + 1]th term = (n + 1)th term.

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.2 Question Number 5

Similarly, if n is odd, then we take (1 + x)2n+1 in place of (1 + x)n , then ‘n’ = 2n + 1 is also odd. Now middle term are

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.2 Question Number 5

Question 6: If in the expansion of (ax + (1 / bx))11, the coefficient of x7 and x-7 are equal, then prove that ab – 1 – 0.

Solution:

(r + 1)th term in the expansion of (ax + (1 / bx))11 is given by

Tr+1 = 11Cr (ax)11-r (1 / bx)r

= 11Cr [(a)11-r / br ] (x)11-r-r

= 11Cr [(a)11-r / br ] (x)11-2r

In this term, the coefficient of x7 in the expansion of

11C2 [(a)11-r / br ]

= 55 * [a9 / b2] —– (1)

Similarly, for the coefficient of x-7,

-2r = -7 – 11

-2r = -18

r = 18 / 2

r = 9

The coefficient of x-7 in the expansion of

55 * [a9 / b2] = 55 * [a2 / b9] [a9 / b9] / [a2 / b2] = 1

(ab)7 = 1

ab = 1

ab – 1 = 0

Question 7: In the expansion of (1 + y)n if coefficients of 5th, 6th and 7th terms are in A.P., then find the value of n.

Solution:

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.2 Question Number 7

Question 8: In the binomial expansion of (x – a)n, the second, third and fourth terms are 250, 720 and 1080, respectively. Find x, a and n.

Solution:

Second term in expansion of (x + a)n

T2 = nC1 xn-1 a

According to the question,

nC1 xn-1 a = 240 —- (1)

Similarly,

T3 = nC2 xn-2 a2 = 720 —- (2)

T4 = nC3 xn-3 a3 = 1080 —- (3)

On dividing (2) from (1), we get

nC2 xn-2 a2 / nC1 xn-1 a = 720 / 240

[(n – 1)! / (n – 2)!] * [a / x] = 6

[a / x] = 6 / n – 1 —- (4)

On dividing (3) by (2), we get

[a / x] = 9 / 2(n – 2) —- (5)

From (4) and (5), we get

6 / n – 1 = 9 / 2(n – 2)

n = 5

From 5x4a = 240 and from (4)

a / x = 3 / 2

On solving both the equations, we get

x = 2, a = 3.

Question 9: If in the expansion of (1 + a)n coefficient of three consecutive terms is in ratio 1: 7: 42, then find the value of n.

Solution:

Let in the expansion of (1 + x)n three consecutive terms are (r – 1 )th term, rth term and (r + 1)th term.

Here, (r – 1)th term = nCr – 2ar-2 and its coefficient, = nCr – 2

Similarly, coefficient of rth term and (r + 1)th term is nCr -1 and nCr respectively.

Now, the given ratio of the coefficients is 1: 7: 42.

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.2 Question Number 9

6r = n – r + 1

n – 7r + 1 = 0 …….(2)

On solving (1) and (2), we get n = 55.

RBSE Maths Chapter 8: Exercise 8.3 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: If C0, C1, C2,… Cn are coefficients of expansion (1 + x)n then find the value of :

(i) 8C1 + 8C2 + 8C3 + … + 8C8

(ii) 8C1+ 8C3 + 8C5 + 8C7

Solution:

(i) 8C1 + 8C2 + 8C3 + … + 8C8

We know that

nC0 + nC1+ nC2 + … + nCn = 2n

Putting n = 8

8C0 + 8C1 + 8C2 + 8C3 + … + 8C8 = 28

⇒ 1 + 8C1 + 8C2 + 8C3 + … + 8C8 = 28

8C1 + 8C2 + 8C3 + … + 8C8 = 28 – 1 = 255.

(ii) 8C1+ 8C3 + 8C5 + 8C7

We know that 8C1+ 8C3 + 8C5 + ………. = 2n-1

Putting n = 8

8C1+ 8C3 + 8C5 + 8C7 = 28 -1

= 27

= 128.

Question 2: If C0, C1, C2,… Cn are coefficients of expansion (1 + x)n then prove that:

C0 + 3C1 + 5C2 + … + (2n + 1) Cn = (n + 1)2n.

Solution:

C0 + 3C1 + 5C2 + … + (2n + 1) Cn = (n + 1)2n

= nC0 + (2 + 1) nC1 + (4 + 1) nC2 + … (2n + 1) nCn

= nC0 + (2 * nC1 + nC1 + (4 * nC2 + nC2) + … (2n * nCn + nCn)

= 2 * nC1 + 4 * nC2 + 6 * nC3 + … + 2n * nCn + (nC0 + nC1 + nC2 + nC3 + … nCn)

= 2 * [nC1 + 2 nC2 + 3 * nC3 +… + nCn] + (1 + 1)n

= 2 [n + ((2n(n – 1) / [2!]) + (3 * [(n) (n – 1) (n – 2)] / 3!) + ……. n terms] + 2n

= 2n [1 + (n – 1) + (n(n – 1) / [2!]) + ……. n terms] + 2n

= 2n [1 + 1]n-1 + 2n

= 2n * 2n-1 + 2n

= n * 2n + 2n

= (n + 1) * 2n

Question 3: Prove that C0C2 + C1C3 + C2C4 + … + Cn-2 Cn= [2n!] / [n – 2]! [n + 2]!.

Solution:

From Binomial theorem (1 + x)n = C0 + C1x + C2x2 + … + Crxr + … + Cnxn … (i)

Again (x + 1)n = C0xn + C1xn-1 + C2xn-2 + …+ Crxn – r + …+ Cn-1x + Cn …(ii)

Multiplying equation (i) and (ii) we get

(1 + x)2n = [C0 + C1x + C2x2 + … + Crxr + … + Cnxn ] * [C0xn + C1xn-1 + C2xn-2 + …+ Crxn – r + …+ Cn-1x + Cn …]

Comparing coefficient of xn – r on both sides, we get

C0Cr + C1Cr+1 + C2Cr +2 + … + Cn-rCn

= 2nCn-r = [2n]! / [(n – r)! (2n – n + r)!]

= [2n]! / [(n – r)! (n + r)!] —– (iii)

Putting r = 2 in equation (iii),

C0C2 + C1C3 + C2C4 + … + Cn-2Cn = 2nCn-2 = [2n!] / [n – 2]! [2n – n + 2]!

= [2n!] / [n – 2]! [n + 2]!

Question 4: C0 + 2C1 + 4C2 + 6C3 + … + 2nCn = 1 + n2n.

Solution:

L.H.S.

= C0 + 2C1 + 4C2 + 6C3 + … + 2nCn

= C0 + 2[C1 + 2C2 + 3C3 + … + nCn]

= 1 + 2[n + [2n (n – 1) / 2!] + [3n (n – 1) (n – 2) / 3!] + ……. + n

= 1 + 2n [1 + (n + 1) + (n – 1) (n – 2) / 2! + ….. + 1]

= 1 + 2n (1 + 1)n-1

= 1 + 2n * 2n-1

= 1 + n * 2n-1+1

= 1 + n * 2n

Question 5: [1 + (C1 / C0)] + [1 + C2 / C1] + [1 + C3 / C2] …….. + [1 + Cn / Cn-1] = [n + 1]n / n!.

Solution:

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.3 Question Number 5

Question 6: If expansion of (1 + x – 2x2)6 is denoted by 1 + a1x + a2x2 + a3x3 + … + a12x12 then prove that a2 + a4 + a6 + … + a12 = 31.

Solution:

(1 + x – 2x2)6 = 1 + a1x + a2x2 + a3x3 + … + a12x12 ……… (i)

Putting x = – 1 in equation (i)

{1 + 1 – 2(1)2}6 = 1+ a1 + a2 + a3 + … + a12

⇒ (2 – 2)6 = 1 + a1 + a2 + a3 + … + a12

⇒ 1 + a1 + a2 + a3 + … + a12 = 0 … (ii)

Putting x = – 1 in equation (i)

{(1 – 1 – 2(-1)2}6 = 1 – a1 + a2 + a3 + … + a12

⇒ (-2)6 = 1 – a1 + a2 + a3 + … + a12

⇒ 1 – a1 + a2 + a3 + … + a12 = 64 … (iii)

Adding equation (ii) and (iii) we get

⇒ 2 + 2a2 + 2a4 + … + a12 = 64

⇒ 2(1 + a2 + a4 + … + a12 = 64

⇒ 1 + a2 + a4 + … + a12 = 64 / 2 = 32

⇒ a2 + a4 + … + a12 = 32 – 1 = 31

Hence, a2 + a4 + … + a12 =31.

RBSE Maths Chapter 8: Exercise 8.4 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: Expand the binomial [1 + x2]-2 upto fourth term.

Solution:

Expansion up to four terms of [1 + x2]-2

[1 + x2]-2 = 1 + (-2) x2 + [(-2) (-2 – 1) (x2)2 / [2!]] + [(-2) (-2 – 1) (-2 – 2) (x2)3 / [3!]]

= 1 – 2x2 + [6x4 / 2!] + [(-2) (-3) (-4) x6] / 3!

= 1 – 2x2 + [6x4 / 2!] – [24x6 / 3!]

= 1 – 2x2 + [6x4 / 2 * 1] – [24x6 / 3 * 2 * 1]

= 1 – 2x2 + 3x4 – 4x6

Question 2: Find the seventh term of the expansion (1 + x)5/2.

Solution:

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.4 Question Number 2

Question 3: Find the general term of the expansion of (a3 – x3).

Solution:

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.4 Question Number 3

Question 4: If x < 3, find the coefficient of (3 – x)-8 in the expansion of (3 – x)-5.

Solution:

(x + 1)th term in the expansion of (3 – x)-8

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.4 Question Number 4

Question 5: Find the coefficient of x6 in the expansion of (a + 2bx2)-3.

Solution:

(r + 1)th term in the expansion of (a + 2bx2)-3

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.4 Question Number 5

For the coefficient of x6 in the this term 2r = 6 ⇒ r = 3

Hence, from equation (i), coefficient of x6 in the expansion of (a + 2bx2)-3

= [(-1)3 3 * 4 * 5 * 23 * b3] / [3! A3+3]

= [-3 * 4 * 5 * 8 * b3] / [3 * 2 * a6]

= [-80b3 / a6]

= -80 b3a-6

Question 6: Find the coefficient of x10 in the expansion of [1 + 3x2] / [1 – x2]3.

Solution:

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.4 Question Number 6

Question 7: Find the coefficient of xr in the expression of (1 – 2x + 3x2 – 4x3 + …)n and if x = ½ and n = 1, then find the value of the expression.

Solution:

We know that (1 + x)-2 = 1 – 2x + 3x2 – 4x3 +…+ (-1)r (r + 1)xr + ….. (i)

Given progression (1 – 2x + 3x2 – 4x3 + …)n

= {(1 + x)-2}n [From equation (i)]

= (1 + x)-2n

The (r + 1)th term is

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.4 Question Number 7

Question 8: Prove that (1 + x + x2 + x3 + …)2 = 1 + 2x + 3x2 + …

Solution:

We know that 1 + x + x2 + x3 + … = (1 – x)-1 …. (i)

(1 + x + x2 + x3 + …)2 = {(1 – x)-1}2 [From equation (i)] = (1 – x)2

= (1 – x)2

= 1 + 2x + [2(2 + 1)x2 / 2!] + …….

= 1 + 2x + 3x2 + ……

Question 9: Prove that (1 + x + x2 + x3 +….) (1 + 3x + 6x2 + …) = (1 + 2x + 3x2 + …)2

Solution:

We know that (1 – x)-1 = 1 + x + x2 + x3 +… … (i) and (1 – x)-3 = 1 + 3x + 6x2 + 10x3 + … (ii) L.H.S.

= (1 + x + x2 + x3 +…) (1 + 3x + 6x2 + …)

= {(1 – x)-1} {(1 – x)-3}

= {(1 – x)2}-2

= {(1 – x)-2}2

= (1 + 2x + 3x2 +…)2

= R.H.S.

Question 10: If x = 2y + 3y2 + 4y3 + …then express y in a series of ascending powers of x.

Solution:

⇒ x = 2y + 3y2 + 4y2 + …

⇒ x = (1 + 2y + 3y2 + 4y3 + …)-1 [∵ (1 – x)-2 = 1 + 2x + 3x2 + …]

⇒ (x + 1) = (1 – y)-2

(1 – y2) = 1 / (1 + x)

(1 – y2) = (1 + x)-1

Taking square root on both sides,

(1 – y) = (1 + x)

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.4 Question Number 10

RBSE Maths Chapter 8: Exercise 8.5 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: If y is too small as compared to x, then prove that [x – y]n / [x + y]n = 1 – [2ny / x], where y2 and higher power are negligible.

Solution:

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.5 Question Number 1

Question 2: If x is too small such that x2 and higher powers are negligible then find the value of the expression {[9 + 2x]½ (3 + 4x)} / [1 + x].

Solution:

{[9 + 2x]½ (3 + 4x)} / [1 + x]

= {[9]½ [1 + (2x / 9)]½ [3 + 4x]} / [1 + x]

= (3 [1 + ½ * [2x / 9] + {[(½) (½ – 1) * [(2 / 9) * x]2} / 2! + ….. ] * [3 + 4x]) / [1 + (1 / 5) * x + ([1 / 5] – 1) (x2 / 2!)]

Ignoring x2 and terms of higher order,

= {3[1 + (x / 9)] [3 + 4x]} / [1 + (x / 5)]

= [5(9 + x) (3 + 4x)] / [3(5 + x)]

= {5(27 + 3x + 36x + 4x2)} / {3(5 + x)}

= 5(9 + 3x) / (5 + x)

= (45 + 65x) (5 + x)-1

= 9 + 13x – (9x / 5) – (13x2 / 5)

= 9 + (56 / 5)x

Question 3: Find the value of

[i] √30 up to 4 decimal places.

[ii] (1.03) up to 4 decimal places

Solution:

[i] √30 up to 4 decimal places

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.5 Question Number 3a

= 6 (1 – 0.08333 – 0.00347 – 0.00029 + …]

= 6 (0.9122)

= 5.47746

(ii) (1.03) up to 4 decimal places

(1.03) = (1 + 0.03)

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.5 Question Number 3b

Question 4: If x is approximately equal to 1, then prove that

[i] [mxm – nxn] / [m – n] = xm+n

[ii] [axb – bxa] / [xb – xa] = [1] / [1 – x]

Solution:

[i] [mxm – nxn] / [m – n] = xm+n

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.5 Question Number 4a

[ii] [axb – bxa] / [xb – xa] = [1] / [1 – x]

RBSE Class 11 Maths Solutions Chapter 8 Exercise 7.5 Question Number 4b

RBSE Maths Chapter 8: Exercise 8.6 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: 1 + [2 / 3] * [1 / 2] + {[2 * 5] / [3 * 6]} * [1 / 22] + ……..

Solution:

On comparing the given series with 1 + nx + [{n (n – 1) x2} / 2!] + ……..

nx = [2 / 3] * [1 / 2]

nx = [1 / 3]

n2x2 = 1 / 9

1 / [n2x2] = 9 —- (1)

[{n (n – 1) x2} / 2!] = {[2 * 5] / [3 * 6]} * [1 / 22] [n(n – 1) / 2!] * x2 = 5 / [9 * 22] —- (2)

Multiply equation (1) and (2),

[n – 1] / 2n = 5 / 4

4n – 4 = 10n

6n = -4

n = -2 / 3

If n = [-2 / 3], then [-2 / 3] * x = [1 / 3]

x = [-1 / 2]

Hence the sum of the given series,

= (1 + x)n

= (1 – (1 / 2))-⅔

= (1 / 2)-⅔

= (22)

= (4)

Question 2: 1 + [1 / 3] * [1 / 4] + {[(1 * 4) / (3 * 6)] * [1 / 42]} + ……

Solution:

On comparing the given series with the given series,

1 + nx + [n(n – 1) / 2!] * [x2] + ……

nx = 1 / 12

[1 / n2x2] = 144 —- (1)

[n(n – 1) x2 / 2] = [1 / 72] —- (2)

Multiply equation (1) and (2)

[n(n – 1) x2 / 2] * [1 / n2x2] = [1 / 72] * 144

(n – 1) / 2n = 2

n – 1 = 4n

n = [-1 / 3]

From equation (1),

[-1 / 3] * x = [1 / 12]

x = [-1 / 4]

The sum of given series,

(1 + x)n = (1 – (1 / 4))-⅓

= (3 / 4)-⅓

= (4 / 3)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App NOW