Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Term 3 Chapter 5 | Information Processing Answers For Tamil Nadu Board

Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Term 3 Chapter 5 – Information Processing is available here. The Samacheer Kalvi 8th Maths book answers of Term 3 Chapter 5, available at BYJU’S, contain step by step explanations designed by our Mathematics experts. All these important questions are based on the new pattern prescribed by the Tamil Nadu board. Students can also get the solutions of other chapters on Samacheer Kalvi 8th Maths solutions. They can refer to these Samacheer Kalvi Class 8 Maths Textbook Term 3 Chapter 5 Solutions to gauge their final exam preparations.

Term 3 Chapter 5 of the Samacheer Kalvi 8th Maths guide will help the students to solve problems related to shopping comparison, comparing containers of different size, packing.

Samacheer Kalvi 8th Maths Term 3 Chapter 5: Information Processing Book Exercise 5.1 Questions and Solutions

Question 1: Find the best buy of the following purchases: A pack of 5 chocolate bars for Rs. 175 or 3 chocolate bars for Rs. 114?

Solution:

Item Cost per packet Number of items in a pack Cost of one item
Chocolate bars 175 5 175 / 5 = 35
114 3 114 / 3 = 38

Best buy is a pack of 5 chocolate bars for Rs. 175.

Question 2: Using the given picture, find the total special offer price of fresh sweets and bakery products to buy 1 / 2 kg laddu, 1 kg cake, 6 pockets of bread.

TN board Class 8 Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Exercise 5.1 Question Number 2

Solution:

Product Quantity Quantity required Regular price 20% offer price Special price Saving price Special price for the cost
Laddu 1 kg 0.5 kg 245 (20 / 100) * 245 = 49 245 – 49 – 196 49 196 * (1 / 2) = 98
Chocolate cake 1 kg 1 kg 550 (20 / 100) * 550 = 110 550 – 110 = 440 110 440 * 1 = 440
Bread 1 packet 6 20 (20 / 100) * 20 = 4 20 – 4 = 16 4 16 * 6 = 96
Total 163 634

Question 3: When you plan to buy a shirt, one shop offers a discount of Rs. 200 on MRP Rs. 1000 and another shop offers a 15% discount on the same MRP. Where would you buy?

Solution:

Price in the first shop = 1000 – 200 = Rs. 800

Price in the second shop = [85 / 100] * (1000) = Rs. 850

I would buy in Shop I.

Question 4: Amazing park offers a package deal of 5 entrance passes for Rs. 130. If one entrance pass normally costs Rs. 30, how much will you save by taking advantage of this special deal?

Solution:

Cost of one entrance pass = Rs. 30

Cost of 5 entrance passes = 5 * Rs. 30 = Rs. 150

Special deal price = Rs. 30

Amount of saving = 150 – 130 = Rs. 20

Question 5: Suppose you plan to buy 1½ kg of apple, 2 kg of pomegranate, 2 kg of banana, 3 kg of mango, ½ kg of papaya, 3 kg of onion, 1½ kg of tomato, and 1 kg of carrot in shop 1, how much will you save compared to shop 2?

TN board Class 8 Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Exercise 5.1 Question Number 5

Solution:

TN board Class 8 Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Exercise 5.1 Question Number 5 Answer

Samacheer Kalvi 8th Maths Term 3 Chapter 5: Information Processing Book Exercise 5.2 Questions and Solutions

Question 1: The sizes in MB, for nine computer files, are given below:

53 82 61 38 23 41 16 34 42

The files are to be grouped into folders. Each folder may contain a maximum limit of 100 MB.

(a) Determine the minimum number of folders required.

(b) Use the first-fit method to group the files into folders.

(c) Use the first-fit decreasing method to group the files into folders.

Solution:

(a) Maximum number of folders required = (53 + 82 + 61 + 38 + 23 + 41 + 16 + 34 + 42) / 100 = 3.9 = 4

(b) By the first-fit method

53 82 61

38 23 41

16 34 42

Folder 1 Folder 2 Folder 3 Folder 4 Folder 5
Total size used (MB) 91 98 84 75 42
Maximum space of a file (MB) 100 100 100 100 100
Remaining space in (MB) 9 2 16 25 58

(c) First fit decreasing method

82 42 34

61 41 23

53 38 16

Folder 1 Folder 2 Folder 3 Folder 4
Total size used (MB) 98 95 99 98
Maximum space of a file (MB) 100 100 100 100
Remaining space in (MB) 2 5 1 2

Question 2: A parcel delivery company has 4 motorcycles. Each motorcycle can carry a maximum load of 30kg. The weights of the parcels, (in kg), in the order they are waiting to be delivered are given below

TN board Class 8 Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Exercise 5.2 Question Number 2

(a) Determine the minimum number of motorcycles required.

(b) Use the first-fit method to show how the parcels could be allocated to the motorcycles.

(c) Use the first-fit decreasing method to show how the parcels could be allocated to the motorcycles.

Solution:

(a) Maximum number of motorcycles required = (16 + 20 + 8 + 14 + 7 + 6 + 2 + 5 + 12) / 30 = 3

(b) By the first-fit method

16 20 8

14 7 6

2 5 12

Motor 1 Motor 2 Motor 3 Motor 4
Total weight of the item (in kg) 30 29 19 12
Remaining space (in kg) 0 1 11 18

(c) First fit decreasing method

20 16 14

12 8 7

6 5 2

Motor 1 Motor 2 Motor 3
Total weight of the item (in kg) 30 30 30
Maximum weight carried by motorcycle (in kg) 30 30 30
Remaining space (in kg) 0 0 0

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class