MCQs on Antibiotics

1. The yield of the antibiotic depends upon __________.

(a) Age of the inoculum

(b) Only the pH of the medium

(c) Composition of the medium

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

2. In Penicillium chrysogenum, the maximum antibiotic production occurs during the __________.

(a) The second phase

(b) The third phase

(c) First phase

(d) In all three phases

Sol. (a) The second phase.

3. Antibiotics are used to treat infections by

(a) Virus

(b) Bacteria

(c) All the microorganisms

(d) None of the above

Sol. (b) Bacteria.

4. Which of the following fermentation processes is used in the production of penicillin?

(a) Aerobic fermentation followed by anaerobic fermentation

(b) Anaerobic fermentation

(c) Aerobic fermentation

(d) Anaerobic fermentation followed by aerobic fermentation

Sol. (c) Aerobic fermentation.

5. After the fermentation process, penicillin is recovered as

(a) Penicillin

(b) Sodium penicillin

(c) Calcium penicillin

(d) Potassium penicillin

Sol. (d) Potassium penicillin.

6. Which of the following species is used for producing streptomycin?

(a) S. ramosus

(b) S. griseus

(c) S. aureofaciens

(d) S. griseoflavus

Sol. (b) S. griseus.

7. The high yield of chlortetracycline requires ____________.

(a) No aeration

(b) Controlled aeration

(c) Continuous aeration

(d) Aeration which does not affect the yield

Sol. (c) Continuous aeration.

8. What is meant by antibiotic resistance?

(a) It means our body has become resistant to the antibiotic

(b) It means the bacteria have developed antibiotic resistance

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Sol. (b) It means the bacteria have developed antibiotic resistance.

9. Which of the following seeds are used for the inoculum preparation for the fermentation medium for penicillin?

(a) Rice seeds

(b) Corn seeds

(c) Wheat seeds

(d) Barley seeds

Sol. (d) Barley seeds.

10. Which of the following species is used for producing tetracycline?

(a) S. venezuelae

(b) S. griseus

(c) S. aureofaciens

(d) S. griseoflavus

Sol. (c) S. aureofaciens.

11. Which of the following antibiotics are most likely responsible for hypotension, itching and other side effects?

(a) Aztreonam

(b) Vancomycin

(c) Daptomycin

(d) Linezolid

Sol. (b) Vancomycin.

12. What type of side effect is most commonly observed in beta-lactam antibiotics?

(a) Hearing loss

(b) Aplastic anaemia

(c) Allergic reaction

(d) Yellowing of teeth

Sol. (c) Allergic reaction.

13. Which of the following species is used for producing chloromycetin?

(a) S. ramosus

(b) S. venezuelae

(c) S. aureofaciens

(d) S. griseoflavus

Sol. (b) S. venezuelae.

14. Which of the following events occurs during the third phase of growth of Penicillium chrysogenum?

(a) Autolysis of the medium starts

(b) Slight rise in pH due to liberation of ammonia

(c) The concentration of antibiotic increases in the medium

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

15. Which of the following species is used for producing erythromycin?

(a) S. erythreus

(b) S. griseus

(c) S. aureofaciens

(d) S. griseoflavus

Sol.(a) S. erythreus.

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class