MCQs On Bioinformatics

1. Which of the following is an example of Homology and similarity tool?

(a) BLAST

(b) RasMol

(c) EMBOSS

(d) PROSPECT

Sol:(a) BLAST.

2. In which year did the SWISSPROT protein sequence database begin?

(a) 1988

(b) 1985

(c) 1986

(d) 1987

Sol: (d) 1987.

3.Which of the following scientists created the first Bioinformatics database?

(a) Dayhoff

(b) Pearson

(c) Richard Durbin

(d) Michael.J.Dunn

Sol:(a) Dayhoff.

4. The human genome contains approximately__________.

(a) 6 billion base pairs

(b) 5 billion base pairs

(c) 3 billion base pairs

(d) 4 billion base pairs

Sol: (c) 3 billion base pairs.

5. Which of the following tools is used for the identification of motifs?

(a) BLAST

(b) COPIA

(c) PROSPECT

(d) Pattern hunter

Sol: (b) COPIA.

6. The first molecular biology server expasy was in the year __________.

(a) 1992

(b) 1993

(c) 1994

(d) 1995

Sol: (b) 1993.

7. What is the deposition of cDNA into the inert structure called?

(a) DNA probes

(b) DNA polymerase

(c) DNA microarrays

(d) DNA fingerprinting

Sol: (c) DNA microarrays.

8. The identification of drugs through the genomic study is called__________.

(a) Genomics

(b) Pharmacogenomics

(c) Pharmacogenetics

(d) Cheminformatics

Sol: (b) Pharmacogenomics.

9. Which of the following compounds has desirable properties to become a drug?

(a) Fit drug

(b) Lead

(c) Fit compound

(d) All of the above

Sol:(b) Lead.

10. Proteomics refers to the study of __________.

(a) Set of proteins in a specific region of the cell

(b) Biomolecules

(c) Set of proteins

(d) The entire set of expressed proteins in the cell

Sol: (d) The entire set of expressed proteins in the cell.

11. The process of finding the relative location of genes on a chromosome is called __________.

(a) Gene tracking

(b) Genome walking

(c) Genome mapping

(d) Chromosome walking

Sol:(c) Genome mapping.

12. The computational methodology that tries to find the best matching between two molecules, a receptor and ligand are called __________.

(a) Molecular fitting

(b) Molecular matching

(c) Molecular docking

(d) Molecule affinity checking

Sol: (c) Molecular docking.

13. Which of the following are not the application of bioinformatics?

(a) Drug designing

(b) Data storage and management

(c) Understand the relationships between organisms

(d) None of the above

Sol: (d) None of the above.

14. The term “invitro” is the Latin word which refers to__________.

(a) Within the lab

(b) Within the glass

(c) Outside the lab

(d) Outside the glass

Sol: (b) Within the glass.

15. The stepwise method for solving problems in computer science is called__________.

(a) Flowchart

(b) Algorithm

(c) Procedure

(d) Sequential design

Sol:(b) Algorithm.

16. The term Bioinformatics was coined by __________.

(a) J.D Watson

(b) Pauline Hogeweg

(c) Margaret Dayhoff

(d) Frederic Sanger

Sol: (b) Pauline Hogeweg.

17. The laboratory work using computers and associated with web-based analysis generally online is referred to as __________.

(a) In silico

(b) Dry lab

(c) Wet lab

(d) All of the above

Sol: (c) In silico.

18. Which of the following is the first completed and published gene sequence?

(a) ΦX174

(b) T4 phage

(c) M13 phage

(d) Lambda phage

Sol: (a) ΦX174.

19. The laboratory work using computers and computer-generated models generally offline is referred to as __________.

(a) Insilico

(b) Wet lab

(c) Dry lab

(d) All of the above

Sol: (c) Dry lab.

20. The computer simulation refers to __________.

(a) Dry lab

(b) Invitro

(c) In silico

(d) Wet lab

Sol:(c) In silico.

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *