MCQs On Health and Hygiene

In medical terms, a complete state of physical, mental, social well-being and comfort can be combined to define health. Hygiene can be defined as a general practice followed in order to maintain good health. Based on maintenance, hygiene can be further classified into social hygiene and personal hygiene.

1. The World Health Day is celebrated on ________.

(a) 1st March

(b) 7th April

(c) 6th October

(d) 10th December

Sol: (b) 7th April.

2. Cleanliness, physical exercise, rest and sleep are a part of ________.

(a) Hygiene

(b) Social hygiene

(c) Personal hygiene

(d) None of the above

Sol: (c) Personal hygiene.

3. Which one of the following is an unhealthy habit?

(a) Sharing food

(b) Bathing twice a day

(c) Drinking boiled water

(d) Eating without washing one’s hand

Sol: (d) Eating without washing one’s hand.

4. Which one of the following is not a bacterial disease?

(a) AIDS

(b) Dengue

(c) Measles

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

5. Which of the following diseases is also called as “Salmonella enterica serotype Typhi”?

(a) Typhoid

(b) Malaria

(c) Diarrhea

(d) Yellow fever

Sol: (a) Typhoid.

6. Which of the following is the main cause for transmission of the Hepatitis virus?

(a) The bite of a mosquito

(b) Sharing drug needles

(c) Drinking contaminated water

(d) All of the above

Sol: (b) Sharing drug needles.

7. Which of the following statements is true about contamination?

(a) Contamination is caused by the entry of germs by an insect bite

(b) Contamination is caused by the entry of germs by an animal bite

(c) Contamination is caused by the entry of germs into drinking water or edible foods.

(d) None of the above

Sol: (c) Contamination is caused by the entry of germs into drinking water or edible foods.

8. Which of the following diseases is not caused by bacteria?

(a) Typhoid

(b) Poliomyelitis

(c) Tuberculosis

(d) All of the above.

Sol: (b) Poliomyelitis.

9. The main cause of contagious disease is _________.

(a) Contaminated Air

(b) Contaminated Food

(c) Poor hygienic conditions

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

10. Which of the following factors is necessary for a healthy person?

(a) Vaccination

(b) Balanced diet

(c) Personal hygiene

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on Health and Hygiene and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class