MCQs On Immunology

1) The branch of biology, which involves the study of immune systems in all organisms is called_________.

(a) Zoology

(b) Microbiology

(c) Immunology

(d) Biotechnology

Sol: (c) Immunology.

2) Which of the following immunity is obtained during a lifetime?

(a) Acquired immunity

(b) Active immunity

(c) Passive immunity

(d) None of the above.

Sol: (a) Acquired immunity

3) How many types of antibodies are there?

(a) Five.

(b) Three.

(c) Two.

(d) Four.

Sol: (a) Five.

4) Which of the following cells is involved in cell-mediated immunity?

(a) Leukaemia

(b) T cells

(c) Mast cells

(d) Thrombocytes

Sol: (b) T cells.

5) Which of the following protects our body against disease-causing pathogens?

(a) Respiratory system

(b) Immune system

(c) Digestive system

(d) Respiratory system

Sol: (b) Immune system.

6) Hepatitis is an example of _______.

(a) Subunit Vaccine

(b) Killer Vaccine

(c) Toxoids Vaccine

(d) Recombinant Vaccine

Sol: (d) Recombinant Vaccine.

7) Which of the following statements is true about the IgM of humans?

(a) IgM can cross the placenta

(b) IgM can protect the mucosal surface

(c) IgM is produced by high-affinity plasma cells

(d) IgM is primarily restricted in the circulation

Sol:(d) IgM is primarily restricted in the circulation.

8) Which of the following statements is true about TNF alpha?

(a) Evoke Th cells

(b) Induce TGF beta production

(c) Decrease vascular permeability

(d) Increases the expression of adhesion molecules

Sol: (d) Increases the expression of adhesion molecules.

9) The cytotoxic T cells recognize antigen in association with_________.

(a) Class III MHC determinants

(b) Class II MHC determinants

(c) Class I MHC determinants

(d) Both Class I and II MHC determinants

Sol: (d) Both Class I and II MHC determinants.

10) Which of the following cytokines can increase the body temperature directly?

(a) Il-2

(b) IL-3

(c) IL-6

(d) IL-8

Sol: (c) IL-6.

11) Which of the following can inhibit inflammation?

(a) RO

(b) TNF-ɑ

(c) Protein C

(d) Neuropeptide Y

Sol: (c) Protein C

12) Which of the following statements is true about the Th-1 cells?

(a) They do not express CD4

(b)They do not produce TNF𝞬

(c)They do not activate macrophages

(d) They do not bind to soluble proteins

Sol: (d) They do not bind to soluble proteins.

13) Which of the following statements is false about the receptors of Innate Immune system?

(a) They include MHC complexes

(b) They include scavenger receptors

(c) They recognize their molecular patterns

(d) They are included in the Toll family of receptors.

Sol:(a) They include MHC complexes.

14) The stimulation of antigen-specific T-cells results in _________.

(a) Allergies

(b)Production of IL-3

(c) Cell division

(d) Cytotoxicity

Sol: (a) Allergies.

15) The thymus independent type I antigen are _________.

(a) Viral nucleic acids

(b) Bacterial nucleic acids

(c) Small proteins of bacterial origin

(d) The polysaccharide of bacterial origin

Sol:(d) The polysaccharide of bacterial origin.

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *