MCQs on Virus

1. A virus is made up of _______.

(a) Protein coat and nucleic acid

(b) Protein coat and mitochondria

(c) Nucleic acid and cell membrane

(d) Nucleic acid, cell wall and cell membrane

Sol: (a) Protein coat and nucleic acid.

2. The protein coat of viruses that enclose the genetic material is called _______.

(a) Virion

(b) Capsid

(c) Peplomers

(d) Capsomers

Sol:(b) Capsid.

3. Which of the following statements are true about a virion?

(a) Lytic phage

(b) Lysogenic phage

(c) The viral capsid

(d) An infectious and fully formed viral particle

Sol: (d) An infectious and fully formed viral particle.

4. Which of the following is the genome of the virus?

(a) DNA

(b) RNA

(c) DNA or RNA

(d) DNA and RNA

Sol:(c) DNA or RNA

5. Which of the following is the largest virus?

(a) Megavirus chilensis

(b) Arbo virus

(c) Herpes virus

(d) Mumps virus

Sol: (a) Megavirus chilensis

6. Which of the following statements are true about the capsomeres?

(a) It is an individual unit of the capsid

(b) It is a viral protein for replication

(c) It is a unit of nucleic acid in viruses

(d) All of the above

Sol: (a) It is an individual unit of the capsid.

7. Which of the following statements are true about the peplomeres?

(a) It is an individual unit of capsids

(b) It is a spike-like projection on the enveloped viruses

(c) It is a projection on the viral membrane

(d) It is a spike-like projection on the capsids

Sol: (b) It is a spike-like projection on the enveloped viruses.

8. An icosahedral capsid consists of_____________.

(a) Hexagonal capsomeres

(b) Pentagonal capsomeres

(c) Triangular capsomeres

(d) Both a and b

Sol: (d) Both a and b.

9. Which of the following has a complex symmetry?

(a) T4 phage

(b) Adenovirus

(c) Influenza virus

(d) All of the above

Sol: (a) T4 phage.

10. The viral envelope is made up of _______.

(a) Proteins

(b) Glycoproteins

(c) Lipids and Proteins

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above

11. Which of the following is a helical virus?

(a) TMV

(b) T4 phage

(c) Poxvirus

(d) Herpes virus

Sol: (a) TMV .

12. Which of the following statements are true about the viruses?

(a) Free-living

(b) Obligate parasites

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Sol:(b) Obligate parasites.

13. A fully formed infectious viral particle is called _________.

(a) Virion

(b) Viriod

(c) Capsid

(d) Virusoid

Sol: (a) Virion.

14. The genetic constituent of viruses is  ________.

(a) RNA

(b) DNA

(c) ss DNA

(d) DNA or RNA

Sol:(d) DNA or RNA

15. The viral genome is enveloped in a protein coat known as

(a) Capsid

(b) Outer envelope

(c) Capsomere

(d) Nucleic

Sol: (a) Capsid.

16. Which of the following statements are true about the tobacco mosaic virus (TMV)?

(a) RNA virus

(b) DNA virus

(c) Bacteriophage(d) ss DNA or ds DNA

Sol:(a) RNA virus.

17. The shape of the TMV is _______.

(a) Rod-shaped

(b) Oval shaped

(c) Cuboidal shaped

(d) Spherical shaped

Sol:(a) Rod-shaped.

18. Viruses that attack bacteria are called_______.

(a) Virophage

(b) Lysophage

(c) Bacteriophage

(d) None of the above

Sol:(c) Bacteriophage.

19. The T2 phage is called_______.

(a) ss DNA phage

(b) ss RNA phage

(c) ds DNA phage

(d) ds RNA phage

Sol: (c) ds DNA phage.

20. Bacteriophages that induce bacterial cell lysis are called_______.

(a) Viroids

(b) Lysogenic phages

(c) Virulent phages

(d) Temperate phages

Sol:(c) Virulent phages.

21. Which of the following virus has the smallest genome?

(a)Rabies virus

(b) Circovirus

(c) Herpes virus

(d) Mimi virus

Sol:(b) Circovirus.

22. Infectious RNA particles without the protein coat are called_______.

(a) Prion

(b) Virion

(c) Viroid

(d) Virusoid

Sol:(c) Viroid.

23. The spike-like projections on the viral capsid are known as

(a) Viriod

(b) Proteomes

(c) Peplomers

(d) capsomeres

Sol:(c) Peplomers.

24. Viral genome inserted to the bacterial DNA is termed as_______.

(a) Lysogeny

(b) Prophage

(c) Lytic cycle

(d) Virulent phage

Sol:(b) Prophage.

25. Which of the following are the main functions of the capsid?

(a) Determines the antigenic specificity of the virus

(b) Protects genetic material from nuclease attack

(c) Both A and B

(d) None of these

Sol:(c) Both A and B.

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs and other Biology related topics.

3 Comments

  1. 👍🏻really helpful.

  2. Thank You sir
    really helpful

  3. thank you very much

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class