MCQs on Vitamins

1. The cause of short-term or acute vitamin A poisoning is due to

(a) Eating the liver of Mule deer

(b) Eating the liver of Buffalo

(c) Eating the liver of Ostrich

(d)Eating the liver of Polar bear

Sol: (d)Eating the liver of Polar bear.

2. Which of the following is the most essential nutrient for a woman during her initial stages of pregnancy to prevent birth defects?

(a) Thiamin

(b) Folic acid

(c) Vitamin C

(d) Vitamin E

Sol: (b) Folic acid.

3. Which of the following food sources has the highest levels of vitamin C?

(a) Parsley

(b) Broccoli

(c) Black currants

(d) Orange juice

Sol: (c) Black currants.

4. Which of the following vitamin helps in blood clotting?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin D

(d) Vitamin K

Sol:(d) Vitamin K.

5. Which is the leading cause of blindness in children worldwide?

(a) Glaucoma

(b) Cataracts

(c) Colour blindness

(d) Vitamin A deficiency

Sol: (d) Vitamin A deficiency.

6. Which of the following vitamin deficiency causes Beriberi?

(a) Vitamin B1

(b) Vitamin B2

(c) Vitamin B6

(d) Vitamin B12

Sol: (a) Vitamin B1.

7. Who is most likely to develop scurvy – A vitamin C deficiency?

(a) A pregnant woman

(b) A malnourished child

(c) A long-time alcoholic

(d) A person with the eating disorder anorexia nervosa

Sol: (c) A long-time alcoholic.

8. Which of the following vitamin functions as both, hormone and visual pigment?

(a) Thiamine

(b) Retinal

(c) Riboflavin

(d) Folic acid

Sol: (b) Retinal.

9. Which of the following nutrient deficiency causes megaloblastic anaemia?

(a) Folic acid

(b) Niacin

(c) Pyridoxine

(d) Cobalamin

Sol:(a) Folic acid.

10. Which of the following is a fat-soluble vitamin?

(a) Vitamin B

(b) Vitamin C

(c) Vitamin B12

(d) Vitamin K

Sol:(d) Vitamin K.

11. Which of the following diseases is caused by the deficiency of Niacin?

(a) Scurvy

(b) Rickets

(c) Pellagra

(d) Pernicious anaemia

Sol: (c) Pellagra.

12. Which of the following vitamins serves as a hormone precursor?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin D

(d) Vitamin K

Sol: (c) Vitamin D.

13. Which of the following is a component of the coenzyme A?

(a) Retinol

(b) Pyridoxine

(c) Retinoic acid

(d) Pantothenic acid

Sol: (d) Pantothenic acid.

14. Which of the following vitamins is also known as cobalamin?

(a) Vitamin B11

(b) Vitamin B2

(c) Vitamin B6

(d) Vitamin B12

Sol: (d) Vitamin B12.

15. Which of the following statements is false about Ascorbic acid?

(a) It shows antioxidant activity

(b) It is a strong reducing agent

(c) It can be synthesized in the body

(d) Involved in the hydroxylation of prolyl- and lysyl- residues of collagen

Sol: (c) It can be synthesized in the body.

16. Which of the following vitamins has a coenzyme function?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin B

(d) All of the above

Sol:(d) All of the above.

17. Which of the following food source are the best sources of vitamin A?

(a) Sweet potato

(b) Poultry

(c) Legumes

(d) Dairy products

Sol: (a) Sweet potato.

18. Which of the following is a water-soluble vitamin?

(a) Vitamin B1

(b) Vitamin C

(c) Vitamin B2

(d) All of the above

Sol:(d) All of the above.

19. Weakness in muscles and increase in the fragility of red blood cells is caused due to the __________.

(a) Deficiency of vitamin E

(b) Deficiency of vitamin D

(c) Deficiency of vitamin C

(d) Deficiency of vitamin A

Sol: (a) Deficiency of vitamin E.

20. Which of the following is the scientific name of Vitamin K?

(a) Ascorbic acid

(b) Phytonadione

(c) Tocopherol

(d) Pantothenic Acid

Sol: (b) Phytonadione.

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs and other Biology related topics.

3 Comments

  1. Tq All the members of Byju’s I Love you all and your work 💕

  2. Thanks, it is so useful for me like students of nutrition. Because I came from a technical background

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class