Plant Tissue Culture MCQs

1. Who is known as the father of tissue culture?

(a) Bonner

(b) Laibach

(c) Haberlandt

(d) Gautheret

Sol: (c) Haberlandt.

2. The production of secondary metabolites requires the use of ________.

(a) Meristem

(b) Protoplast

(c) Axillary buds

(d) Cell suspension

Sol:(d) Cell suspension.

3. The pair of hormones required for a callus to differentiate are________.

(a) Ethylene and Auxin

(b) Auxin and cytokinin

(c) Auxin and Abscisic acid

(d) Cytokinin and gibberellin

Sol: (b) Auxin and cytokinin.

4. What is Dimethyl sulfoxide used for?

(a) A gelling agent

(b) Cryoprotectant

(c) Chelating agent

(d) An Alkylating agent

Sol: (b) Cryoprotectant.

5. The formation of embryoids from the pollen grains in the tissue culture medium is due to ________.

(a) Organogenesis

(b) Test tube culture

(c) Double fertilization

(d) Cellular totipotency

Sol: (d) Cellular totipotency.

6. Synthetic seeds are produced by the encapsulation of somatic embryos with___________.

(a) Sodium acetate

(b) Sodium nitrate

(c) Sodium chloride

(d) Sodium alginate

Sol: (d) Sodium alginate.

7. Totipotency refers to ___________.

(a) Development of fruits from flowers in a culture

(b) Development of an organ from a cell in a culture medium

(c) Flowering in a culture medium

(d) All of the above

Sol: (b) Development of an organ from a cell in a culture medium.

8. Which of the following is the main application of embryo culture?

(a) Clonal propagation

(b) Production of embryoids

(c) Induction of somaclonal variations

(d) Overcoming hybridisation barriers

Sol: (d) Overcoming hybridisation barriers.

9. In tissue culture of parenchyma, mitosis is accelerated in the presence of ________.

(a) Auxin

(b) Cytokinin

(c) Gibberellin

(d) Both auxin and cytokinin

Sol: (d) Both auxin and cytokinin.

10. In which of the following conditions do the somaclonal variations appear?

(a) Plants raised in tissue culture

(b) Plants exposed to gamma rays

(c) Plants growing in polluted soil or water

(d) Plants transferred by a recombinant DNA technology.

Sol: (a) Plants raised in tissue culture.

11. Haploid plants can be obtained from________.

(a) Anther culture

(b) Bud culture

(c) Leaf culture

(d) Root culture

Sol: (a) Anther culture.

12. In-plant tissue culture, the callus tissues are generated into a complete plantlet by altering the concentration________.

(a) Sugars

(b) Hormones

(c) Amino Acids

(d) Vitamins and minerals

Sol: (b) Hormones.

13. Which of the following is cultured to obtain haploid plants?

(a) Embryo

(b) Nucleus

(c) Apical bud

(d) Entire anther

Sol: (d) Entire anther.

14. Which of the following vectors is used in crop improvement and crop management?

(a) Agrobacterium

(b) Plasmid

(c) Cosmid

(d) Phasmid

Sol: (a) Agrobacterium.

15. Which of the following growth hormones produces apical dominance?

(a) Ethylene

(b) Cytokinin

(c) Auxin

(d) Gibberellin

Sol: (c) Auxin.

16. Cybrids are produced by

(a) The nucleus of one species but cytoplasm from both the parent species

(b) The fusion of two same nuclei from the same species

(c) The fusion of two different nuclei from different species

(d) None of the above

Sol: (a) Nucleus of one species but cytoplasm from both the parent species.

17. Which of the following mediums is composed of chemically defined compounds?

(a) Natural media

(b) Artificial media

(c) Synthetic media

(d) None of the above

Sol: (c) Synthetic media.

18. Which of the following chemicals are most widely used for protoplast fusion?

(a) Mannitol

(b) Polyethylene glycol

(c) Sorbitol

(d) Mannol

Sol: (b) Polyethylene glycol.

19. Which of the following plant cells shows totipotency?

(a) Cork cells

(b) Meristem

(c) Sieve tube

(d) Xylem vessels

Sol: (b) Meristem.

20. What is Callus?

(a) Tissues that grow to form an embryoid

(b) An unorganised actively dividing the mass of cells maintained in a culture

(c) An insoluble carbohydrate

(d) A tissue that grows from an embryo

Sol: (b) An unorganised actively dividing mass of cells maintained in culture.

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class