Computer GK Questions for Class 6

Computers have become part and parcel of our daily lives. Due to rapid progress taking place everyday in the world of computer science, it is necessary that students right from CBSE Class 6 are given the right exposure to prepare them for a secure career in their lives ahead. Computer GK Questions for Class 6 is an attempt to increase the curiosity in the minds of young children in the domain of computers.

Download Computer GK Questions for Class 6 PDF

Class 6 plays a key role in the development of a growing child. With the onset of the next revolution, which will be brought in by latest technologies like Artificial Intelligence, knowledge on computers is absolutely essential to ensure that the academic and professional development of Class 6 students are on the right track. The Internet of things (IoT) is going to connect billions of objects through the internet. The way people live on this earth is going to change completely with the arrival of robots, Drones, self-driving vehicles etc which will be capable of performing many daily tasks of our lives. All this is happening due to the foundations laid down in the field of Computer science. GK questions for Class 6 is an attempt to give them exposure to the world of computers.

Computer General Knowledge Questions for Class 6

Here is a list of Computer GK questions in English for Class 6,

1) James T Russel is known for invention of

a) Compact Disc (CD)

b) Monitor

c) Floppy Disk

d) None of the above

2) _______ famously known as Human Computer of India

a) S Ramanujan

b) C V Raman

c) Shakuntala Devi

d) None of the above

3) ____________ is the full form of PDF

a) Portable Docs Format

b) Passive Document Format

c) Portable Document Format

d) None of the above

4) International Business Machine (IBM) was established in _______

a) 1921

b) 1991

c) 1951

d) 1911

5) Osborne 1 was the first _______

a) Laptop

b) Calculator

c) Portable Computer

d) None of the above

6) ARPANET was developed by ______

a) UK Department of Defense

b) US Department of Defense

c) French Department of Defense

d) None of the above

Download Computer GK Questions for Class 6 PDF

7) Google originated from the word Googol. Googol is equivalent to ______

a) 10 to the power 100

b) 10 to the power 1000

c) 10 to the power 10

d) 10 to the power 50

8) Yahoo was acquired by _____ in 2017

a) Amazon

b) Verizon Media

c) Google

d) Microsoft

9) Bjarne Stroustrup is a Danish computer scientist known for developing _______.

a) C++

b) COBOL

c) Python

d) None of the above

10) Guido van Rossum in 1991 designed _______ language

a) Python

b) JAVA

c) Ruby on Rails

d) None of the above

11) World Computer Literacy Day is celebrated every year on _______

a) 1st December

b) 2nd December

c) 4th December

d) 14th January

12) Router will enable to access the internet from multiple devices.

a) True

b) False

13) Full Form of MODEM is _____

a) Modulator Demodulator

b) Modified Demodulator

c) Modulator Demodification

d) None of the above

14) Amazon was founded in _______

a) 1990

b) 1995

c) 2000

d) 1994

15) Digital numbering system which uses 16 different digits from 0-to-9, and A-to-F is

_____

a) Binary System

b) Octal System

c) Hexadecimal System

d) Decimal system

The above questions are some of the most important general knowledge questions on Computer GK for Class 6. The answers to them are provided below in the box. For more of such exciting questions on GK on other topics, download our learning app.

BYJU’S also provides CBSE Sample Papers for Class 6, CBSE Sample Papers, NCERT Solutions for Class 6, ICSE Sample Papers, & much more to help students prepare well for the exams. Keep learning and stay tuned for further updates on CBSE and other competitive exams.

Here are the Answers for Computer GK Questions for Class 6:

1. a)

2. c)

3. c)

4. d)

5. c)

6. b)

7. a)

8. b)

9. a)

10. a)

11. b)

12. a)

13. a)

14. d)

15. c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class