Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 11 Cutting Glass Tube and Glass Rod Viva Questions with Answers

Q1: Why glass does not possess a sharp melting point?

Answer:

Glass is an amorphous solid crystalline structure possessing densely packed molecules. As a result, glass does not have a very high melting point.

Q2: Mention the various steps which are involved in the cutting of a glass tube.

Answer:

  • Scratching
  • Breaking
  • Heating the cut edges
  • Cooling

Q3: Which type of glass softens easily?

Answer: Soda-lime glass

Q4: Why is it required to round off the freshly cut edges of the glass tube or the glass rod?

Answer:

Because sharp edges might cause harm when handled, the edges of glass tubes or rods are rounded off for safety and to offer a decent look with a smooth finish.

Q5: What are the precautions to be taken during the experiment?

Answer:

  • In a single stroke/attempt, try to make a single deep scratch of the needed length.
  • Please be careful when filling the glass tube/rod and breaking it.
  • To achieve optimal balance, keep your face away from the glass tube/rod and hold it away with a piece of cloth.

Q6: Why should the tube be rotated while heating?

Answer:

While heating, the tube is rotated to achieve consistent heating on all sides.

Q7: Why is the red hot tube bent slowly?

Answer:

The red hot tube is quite soft. If it is bent abruptly, it may flatten. The slow bending procedure prevents the glass tube from flattening.

Q8: What type of glass is preferred for drawing out a jet?

Answer:

Because soda-lime glass (soft glass) has a lower melting point and hence softens easily, it is used to draw out a jet.

Q9: Why is the glass tube of a smaller diameter chosen for drawing out a jet?

Answer:

To draw a jet from a tube with a bigger diameter, the tube must be stretched too far, which is not feasible.

Q10: How many types of glass are there? Name them.

Answer:

Soda-lime glass and Borosilicate glass are two different forms of glass. The soda-lime glass melts easily at 300-400°C, whereas Borosilicate glass is difficult to melt and softens at 700-800°C. As a result, Borosilicate glass is widely used in the manufacture of laboratory glass apparatus.

Download Class 11 Chemistry Viva questions on Cutting Glass Tube and Glass Rod by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

DOWNLOAD

App NOW