Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 11 Drawing Out a Glass Jet Viva Questions with Answers

Q1: Mention the various steps which are involved in drawing a glass tube into a jet.

Answer:

  • Selecting the ideal tube
  • Heating the centre of the glass tube
  • Breaking
  • Filing
  • Cooling

Q2: What type of glass is preferred for drawing out a jet?

Answer:

Soda-lime glass is used in drawing out a jet.

Q3: Why is the glass tube of a small diameter chosen for drawing out a jet?

Answer:

Because a larger diameter tube would have to be stretched too far, a small diameter glass tube was chosen.

Q4: Why should the diameter of the borer be less than the diameter of the tube to be inserted in the hole?

Answer:

This is done to ensure that the tube fits tightly in the hole.

Q5: What is the role of glycerine in the process of boring?

Answer:

The borer is lubricated with glycerine. This provides a smooth hole on boring.

Q6: Why is it required to round off the freshly cut edges of the glass tube?

Answer:

The glass tube’s freshly cut edges are sharp. They might hurt fingers as a result of mishandling.

Q7: What is the use of a fume cupboard?

Answer:

It’s utilised to conduct experiments that need the production of hazardous gases or vapours.

Q8: What type of flame would you use for general heating purposes?

Answer:

For general heating, a non-luminous oxidising flame is utilised since it produces the most heat due to the full burning of hydrocarbons.

Q9: What is the use of a wash bottle?

Answer:

It’s used to produce a thin stream of water for cleaning or transferring precipitate.

Q10: Why is the glass tube of a smaller diameter chosen for drawing out a jet?

Answer:

To draw a jet from a tube with a larger diameter, the tube must be stretched too far, which is not feasible.

Download Class 11 Chemistry Viva questions on Drawing Out a Glass Jet by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

DOWNLOAD

App NOW