Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 12 Dialysis of Lyophilic and Lyophobic Sol Viva Questions with Answers

Q1: What is the Theory of the experiment?

Answer:

The purification of lyophilic and lyophobic sols is performed using a dialysis method, in which colloidal particles are unable to pass through a parchment or cellophane membrane but electrolyte ions can.

Q2: What are Lyophilic Sols?

Answer:

The term lyophilic refers to a person who is fond of liquids. Lyophilic sols are those in which the dispersed phase and dispersion medium (water) has a high affinity. A colloidal solution made by dissolving starch in water, for example. The dispersion medium in this colloidal solution is water, and the dispersed phase is starch.

Q3: What is meant by the term Dialysis?

Answer:

Dialysis is the process of separating electrolytes from a colloid by allowing the latter to diffuse through an animal or vegetable membrane.

Q4: Why do we use parchment paper in the experiment?

Answer:

In this experiment, we use parchment paper because colloidal particles cannot pass through it while ions can, causing them to be separated.

Q5: What is the size of the cellophane sheet/parchment paper used in the experiment?

Answer:

A square sheet of size 30 cm × 30 cm.

Q6: What is the role of silver nitrate solution?

Answer:

It helps detect Cl ions in the channel water.

Q7: How do you determine the presence of Na+ ions?

Answer:

When a solution of uranyl zinc acetate is introduced to the channel water, a yellow precipitate develops.

Q8: How do you determine the presence of Cl ions?

Answer:

When a solution of uranyl zinc acetate is introduced to the channel water, a white precipitate appears.

Q9: Give examples of lyophilic and lyophobic sols.

Answer:

Lyophilic sols – Gum sol, starch sol, rubber, gelatin, egg albumin sol etc.

Lyophobic sols – Ferric hydroxide sol, aluminium hydroxide sol, arsenious sulfide sol etc.

Q10: How can we make dialysis fast?

Answer:

By circulating hot water rather than cold water, in the container or by applying an electric field across the dialyser.

Q11: Give the dispersed phase and dispersion medium of paints.

Answer:

Solid is the dispersed phase and liquid is the dispersion medium.

Q12: Write the dispersed phase and dispersion medium of butter.

Answer:

In solidified butter, the liquid is dispersed in solid. As a result, liquid serves as a dispersion medium, while solid serves as the dispersed phase.

Download Class 12 Chemistry Viva questions on Dialysis of Lyophilic and Lyophobic Sol by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

DOWNLOAD

App NOW