Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 12 Preparation of Potassium Ferric Oxalate Viva Questions with Answers

Q1: What is the aim of the experiment?

Answer:

To produce pure Potassium Ferric Oxalate crystals from oxalic acid dihydrate, potassium monohydrate, and ferric chloride.

Q2: What is Potassium Ferric Oxalate?

Answer:

Potassium Ferric Oxalate crystal is a light green inorganic complex made from ferric sulphate and barium oxalate in the presence of oxalic acid. One example of an Oxidation-Reduction reaction is this.

Potassium ferrioxalate, Potassium Trioxalatoferrate (III), Potassium tris (oxalato) ferrate(III), and Potassium iron(3+) oxalate are all names for potassium ferric oxalate.

Q3: What is the colour of Potassium ferric oxalate and what is its melting point

Answer:

Potassium ferric oxalate has a green colour and a melting point of 230°C.

Q4: Define crystallisation.

Answer:

The process of crystallisation is the formation of a solid form in which the atoms or molecules are strongly arranged into a structure known as a crystal.

Q5: What is called “seeding”?

Answer:

When a crystal of the same substance is put into a saturated solution, crystallisation might not occur in some instances. This is referred to as seeding.

Q6: What are the precautions needed for the experiment?

Answer:

  • Do not overconcentrate the solution.
  • To get large crystals, don’t disturb the solution during crystallisation.
  • To dissolve unwanted salt, wash the crystals with hot water.

Q7: Why is the hot saturated solution not cooled suddenly?

Answer:

Crystals of smaller sizes form when a solution is rapidly cooled. Crystals grow in size as a saturated solution cools slowly.

Q8: What is the formula of potassium ferric oxalate?

Answer:

K3[Fe(C2O4)3] K3[Fe(C2O4)3]·3H2O

Q9: What is potassium Ferrioxalate used for?

Answer:

The ferrioxalate anion is relatively stable in the dark, but light and high-energy electromagnetic radiation decompose it. Chemical actinometry, the measurement of luminous flux, and blueprint preparation use this photo-sensitive characteristic.

Q10: What is the geometry of complex potassium ferric oxalate?

Answer:

The chemical compound potassium ferrioxalate has the formula K3[Fe(C2O4)3], where iron is in the +3 oxidation state. It is an octahedral transition metal complex in which three bidentate oxalate ions are linked to an iron core.

Q11: What is meant by Equilar proportions?

Answer:

The ratio of the substances’ molecules to their moles is a 1:1 mole ratio.

Q12: What do you mean by Coordination Compounds?

Answer:

Coordination compounds contain complex ions and have a central metal atom or ion linked to several ions or neutral molecules by coordinate bonds. K4[Fe(CN)6], [Cu(NH3)4]SO4, and Ni(CO)4 are other examples.

Download Class 12 Chemistry Viva questions on the Preparation of Potassium Ferric Oxalate by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

DOWNLOAD

App NOW