MCQs on Cooperative Society

Cooperative societies are formed with the aim of helping their members. This type of business organisation is formed mainly by weaker sections of the society in order to prevent any type of exploitation from the economically stronger sections of the society.

Following are some of the Cooperative society multiple choice questions and answers that will help the students in brushing up their understanding of the concept.

Q1. Co-operative movement first started in

(a) England

(b) France

(c) Spain

(d) Germany

Answer: a

Q2. In India, the Co-operative Societies Act was passed in which year?

(a) 1919

(b) 1949

(c) 1904

(d) 1912

Answer: d

Q3. The members of a Co-operative Society have

(a) Unlimited liability

(b) Limited liability

(c) Joint and Several liability

(d) Joint liability

Answer: b

Q4. Co-operatives in India follow this type of organisation structure

(a) Centralized Structure

(b) Decentralized Structure

(c) Unitary Structure

(d) Federal Structure

Answer: d

Q5. Apex Society represents

(a) Village level

(b) District level

(c) State level

(d) National level

Answer: c

Q6. For Co-operative Credit Societies, the interest rate for deposits are fixed by:

(a) Registrar

(b) Government

(c) General Body

(d) RBI

Answer: a

Q7. In a Co-operative Society, admission of members and allocation of shares is done by

(a) Secretary

(b) Managing Committee

(c) President

(d) General Body

Answer: b

Q.8 The Urban Credit Cooperatives are also known as

(a) National Banks

(b) Urban Cooperative Banks

(c) Cooperative Banks

(d) None of the above

Answer: b

Q.9 Cooperative banks that fall under the banking regulation act of 1949 are controlled by.

(a) NABARD

(b) National Cooperative Union of India

(c) Reserve Bank of India

(d) None of the above

Answer: c

Q10. The principle followed in a co-operative society is

(a) No vote

(b) One man, one vote

(c) Multiple votes

(d) One share one vote

Answer: b

To read more such MCQs on various topics pertaining to Commerce, visit here

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*