MCQs on Sampling Methods

Sampling is defined as a technique of selecting individual members or a subset from a population in order to derive statistical inferences, which will help in determining the characteristics of the whole population. There are various methods of sampling, which are broadly categorised as random sampling and non-random sampling.

Following are some of the sampling methods multiple choice questions and answers that will help the students in brushing up their understanding of the concept of sampling methods.

Q1. Of the following sampling methods, which is a probability method?

a) Judgement

b) Quota

c) Simple random

d) Convenience

Answer: c

Q2.Which among the following is the benefit of using simple random sampling?

a) The results are always representative.

b) Interviewers can choose respondents freely.

c) Informants can refuse to participate.

d) We can calculate the accuracy of the results.

Answer: d

Q3. Increasing the sample size has the following effect upon the sampling error?

a) It increases the sampling error

b) It reduces the sampling error

c) It has no effect on the sampling error

d) All of the above

Answer: b

Q4. Which of the following is not a type of non-probability sampling?

a) Quota sampling

b) Convenience sampling

c) Snowball sampling

d) Stratified random sampling

Answer: d

Q5. Sample is regarded as a subset of?

(a) Data

(b) Set

(c) Distribution

(d) Population

Answer: d

Q6. The difference between a statistic and the parameter is called:

(a) Non-random

(b) Probability

(c) Sampling error

(d) Random

Answer: c

Q7. The probability of selecting an item in probability sampling, from the population is known and is:

(a) Equal to one

(b) Equal to zero

(c) Non zero

(d) None of the above

Answer: c

Q8. The distribution that is formed by all possible values of a statistics is known as:

(a) Hypergeometric distribution

(b) Normal distribution

(c) Sampling distribution

(d) Binomial distribution

Answer: c

Q9. Among these, which sampling is based on equal probability?

(a) Simple random sampling

(b) Stratified random sampling

(c) Systematic sampling

(d) Probability sampling

Answer: a

Q10. The difference between the expected value of a statistic and the value of the parameter being estimated is called a:

(a) Standard error

(b) Bias

(c) Sampling error

(d) Non-sampling error

Answer: b

For reading more such MCQs on various topics pertaining to Commerce, visit here

Also Check:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*