Digital Signal Processing MCQs

MCQs on Digital Signal Processing

Solve DSP Multiple-Choice Questions to prepare better for GATE. If you wish to learn more about Digital Signal Processing and DSP MCQs, you can check notes, mock tests, and previous years’ question papers. Gauge the pattern of MCQs on DSP by solving the ones that we have compiled below for your practice:

DSP Multiple-Choice Questions

1. The solution that we obtain when we assume the input x(n) of a system = 0 is ____________.

a. Homogenous solution

b. Complete solution

c. Particular solution

d. General solution

Answer: (a) Homogenous solution

2. If x(n) would be any system’s input signal that has an impulse response of h(n) and y(n) would be the output signal, then the autocorrelation of the signal y(n) would be ____________.

a. ryx(l)*rhh(l)

b. rxy(l)*rhh(l)

c. rhh(l)*rxx(l)

d. rxx(l)*rhh(l)

Answer: (c) rhh(l)*rxx(l)

3. ____________ is the difference between the quantized xq(n) and unquantized x(n).

a. Quantization error

b. Quantization factor

c. Quantization ratio

d. Quantization coefficient

Answer: (a) Quantization error

4. In case a(n)=(0,0,1,2,3,4,0,0) then a(n-2) would be ____________.

a. (0,0,0,0,1,2,3,4)

b. (1,2,3,4,0,0,0,0)

c. (0,0,1,2,3,4,0,0)

d. (0,0,2,4,6,8,0,0)

Answer: (a) (0,0,0,0,1,2,3,4)

5. The unit sample response of any system that is described by the difference of the equation y(n)=0.5y(n-1)+2x(n) would be ____________.

a. 2(0.5)nu(-n)

b. 0.5(2)nu(-n)

c. 2(0.5)nu(n)

d. 0.5(2)nu(n)

Answer: (c) 2(0.5)nu(n)

6. How many extremal frequencies are capable of being there at most in an error function of an ideal filter that is low pass?

a. L

b. L+3

c. L+2

d. L+1

Answer: (b) L+3

7. If the x(n) is real, then which of these relations would be true?

a. X(ω)=X(-ω)

b. X(ω)=-X(-ω)

c. X*(ω)=X(ω)

d. X*(ω)=X(-ω)

Answer: (d) X*(ω)=X(-ω)

8. In case an LTI system’s Eigenfunction is x(n) = Aejnπ and the system’s impulse response is h(n) = (1/2)nu(n), then what is the system’s Eigen value would be-

a. 2/3

c. 3/2

d. -2/3

b. -3/2

Answer: (a) 2/3

9. The circular convolution of both of these sequences X1(n)={2,1,2,1} and x2(n)={1,2,3,4} would be:

a. {14,16,14,16}

b. {2,3,6,4}

c. {16,16,14,14}

d. {14,14,16,16}

Answer: (a) {14,16,14,16}

10. In the Overlap save method in case of the long sequence filtering, then how many zeros do we need to append to the FIR filter’s impulse response?

a. L-1

b. L+1

c. L

d. L+M

Answer: (a) L-1

11. The number of complex additions that we need to perform in the linear filtering of any sequence using the FFT algorithm would be:

a. Nlog₂N

b. (N/2)log₂N

c. 2Nlog₂N

d. (N/2)logN

Answer: (c) 2Nlog₂N

12. The factor that needs to be multiplied to a filter’s dc gain for obtaining the filter magnitude at a cutoff frequency would be:

a. 1/2

b. 1/√2

c. √2

d. 1

Answer: (b) 1/√2

13. The ____________ nodes replace the adders present in any signal flow graphs:

a. Summing node

b. Branch node

c. Sink node

d. Source node

Answer: (a) Summing node

14. When we combine two separate pairs of poles in order to form the fourth order filter section, then by what factor have we reduced the total number of multiplications?

a. 30%

b. 25%

c. 50%

d. 40%

Answer: (c) 50%

15. Which of these rules do we use in the case of a bilinear transformation?

a. Backward difference

b. Simpson’s rule

c. Trapezoidal rule

d. Forward difference

Answer: (c) Trapezoidal rule

16. Which of these operations is done on a sequence that is in the least square design method?

a. Correlation

b. Circular convolution

c. DFT

d. Convolution

Answer: (a) Correlation

17. Out of the following, which one uses the quadrature mirror filter?

a. Trans-multiplexer

b. Sub-band coding

c. Trans-multiplexer and Sub-band coding

d. None of the above

Answer: (c) Trans-multiplexer and Sub-band coding

18. The folding frequency for an aliased version of the x(n) when the sampling rate is F would be:

a. F/2D

b. F/2

c. F/4D

d. F/D

Answer: (a) F/2D

19. What order of predictor do we use in DM?

a. Second-order predictor

b. Third-order predictor

c. Zero-order predictor

d. First-order predictor

Answer: (d) First-order predictor

20. What would be the total time required for completing the conversion of an Analog to Digital would be ________ the actual duration of a hold mode of the S/H.

a. Equals to

b. Greater than

c. Greater than or Equals to

d. Less than

Answer: (d) Less than

Keep learning and stay tuned to get the latest updates on the GATE Exam along with GATE MCQs, GATE Eligibility Criteria, GATE Syllabus for CSE (Computer Science Engineering), GATE Notes for CSE, GATE CSE Question Paper, and more.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*