Mobile Computing MCQs

MCQs on Mobile Computing

Solve Mobile Computing Multiple-Choice Questions to prepare better for GATE. If you wish to learn more about Mobile Computing and Mobile Computing MCQs, you can check notes, mock tests, and previous years’ question papers. Gauge the pattern of MCQs on Mobile Computing by solving the ones that we have compiled below for your practice:

Mobile Computing Multiple-Choice Questions

1. A __________ usually stores all the user-related data and info, and it is also relevant to the GSM mobile systems.

a. SIM

b. CMR

c. HMR

d. VLR

Answer: (a) SIM

2. In the Cellular networks, which of these is utilised when we want to use a similar frequency for various others?

a. Frequency planning

b. Frequency hopping

c. Frequency reuse

d. None of the above

Answer: (c) Frequency reuse

3. Which of these file systems would apply the gossip protocols?

a. Ficus

b. Rover

c. CODA

d. None of the above

Answer: (a) Ficus

4. One paramount challenge of applying the distributed systems to the DFS is:

a. Concurrent access to data

b. Data replication

c. Data migration

d. All of the above

Answer: (d) All of the above

5. The Mio-NFS supports which of these modes?

a. Disconnected

b. Connected

c. Loosely connected

d. All of the above

Answer: (d) All of the above

6. A mobile computing environment, in general, can be considered as a type of a __________ environment as well.

a. Mobile computing

b. Distributed computing

c. Grid computing

d. None of the above

Answer: (b) Distributed computing

7. Which of these is required for the transmission of digital information by translating it into analogue signals via a particular frequency?

a. BSPK

b. QPSK

c. Modulation

d. Demodulation

Answer: (c) Modulation

8. The 2G communication was introduced in the market in ______________.

a. 1988

b. 1986

c. 1984

d. 1982

Answer: (a) 1988

9. Which of these is a GSM supplementary service?

a. SMS

b. Call forwarding

c. Emergency number

d. All of the above

Answer: (b) Call forwarding

10. Under which of these categories does BSC fall?

a. Mobile

b. Network

c. Radio

d. Operation

Answer: (c) Radio

11. The method of transporting mobile stations from any given base station to another one is known as:

a. MIN

b. Handoff or hand over

c. Forward channel

d. Roamer

Answer: (b) Handoff or hand over

12. Who invented frequency modulation for various mobile communication systems?

a. Edwin Armstrong

b. Albert Einstein

c. Nikola Tesla

d. David Bohm

Answer: (a) Edwin Armstrong

13. Which of these statements is correct about the Full Duplex?

a. It’s a one direction communication type

b. It’s a one direction at a time communication type

c. It’s a bi-directional communication type

d. All of the above

Answer: (c) It is a bi-directional communication type

14. Which of these is also called the world’s first cellular system’s developer?

a. Qualcomm

b. NTT (Nippon Telephone and Telegraph)

c. Bellcore and Motorola

d. None of the above

Answer: (b) NTT (Nippon Telephone and Telegraph)

15. Which of these is the function of forwarding the Voice Channel?

a. Voice transmission to mobiles from the base station

b. Initiating the mobile calls

c. Broadcasting all the traffic for mobiles

d. All of the above

Answer: (a) Voice transmission to mobiles from the base station

16. Out of these file systems, which one provides the same features that the Andrew File System offers?

a. CODA

b. ROVER

c. Both CODA & ROVER

d. None of these

Answer: (a) CODA

17. Which of these is transmitted by the mobiles during a call along with the call initiation request?

a. MIN

b. SCM

c. ESN

d. All of the above

Answer: (d) All of the above

18. We can also use the paging system to ___________.

a. Send alphanumeric messages

b. Send numeric messages

c. Generate audio calls

d. All of the above

Answer: (d) All of the above

19. The full form of the term “HLR” is:

a. House Location Register

b. Home Live Register

c. Home Location Register

d. None of the above

Answer: (c) Home Location Register

20. The drawbacks of all the Mobile Devices and Wireless Devices are:

a. It requires a big source of power

b. It has smaller keypads

c. It rapidly consumes power

d. All of the above

Answer: (d) All of the above

Keep learning and stay tuned to get the latest updates on the GATE Exam along with GATE MCQs, GATE Eligibility Criteria, GATE Syllabus for CSE (Computer Science Engineering), GATE Notes for CSE, GATE CSE Question Paper, and more.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*