MCQs on Organizational Behaviour

Solve Organizational Behaviour Multiple-Choice Questions to prepare better for GATE. Learn more about Organizational Behaviour and Organizational Behaviour MCQs by checking notes, mock tests, and previous years’ question papers. Gauge the pattern of MCQs on Organizational Behaviour by solving the ones that we have compiled below for your practice:

Organizational Behaviour Multiple-Choice Questions

1. The techniques like questionnaires, interviews, etc., are used in which of these stages are related to change management?

a. Recruitment

b. Training

c. Diagnosis

d. All of the above

Answer: (c) Diagnosis

2. Which of these types of persons would have an ideology and a cause to fight and achieve their set goal?

a. Self-disciplined

b. Self-driven

c. Self-confident

d. Self-actualised

Answer: (d) Self-actualised

3. Which of these is caused when there is less than optimum activity?

a. Hypo stress

b. Distress

c. Eustress

d. None of the above

Answer: (a) Hypo stress

4. Which of these processes influences the process of personality development?

a. Identification and Socialisation process

b. Socialisation process

c. Identification process

d. None of the above

Answer: (a) Identification and Socialisation process

5. Which of these is/are the reason(s) behind individual resistance?

a. Social reasons

b. Personal reasons

c. Economic reasons

d. All of the above

Answer: (d) All of the above

6. The science of studying human behaviour is:

a. Sociology

b. Psychology

c. Philosophy

d. None of the above

Answer: (b) Psychology

7. A person who has an intelligence that is lower than normal is less bored by which of these types of work?

a. Continuous

b. Daily

c. Repetitive

d. All of the above

Answer: (c) Repetitive

8. What is caused as a result of our modern life and to cope with the anxiety due to it?

a. Distress

b. Eustress

c. Depression

d. None of the above

Answer: (a) Distress

9. Which of these would fall under the desire to control others?

a. Primary motive

b. Power motive

c. Affiliation motive

d. Achievement motive

Answer: (b) Power motive

10. The concept of avoidance of pain falls under which of these?

a. Primary motive

b. Achievement motive

c. Power motive

d. Affiliation motive

Answer: (a) Primary motive

11. Ego controls the:

a. Instincts that will be satisfied

b. Selection of the feature of the environment

c. Gateway of actions

d. All of the above

Answer: (d) All of the above

12. The desire of a human to be accepted by other fellows falls under which of these?

a. Achievement motive

b. Power motive

c. Affiliation motive

d. Primary motive

Answer: (c) Affiliation motive

13. When any third party helps multiple other parties in order to resolve the conflicts they are facing, it is known as:

a. Mutation

b. Mediation

c. Cooperation

d. None of the above

Answer: (b) Mediation

14. Which of these factors affects personality?

a. Culture

b. Family

c. Heredity

d. All of the above

Answer: (d) All of the above

15. How does an individual cope with stress?

a. The self-concept

b. Self-motivation

c. Regular exercise

d. Self-control

Answer: (c) Regular exercise

16. Which of these is the result of the multiplication of expectancy and valence according to Vroom’s theory?

a. Organisation

b. Delegation

c. Management

d. Motivation

Answer: (d) Motivation

17. A manager’s role changes from a leader’s position to a partner’s position in which of these types of organisations?

a. Autocratic

b. Collegial

c. Supportive

d. Custodial

Answer: (b) Collegial

18. Motivation’s two-factor theory is given by:

a. Herzberg

b. Harold Kelley

c. J. Stacy Adams

d. Douglas McGregor

Answer: (a) Herzberg

19. Which of these personality theories gives recognition to the continuity of various personalities?

a. Trait

b. Humanistic

c. Integrative

d. None of the above

Answer: (a) Trait

20. A mismatch between a personality and its organisation may lead to:

a. Members in an organisation will have a loss of interest

b. Low job satisfaction and morale

c. Chaos and confusion

d. All of the above

Answer: (d) All of the above

Keep learning and stay tuned to get the latest updates on the GATE Exam along with GATE MCQs, GATE Eligibility Criteria, GATE Syllabus for CSE (Computer Science Engineering), GATE Notes for CSE, GATE CSE Question Paper, and more.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*