Class 9 Maths Chapter 15 Probability MCQs

Class 9 Maths Chapter 15 Probability MCQs are available here online with answers. The multiple-choice questions given here are based on the CBSE syllabus and the latest NCERT curriculum. Students can practice the chapter-wise questions at BYJU’S and prepare for final exams to score good marks. Also, check Important Questions for Class 9 Maths.

Download the below PDF to get more MCQs on Class 9 Maths Chapter 15 Probability.

Class 9 Maths Chapter 15 Probability MCQs – Practice Questions

MCQs on Class 9 Maths Chapter 15 Probability

Students of 9th Class can choose the correct answer and thus, solve the MCQs on Probability.

1) The probability of each event, when a coin is tossed for 1000 times with frequencies: Head:455 & Tail: 545 is:

a. 0.455 & 0.545

b. 0.5 & 0.5

c. 0.45 & 0.55

d. 455 & 545

Answer: a

Explanation: Let E and F are the event of the occurrence of Head and Tail, respectively.

Probability of Occurrence of Head P(E) = No. of heads/total number of trials

P(E) = 455/1000 = 0.455

Similarly,

P(F) = No. of tails/total number of trials

P(F) = 545/1000 = 0.545

2) The sum of all probabilities equal to:

a. 4

b. 1

c. 3

d. 2

Answer: b

3) The probability of each event lies between:

a. 1 & 2

b. 1 & 10

c. 0 & 1

d. 0 & 5

Answer: c

4) If P(E) = 0.44, then P(not E) will be:

a. 0.44

b. 0.55

c. 0.50

d. 0.56

Answer: d

Explanation: We know;

P(E) + P(not E) = 1

0.44 + P(not E) = 1

P(not E) = 1 – 0.44 = 0.56

5) If P(E) = 0.38, then probability of event E, not occurring is:

a. 0.62

b. 0.38

c. 0.48

d. 1

Answer: a

Explanation: P(not E) = 1 – P(E) = 1-0.38 = 0.62

6) The probability of drawing an ace card from a deck of cards is:

a. 1/52

b. 1/26

c. 4/13

d. 1/13

Answer: d

Explanation: There are 4 aces in a deck of card.

Hence, the probability of taking one ace out of 52 cards = 4/52 = 1/13

7) If the probability of an event to happen is 0.3 and the probability of the event not happening is:

a. 0.7

b. 0.6

c. 0.5

d. None of the above

Answer: a

Explanation: Probability of an event not happening = 1 – P(E)

P(not E) = 1 – 0.3 = 0.7

8) A dice is thrown. The probability of getting 1 and 5 is:

a. ⅙

b. ⅔

c. ⅓

d. ½

Answer: c

Explanation: The probability of getting 1 and 5 = 2/6 = ⅓

9) A batsman hits boundaries for 6 times out of 30 balls. Find the probability that he did not hit the boundaries.

a. ⅕

b. ⅖

c. ⅗

d. ⅘

Answer: d

Explanation: No. of boundaries = 6

No. of balls = 30

No. of balls without boundaries = 30 – 6 =24

Probability of no boundary = 24/30 = ⅘

10. Three coins were tossed 200 times. The number of times 2 heads came up is 72. Then the probability of 2 heads coming up is:

a. 1/25

b. 2/25

c. 7/25

d. 9/25

Answer: d

Explanation: Probability = 72/200 = 9/25

11) What is the probability of getting an odd number less than 4, if a die is thrown?

a. 1/6

b. 1/2

c. 1/3

d. 0

Answer: c

Explanation: Sample space, S = {1, 2, 3, 4, 5, 6}

Favourable outcomes = {1, 3}

Therefore, the probability of getting an odd number less than 4 = 2/6 = ⅓.

12) What is the probability of impossible events?

a. 1

b. 0

c. More than 1

d. Less than 1

Answer: b

Explanation: The probability of an impossible event is always 0.

13) Performing an event once is called

a. Sample

b. Trial

c. Error

d. None of the above

Answer: b

Explanation: Performing an event once is called a trial.

14) A card is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards. What is the probability of getting a king of the red suits?

a. 3/36

b. 1/26

c. 3/26

d. 1/16

Answer: b

Explanation: In a pack of 52 cards, there are a total of 4 king cards, out of which 2 are red and 2 are black.

Therefore, in a red suit, there are 2 king cards. 

Hence, the probability of getting a king of red suits = 2/52 = 1/26.

15) Find the probability of a selected number is a multiple of 4 from the numbers 1, 2, 3, 4, 5, …15.

a. 1/5

b. 1/3

c. 4/12

d. 2/15

Answer: a

Explanation: S = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15}

Multiples of 4 from the sample space = {4, 8, 12}

Therefore, the probability of the selected number is a multiple of 5 is 3/15 = 1/5.

16) What is the probability of drawing a queen from the deck of 52 cards?

a. 1/26

b. 1/52

c. 1/13

d. 3/52

Answer: c

Explanation: Total cards = 52

Number of queens in a pack of 52 cards = 4

Hence, the probability of drawing a queen from a deck of 52 cards = 4/52 = 1/13

17) Which of the following cannot be the probability of an event?

a. 1

b. 0

c. 0.75

d. 1.3

Answer: d

Explanation: The probability of an event always lies between 0 and 1.

18) There are 4 green and 2 red balls in a basket. What is the probability of getting the red balls? 

a. 1/2

b. 1/3

c. 1/5

d. 1/6

Answer: b

Explanation: Total balls = 4 green + 2 red = 6 balls

No. of red balls = 2.

Hence, the probability of getting the red balls = 2/6 = 1/3

19) Empirical probability is also known as 

a. Classic probability

b. Subjective probability

c. Experimental probability

d. None of the above

Answer: c

Explanation: Empirical probability is also known as experimental probability.

20) If two coins are tossed simultaneously, then what is the probability of getting exactly two tails?

a. 1/4

b. 1/2

c. 1/3

d. None of the above

Answer: a

Explanation: If two coins are tossed, then the sample space, S = {HH, HT, TH, TT}

Favourable outcome (Getting exactly two tails) = {TT} 

Therefore, the probability of getting exactly two heads = 1/4

Stay tuned with BYJU’S – The Learning App and download the app today to get more class-wise concepts.

7 Comments

  1. helpfull
    thank you

  2. Helpfull
    Thank you

  3. help for my exam thankyou

  4. thnks it helped me a lot

  5. helped me for my exam

  6. Good and easy to understand

  7. Thank you soo much This helped me a lot for my exam

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class