Table of 55

In Mathematics, Table of 55 represents the repeated addition of the number 55. It means 55 is added to itself, ‘n’ number of times, where n is any natural number. For example, 55 multiplied by 3 can be expressed as:

55 x 3 ⇒ 55+ 55+ 55 = 275

Similarly, we can write the table of 55 by repeatedly adding 55 up to 20 times. Learn and memorise the table here to solve complex multiplication problems easily. [Also, Check Tables from 1 to 100].

Multiplication Table of 55

Multiplication table of 55 is given here for students and learners, who want to prepare for exams that include mathematical computations. This table will help you to solve the multiplication problems quickly.

55

x

1

=

55

55

x

2

=

110

55

x

3

=

165

55

x

4

=

220

55

x

5

=

275

55

x

6

=

330

55

x

7

=

385

55

x

8

=

440

55

x

9

=

495

55

x

10

=

550

55

x

11

=

605

55

x

12

=

660

55

x

13

=

715

55

x

14

=

770

55

x

15

=

825

55

x

16

=

880

55

x

17

=

935

55

x

18

=

990

55

x

19

=

1045

55

x

20

=

1100

Let us see how to read the table of fifty-five in our next section.

55 Times Table

To memorise the table of fifty-five, we have presented here the format to read the table.

  • One time fifty-five is 55
  • Two times fifty-five is 110
  • Three times fifty-five is 165
  • Four times fifty-five is 220
  • Five times fifty-five is 275
  • Six times fifty-five is 330
  • Seven times fifty-five is 385
  • Eight times fifty-five is 440
  • Nine times fifty-five is 495
  • Ten times fifty-five is 550

Practise writing the 55 times table, in the above given format from 11 to 20 times to sharpen your skills.

Solved Examples

Q.1: Find the value of 55 x 5 + 10.

Solution: 55 x 5 + 10

= (55 x 5) + 10 [BODMAS rule]

= 275 + 10

= 285

Q.2: Find the value of 55 x 11 ÷ 11.

Solution: Given, 55 x 11 ÷ 11

= 55 x (11 ÷ 11) [BODMAS rule]

= 55 x 1

= 55

Q.3: Roshan eats three apples a day. If he eats apples for 55 days, then how many apples does he eat in total?

Solution: In one day Roshan eats = 3 apples

So, in 55 days, he will eat = 55 x 3 = 165 apples

Q.4: A man runs for 4km a day. If he runs for 55 days continuously, then how many kilometers has he covered?

Solution: In one day, a man runs = 4 km

Then, in 55 days he will run = 55 x 4

= 220 kilometers

Thus, he covers 220 kms in 55 days.

Check More Tables

For more knowledge on Multiplication Table subscribe to BYJU’S. Also, download BYJU’S-The Learning App for conceptual and interactive videos.

Frequently Asked Questions on Table of 55

What is table of 55?

Table of 55 is representation of repeated addition of natural number 55 to get another number.
55 x 1 = 55
55 x 2 = 55 + 55 = 110
55 x 3 = 55 + 55 + 55 = 165
55 x 4 = 55 + 55 + 55 + 55 = 220
And so on.

What are the multiples of 55?

Multiples are the values that we get when a number is multiplied by consecutive natural numbers. The first ten multiples of 55 are 55, 110, 165, 220, 275, 330, 385, 440, 495 and 550.

What is the sum of the first five multiples of 55?

The sum of the first five multiples of 55 is:
55+110+165+220+275 = 825

What is the average of the first five multiples of 55?

Average is the ratio of sum of values and total number of values. Therefore,
average of first 5 multiples of 55 = (55+110+165+220+275)/5
= 825/5
= 165

What is the value of 20 times of 55?

20 times of 55 = 20 x 55 = 1100

Is 55 a prime number or composite number?

55 is a composite number because it has more than 2 factors. They are:
1, 5, 11 and 55.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class