MSBSHSE Class 8 Science Chapter 12: Introduction to Acid and Base Important Textbook Questions and Solutions

You will notice that some substances have a sweet taste, some are bitter, some are sour or astringent. Lemon, tamarind, vinegar or amla like substances acquire sour taste due to the presence of a typical compound in them. Such compounds imparting sour taste are called acids. Acids are soluble in water and they are corrosive in nature. Animals and plants also possess acids in them. Base is a substance whose water solution gives hydroxide (OH-) ion.

Students preparing for final exams can refer to MSBSHSE Class 8 solutions of Chapter 12 provided on our BYJU’S website. From a student’s perspective, it is an important resource for exam preparation. For most students, scoring marks in Class 8 Science is easy as most of the questions appearing in exams are asked directly from the textbook. So, to help them prepare better for the exam, we have provided the MSBSHSE Class 8 solutions.

MSBSHSE Class 8 Science Chapter 12 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

MSBSHSE Class 8 Science Chapter 12 Textbook Exercise Questions

Q1. Identify the following solutions, whether they are acid or base.

Solution Change in Indicator Acid / Base
Litmus Phenolphthalein Methyl orange
1 No change
2 Orange colour turns red
3 Red litmus turns blue

Answer:

Solution Change in Indicator Acid / Base
Litmus Phenolphthalein Methyl orange
1 No change Acid
2 Orange colour turns red Acid
3 Red litmus turns blue Base

Q2. Write chemical names from given formulae.

H2SO4

Ca(OH)2

HCl

NaOH

KOH

NH4OH

Answer: H2SO4 – Sulphuric Acid

Ca(OH)2 – Calcium hydroxide/Lime water

HCl – Hydrochloric Acid

NaOH – Sodium Hydroxide

KOH – Potassium Hydroxide

NH4OH – Ammonium hydroxide

Q3. Sulphuric acid has the highest importance in the chemical Industry. Why?

Answer: In the chemical industry sulfuric acid is one of the important compounds. This chemical is used in making hundreds of compounds by the chemical industry. By far the largest amount of sulfuric acid is used to make phosphoric acid, used in turn to make phosphate fertilizer, calcium dihydrogen phosphate and aluminum phosphate. lt is also used to make ammonium sulfate, which is particularly important fertilizer in sulfur deficient. Due to the following reasons sulphuric acid is highly used in chemical industry.

Q4. Give answers.

a. Which acid is used for getting chloride salt?

b. By squeezing lemon on a piece of rock the gas liberated turned lime water milky. Which compound is present in the rock?

c. The label on the bottle of chemical is spoiled. How will you find whether the chemical is acidic or not?

Answer a: Hydrochloric acid is used to get chloride salt. It is a strong acid as it is completely dissociated in water. Therefore, it is used to prepare salts containing the Cl– anion called chlorides.

Answer b: When lemon is squeezed onto the rock, a gas is liberated. This gas turned the lime water milky. This confirms that Carbon dioxide is present in the rock. This is because insoluble calcium carbonate that is CaCO3 is formed.

Answer c: We can find the nature of that chemical by using Acid-Base indicators like litmus, Phenolphthalein, China rose extract, etc. If the stored chemical is acid then the blue litmus will turn into red and if the chemical was base in nature then the red litmus turn into blue color.

Q5. Answer the following questions.

a. Explain the difference between acid and base.

b. Why does the indicator not get affected by salt?

c. Which substances are produced by neutralization process?

d. Which are the industrial uses of acids?

Answer a: The difference between acid and base are:

Basis Acid Base
Definition An acid is any chemical compound once dissolved in water produces a solution with hydrogen ion activity more than purified water A base is an aqueous substance that could absorb hydrogen ions.
Strength Relies on the concentration of the hydronium ions Relies on the concentration of the hydroxide ions
Examples Acetic acid CH3COOH and sulphuric acid Sodium Hydroxide (NaOH) and Ammonia
Characteristics (Physical) Would depend upon the temperature, acids would look solid, liquid or in the form of gas. It would also have a sour taste. Bases would feel slippery and solid in nature except ammonia which is gaseous. It would have a bitter taste.
Disassociation Acids would release hydrogen ions (h+) when mixed with water Bases would release hydroxide ions(OH-) when mixed with water
Test with Litmus Would turn litmus paper red Would turn litmus paper blue

Answer b: The substances, which change their colours in presence of acid or base are called ‘Indicators’. From the reaction of acids and bases salt is produced and due to this reason it is considered as neutral. For this reason, Indicators are not affected by salt as salt is the product of acid and base which is neutral.

Answer c: We have seen that acid contains (H+) hydrogen ions and base contains(OH-) hydroxide ions. Salt and water are formed by combination of acid and base.

MSBSHSE Class 8 Science Chapter 12 - 5

This chemical reaction is called neutralisation.

Answer d: The industrial uses of acids:

  • Sulfuric acid is used to make other chemicals reduce corrosion refined oil and create fertilizers.
  • Nitric acid is used to make explosives dyes and fertilizers.
  • It is used in food items eg carbonic acid which is used in soft drinks like coke or sprite
  • The steel industry uses hydrochloric acid to clean metal sheets before processing.
  • Paper manufacturers make use of sodium hydroxide to remove lignin from paper pulp.

Q6. Select proper word given in brackets and fill in the blanks.

a. Main constituent of acid is………..

b. Main constituent of base is…….

c. Tartaric acid is a …………. acid.

Answer a: Main constituent of an acid is H+ ions

Answer b: Main constituent of base is OH- ions

Answer c: Tartaric acid is a white, crystalline organic acid.

Q7. Match the pairs.

Group A Group B
Tamarind Acetic acid
Curd Citric acid
Lemon Tartaric acid
Vinegar Lactic acid

Answer:

Group A Group B
Tamarind Tartaric acid
Curd Lactic acid
Lemon Citric acid
Vinegar Acetic acid

Q8. State true or false.

a. Oxides of metals are acidic in nature.

b. Table salt is acidic.

c. Metal corrodes due to salts.

d. Salts are neutral.

Answer a: True

Answer b: False

Answer c: False

Answer d: True

Q9. Classify following substances into acidic, basic and neutral group –

HCl, NaCl, MgO, KCl, CaO, H2SO4, HNO3, H2O, Na2CO3

Answer: Acidic group – HCl, KCl and NaCl

Basic group – H2SO4, HNO3, Na2CO

Neutral group – MgO, CaO, H2O

Q10. Define acid.

Answer: Acid is such a substance, which gives H+ ions in solution state. e.g. HCl dissociates in water solution. Examples of some acids : Hydrochloric acid (HCl), Nitric acid (HNO3), Sulphuric acid (H2SO4), Carbonic acid (H2CO3) (in cold aerated drinks), ascorbic acid, citric acid in lemon and other fruits, acetic acid in vinegar, etc.

Q11. Define natural acids or organic acids.

Answer: Acids present in food are called natural acids or organic acids. These acids being weak in nature are called weak acids.

Q12. Define mineral acids.

Answer: Some acids are strong in nature. They are caustic/inflammatory, e.g. sulphuric acid

(H2SO4), hydrochloric acid (HCl) and nitric acid (HNO3). These acids are also called ‘mineral acids’. The skin gets burnt when their concentrated solution falls on skin, similarly their vapours if inhaled can be harmful to health. Strong concentrated acids are converted into their dilute acids by slowly adding them into water. Such dilute acids are less harmful than their corresponding strong acids.

Q13. What are Indicators?

Answer: The substances, which are neither acidic nor basic and are chemically inert in nature. Touching or tasting of acid or base is very harmful and hence typical indicators are used to recognise them. The substances which change their colours in presence of acid or base are called ‘Indicators’.

Q14. Write the properties of acid?

Answer: The properties of acid are as follows:

  • Acids are sour in taste.
  • Acid molecules contain hydrogen ion (H+) as a main constituent.
  • Acid reacts with metal to form hydrogen gas.
  • Acid reacts with carbonates and liberates CO2 gas.
  • Blue litmus turns red in acid.

Q15. Discuss the uses of acids?

Answer: The uses of acids are as follows:

  • Acids are used in the production of chemical fertilizers.
  • Acids are used in the production of explosives, oil purification, medicines, dyes and paints.
  • Hydrochloric acid is used for the preparation of different types of chloride salts.
  • Dil. H2SO4 acid is used in the batteries. (electric cell)
  • Dil. HCl is used for sterilization of water.
  • Acid is used for making of white paper from wood pulp.

Q16. What is pH scale?

Answer: In order to find the numeric value of the level of acidity or basicity of a substance, the pH scale (wherein pH stands for ‘potential of hydrogen’) can be used. The pH scale is the most common and trusted way to measure how acidic or basic a substance is. A pH scale measure can vary from 0 to 14, where 0 is the most acidic and 14 is the most basic a substance can be.

Q17. Define litmus paper.

Answer: Litmus paper is filter paper, which has been treated with a natural water-soluble dye obtained from lichens. The resulting piece of paper, called “litmus paper”, can be used as a pH indicator. Blue litmus paper turns red under acidic conditions (pH below 4.5) while red litmus paper turns blue under alkaline conditions (pH above 8.3).

Q18. Define base with examples.

Answer: Base is a substance whose water solution gives hydroxide (OH-) ion e.g.

MSBSHSE Class 8 Science Chapter 12 - 18

Q19. Write the uses of bases?

Answer: The uses of bases are:

  • The manufacturing of soap and paper involve the use of sodium hydroxide. NaOH is also used in the manufacture of rayon.
  • Ca(OH)2, also known as slaked lime or calcium hydroxide, is used to manufacture bleaching powder.
  • Dry mixes used in painting or decoration are made with the help of calcium hydroxide.
  • Magnesium hydroxide, also known as milk of magnesia, is commonly used as a laxative. It also reduces any excess acidity in the human stomach and is, therefore, used as an antacid.
  • Ammonium hydroxide is a very important reagent used in laboratories.
  • Any excess acidity in soils can be neutralized by employing slaked lime.

Q20. What is alkali and discuss its properties?

Answer: Alkali is a base that dissolves in water. Not all bases are alkali but all alkali is base. It is a basic salt alkali earth metal or alkali metal. On adding alkali to acid the pH of the mixture increases. On adding acid to alkali the pH decreases due to the removal of alkali. Neutralization is a reaction in which removal of alkalinity or acidity occurs.

Properties of alkalies:

  • Bases have bitter taste.
  • They are slippery.
  • Bases contain hydroxide (OH-) as a main constituent.
  • Metal oxides are generally basic in nature.

Q21. What is neutralization?

Answer: Acid contains (H+) hydrogen ions and base contains(OH-) hydroxide

ions. Salt and water are formed by a combination of acid and base.

MSBSHSE Class 8 Science Chapter 12 - 21

This chemical reaction is called neutralization.

Q22. Difference between alkali and base.

Answer: The difference between alkali and base are:

Difference between Alkali and Base
Base Alkali
Bases do not dissolve in water Bases that dissolve in water are alkali
All bases are not alkali All alkali are bases
It neutralizes acids It releases OH- ions, accepts a proton
Example: Zinc hydroxide, copper oxide Example: potassium hydroxide, sodium hydroxide

Q23. Why are bases called alkali?

Answer: In contact with water, alkali metals form alkali (base) and form metal oxides as water reacts. Alkali metal oxides are also bases and when dissolved in water, they form an alkaline solution. During reaction with water, Group 2 metals also form bases and their oxides are basic and found in the earth’s crust.

Q24. Write the uses of Sodium hydroxide?

Answer: The uses of sodium hydroxide are:

  • It is used in the manufacturing of detergents and soaps
  • It is used in the production of bleach-like chlorine
  • It is used in drain cleaners
  • It is used in the removal of heavy metals from the water by the municipal water treatment facility
  • It is used in food preservatives to prevent bacteria and mold growth
  • It is used for canning
  • It is used in papermaking and paper recycling process.

Q25. Write the uses of Calcium hydroxide?

Answer: Calcium hydroxide is a white powder, which does not have any characteristic odour. It is used in industrial settings such as the treatment of waste, the manufacturing of paper, building and processing of food. There are also several medical and dental applications of this compound. For instance, fillings used in root canal treatments often contain calcium hydroxide.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *