NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 7 Measurement

Provided here are the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 7 Measurement. The solutions have been written as per the latest CBSE guidelines. It contains answers to each and every question of the NCERT textbook.

The chapter “Measurement” contains exciting questions where the student has to mark the object that is bigger, smaller, biggest, smallest, thicker, thinner, thickest, thinnest, taller, shorter, tallest, shortest, etc. You can download the NCERT Solutions for Class 1 in PDF format here.

NCERT Solutions for Class 1 Maths Chapter 7 Measurement:-Download PDF Here

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 1
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 2
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 3
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 4
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 5
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 6
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 7
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 8
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 9
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 10
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 11
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 12
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 13
NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement 14

Access Answers to NCERT Class 1 Maths Chapter 7 Measurement

MEASUREMENT

Question 1:

Tick the longer.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 1

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 2

Question 2:

Tick the shorter.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 3

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 4

LONGEST SHORTEST
Question 3
:

Tick the longest.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 5

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 6

Question 4:

Tick the shortest.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 7

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 8

TALLER-SHORTER

Question 5:

Tick the taller.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 9

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 10

Question 6:

Tick the shorter.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 11

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 12

TALLEST-SHORTEST

Question 7:

Tick the tallest.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 13

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 14

Question 8:

Tick the shortest.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 15

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 16

THICKER-THINNER

Question 9:

Tick the thicker.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 17

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 18

Question 10:

Tick the thinner.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 19

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 20

THICKEST-THINNEST

Question 11:

Tick the thickest.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 21

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 22

Question 12:

Tick the Thinnest.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 23

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 24

HEAVIER-LIGHTER

Question 13:

Tick the lighter.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 25

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 26

Question 14:

Tick the heavier.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 27

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 28

HEAVIEST-LIGHTEST

Question 15:

Tick the heaviest.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 29

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 30

Question 16:

Tick the lightest.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 31

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 32

Question 17:

Tick the heavier.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 33

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 34

MEASUREMENT

Question 18:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 35

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 36

Question 19:

Trace your friend’s hand span here.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 37

Answer:

Do it yourself.

MEASURE

Question 20:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 38

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 39

Question 21:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 40

Answer:

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 41

Question 22:

Guess the distance between the two trees.

NCERT Solutions Class 1 Maths Chapter 7 Measurement - 42

Answer:

Distance between the two trees = 12 feet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *