NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 2- Relations And Functions Exercise 2.2

The Chapter 2 of Class 11 Maths contains 3 exercises along with a miscellaneous exercise. The Exercise 2.2 of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 2- Relations And Functions is based on Relations:

  1. A relation R from a non-empty set A to a non-empty set B is a subset of the cartesian product A × B. The subset is derived by describing the relationship between the first element and the second element of the ordered pairs in A × B. The second element is called the image of the first element.
  2. The set of all first elements of the ordered pairs in a relation R from a set A to a set B is called the domain of the relation R.
  3. The set of all second elements in a relation R from a set A to a set B is called the range of the relation R. The whole set B is called the codomain of the relation R. Note that range ⊂ codomain.
    1. A relation may be represented algebraically either by the Roster method or by the Set-builder method.
    2. An arrow diagram is a visual representation of a relation.

Every student aims at scoring excellent marks in Mathematics examination. Practising the NCERT textual questions by referring to the NCERT Solutions of Class 11 Maths, can undoubtedly help the students in fulfilling their aim of scoring high in examination.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 2- Relations And Functions Exercise 2.2

ncert sol class 11 maths ch 2 ex 2 1
ncert sol class 11 maths ch 2 ex 2 2
ncert sol class 11 maths ch 2 ex 2 3

 

Access other exercise solutions of Class 11 Maths Chapter 2- Relations And Functions

Exercise 2.1 Solutions 10 Questions

Exercise 2.3 Solutions 5 Questions

Miscellaneous Exercise On Chapter 2 Solutions 12 Questions

Access Solutions for Class 11 Maths Chapter 2.2 exercise

1. Let A = {1, 2, 3, … , 14}. Define a relation R from A to A by R = {(xy): 3x – y = 0, where xy ∈ A}. Write down its domain, codomain and range.

Solution:

The relation R from A to A is given as:

R = {(xy): 3x – y = 0, where xy ∈ A}

= {(xy): 3x = y, where xy ∈ A}

So,

R = {(1, 3), (2, 6), (3, 9), (4, 12)}

Now,

The domain of R is the set of all first elements of the ordered pairs in the relation.

Hence, Domain of R = {1, 2, 3, 4}

The whole set A is the codomain of the relation R.

Hence, Codomain of R = A = {1, 2, 3, …, 14}

The range of R is the set of all second elements of the ordered pairs in the relation.

Hence, Range of R = {3, 6, 9, 12}

2. Define a relation R on the set N of natural numbers by R = {(xy): y = x + 5, x is a natural number less than 4; xy ∈ N}. Depict this relationship using roster form. Write down the domain and the range.

Solution:

The relation R is given by:

R = {(xy): y = x + 5, x is a natural number less than 4, xy ∈ N}

The natural numbers less than 4 are 1, 2, and 3.

So,

R = {(1, 6), (2, 7), (3, 8)}

Now,

The domain of R is the set of all first elements of the ordered pairs in the relation.

Hence, Domain of R = {1, 2, 3}

The range of R is the set of all second elements of the ordered pairs in the relation.

Hence, Range of R = {6, 7, 8}

3. A = {1, 2, 3, 5} and B = {4, 6, 9}. Define a relation R from A to B by R = {(xy): the difference between x and y is odd; x ∈ A, ∈ B}. Write R in roster form.

Solution:

Given,

A = {1, 2, 3, 5} and B = {4, 6, 9}

The relation from A to B is given as:

R = {(xy): the difference between x and y is odd; x ∈ A, ∈ B}

Thus,

R = {(1, 4), (1, 6), (2, 9), (3, 4), (3, 6), (5, 4), (5, 6)}

4. The figure shows a relationship between the sets P and Q. write this relation

(i) in set-builder form (ii) in roster form.

What is its domain and range?

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 2 ex.2.2 - 1Solution:

From the given figure, it’s seen that

P = {5, 6, 7}, Q = {3, 4, 5}

The relation between P and Q:

Set-builder form

(i) R = {(x, y): y = x – 2; x ∈ P} or R = {(x, y): y = x – 2 for x = 5, 6, 7}

Roster form

(ii) R = {(5, 3), (6, 4), (7, 5)}

Domain of R = {5, 6, 7}

Range of R = {3, 4, 5}

5. Let A = {1, 2, 3, 4, 6}. Let R be the relation on A defined by

{(ab): ab ∈ A, b is exactly divisible by a}.

(i) Write R in roster form

(ii) Find the domain of R

(iii) Find the range of R.

Solution:

Given,

A = {1, 2, 3, 4, 6} and relation R = {(ab): ab ∈ A, b is exactly divisible by a}

Hence,

(i) R = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 6), (2, 2), (2, 4), (2, 6), (3, 3), (3, 6), (4, 4), (6, 6)}

(ii) Domain of R = {1, 2, 3, 4, 6}

(iii) Range of R = {1, 2, 3, 4, 6}

6. Determine the domain and range of the relation R defined by R = {(xx + 5): x ∈ {0, 1, 2, 3, 4, 5}}.

Solution:

Given,

Relation R = {(xx + 5): x ∈ {0, 1, 2, 3, 4, 5}}

Thus,

R = {(0, 5), (1, 6), (2, 7), (3, 8), (4, 9), (5, 10)}

So,

Domain of R = {0, 1, 2, 3, 4, 5} and,

Range of R = {5, 6, 7, 8, 9, 10}

7. Write the relation R = {(xx3): is a prime number less than 10} in roster form.

Solution:

Given,

Relation R = {(xx3): is a prime number less than 10}

The prime numbers less than 10 are 2, 3, 5, and 7.

Therefore,

R = {(2, 8), (3, 27), (5, 125), (7, 343)}

8. Let A = {xy, z} and B = {1, 2}. Find the number of relations from A to B.

Solution:

Given, A = {xy, z} and B = {1, 2}.

Now,

A × B = {(x, 1), (x, 2), (y, 1), (y, 2), (z, 1), (z, 2)}

As n(A × B) = 6, the number of subsets of A × B will be 26.

Thus, the number of relations from A to B is 26.

9. Let R be the relation on Z defined by R = {(ab): ab ∈ Z, – b is an integer}. Find the domain and range of R.

Solution:

Given,

Relation R = {(ab): ab ∈ Z, – b is an integer}

We know that the difference between any two integers is always an integer.

Therefore,

Domain of R = Z and Range of R = Z

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *