MCQs on Apoplast for NEET 2020

Water absorption in plant roots occurs through either active or passive transport. In passive mode, movement of water takes place through the apoplast of the root which comprises the intercellular spaces and cell wall. Apoplast is a void, exterior to the plasma membrane wherein material diffusion easily occurs.

1. In plants, water movement is

(a) up the potential gradient in both symplast and apoplast

(b) down the potential gradient in apoplast and up the potential gradient in symplast

(c) down the potential gradient in both symplast and apoplast

(d) down a potential gradient in symplast and up the potential gradient in apoplast

Answer: (c)

2. Pick the incorrect statement regarding apoplast movement

(a) movement of water is through mass flow

(b) gradient-dependant

(c) mass flow of water takes place as a result of cohesive and adhesive properties of

water

(d) continuous water stream gets tension when water is absorbed by root hairs

Answer: (d)

3. In roots, most of the water flows through

(a) Symplast

(b) Apoplast

(c) Imbibition

(d) Active transport

Answer: (b)

4. Movement of water through apoplast stops at the level of ________ and crosses membrane to undergo symplast till xylem cells

(a) starch sheath

(b) inner layer of cortex

(c) endodermis

(d) all of the above

Answer: (d)

5. In plants, this about apoplast and symplast water movement is true

(a) being down a potential gradient

(b) an equal rate of transport

(c) conduction through interconnected protoplasts

(d) assistance by cytoplasmic streaming

Answer: (a)

6. Pressure in roots develops due to

(a) low osmotic soil potential

(b) rise in transpiration

(c) active absorption

(d) passive absorption

Answer: (c)

7. Which of the following statements does not hold true in context of apoplast?

(a) occurs through intercellular spaces and cell walls

(b) system of adjacent cell walls is continuous all through the plant

(c) crosses cell membrane

(d) discontinuous path at the place of casparian strips of endodermis in roots

Answer: (c)

8. This is not part of apoplast

(a) cell walls

(b) vessels

(c) intercellular spaces

(d) sieve tubes

Answer: (d)

9. Symplastic movement is slower than apoplastic movement because

(a) molecule has to enter through cell membrane

(b) it is down the gradient

(c) as it involves cytoplasmic streaming always

(d) all of the above

Answer: (a)

10. Most of the movement in roots through apoplast is due to

(a) endodermal cells are loosely packed and hence no resistance to water movement

(b) medullary cells are loosely packed and hence no resistance to water movement

(c) cortical cells are loosely packed and hence no resistance to water movement

(d) pericycle cells are loosely packed and hence no resistance to water movement

Answer: (c)

Explore other important MCQs on different topics must for NEET and much more at BYJU’S.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *