Dwarfism Questions With Answers

Dwarfism is a genetic or medical condition, which is generally defined as a considerable defect in growth (height) of an individual. As any abnormality in the growth pattern is based on quantity rather than on quality.

MCQs On Dwarfism

1. Which of the following is the main cause for Dwarfism?

(a) Less secretion of growth hormone

(b) Excessive secretion of growth hormone

(c) Less secretion of adrenaline hormone

(d) Excessive secretion of thyroxine hormone

Answer: (d)

2. Dwarfism is also referred to as ______.

(a) Anacondriam

(b) Achondroplasia

(c) Andoplasmia

(d) Achondrim

Answer: (b)

3. Dwarfism is defined as ______.

(a) Lack of height

(b) Mutation of genes

(c) Extreme tallness

(d) Short stature resulting from a genetic or medical condition

Answer: (d)

4. Which of the following is the most common type of dwarfism?

(a) Skeletal dysplasias

(b) Acrodysostosis

(c) Achondroplasia

(d) Disproportionate dwarfism

Answer: (c)

5. Which of the following is not a symptom of Dwarfism?

(a) Short stature

(b) Long neck

(c) Late puberty

(d) Sleep apnea

Answer: (b)

6. Which of the following is not a characteristic of dwarfism?

(a) Lower IQ

(b)  Short thighs and forearms

(c) Trident hand configuration

(d) Larger than average head circumference

Answer: (a)

7. The average life expectancy of a person with achondroplasia is _______

(a) The same as people with an average height

(b) Nearly 10 years less than people with an average height

(c) Nearly 20 years less than people with an average height

(d) Nearly 30 years less than people with an average height

Answer: (a)

8. What are the chances of the offspring to have achondroplasia if both the parents have achondroplasia?

(a) Less than 1%

(b) 100%

(c) 50%

(d) 25%

Answer: (c)

9. What is the average expected height of a male with achondroplasia?

(a) 3 feet 2 inches

(b) 4 feet 9 inches

(c) 4 feet 4 inches

(d) 5 feet

Answer: (c)

10. Which of the following terms should not be used to refer a person who has achondroplasia?

(a) Dwarf

(b) Midget

(c) Little person

(d) The person with short stature

Answer: (b)

 Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *