MCQs on Acid Rain

Acid rain refers to the highly acidic precipitation. Normal pH of rain is slightly acidic ~5.6 due to reaction of CO2 with rainwater. The pH of the acid rain drops below 5.6 and it becomes ~4.2 – 4.4. It mostly occurs due to the presence of oxides of sulphur and nitrogen in the atmosphere. Nitrogen and sulphur oxides react with water vapour to form acids. Large amounts of sulphur and nitrogen oxides are emitted from power plants and large industries. Acid rain has caused significant damage to Taj Mahal leading to discolouration and disfiguration.

1. The main contributors of acid rain are

(a) sulphur oxides and carbon oxides

(b) nitrogen oxides and sulphur oxides

(c) carbon dioxide and carbon monoxide

(d) nitrogen oxides and carbon oxides

Answer: (b)

2. Who coined the term acid rain?

(a) Christ Ralph

(b) Elmer Joseph Clark

(c) Ernest Flower

(d) Robert Angus Smith

Answer: (d)

3. The main cause of acid rain is

(a) soil pollution

(b) water pollution

(c) air pollution

(d) all of the above

Answer: (c)

4. Sulphur dioxide is produced by

(a) nuclear power plant

(b) coal power plants

(c) hydroelectric power plants

(d) all of the above

Answer: (b)

5. Acid rain reacts with marble and limestone to form

(a) calcium carbonate

(b) calcium hydroxide

(c) calcium sulphate

(d) none of the above

Answer: (c)

6. Acid rain causes damage to

(a) big sculptures and marble constructions

(b) flora and fauna

(c) growth of trees

(d) all of the above

Answer: (d)

7. The pH of normal rainwater is

(a) basic

(b) acidic

(c) alkaline

(d) neutral

Answer: (b)

8. The main cause of damage to Taj Mahal is

(a) water pollution

(b) soil pollution

(c) acid rain

(d) fog

Answer: (c)

9. The damage caused by acid rain is due to_________ nature of acid rain.

(a) balancing

(b) protecting

(c) withstanding

(d) corrosive

Answer: (d)

10. The pH below which the precipitation is regarded as acid rain is

(a) 6

(b) 7

(c) 5.6

(d) 7.3

Answer: (c)

Also Check:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*