MCQs on Amines

Amines are derivatives of ammonia. They are nitrogen-containing organic compounds. When the hydrogen of ammonia is replaced by an alkyl or aliphatic group, they are known as alkyl amines and when it is replaced by aryl or aromatic group then it is known as arylamines. The nitrogen of amine contains a lone pair of electrons. Amines have sp3 hybridised N but the shape of the compound is pyramidal due to the presence of a lone pair of electrons.

1. In this reaction acetamide is converted to methanamine

(a) Gabriel phthalimide synthesis

(b) Carbylamine reaction

(c) Stephen’s reaction

(d) Hoffmann bromamide reaction

2. Which of the following is true for the basicity of amines?

(a) Alkylamines are generally less basic than arylamines because N is sp hybridised

(b) Arylamines are generally more basic than alkylamines due to aryl group

(c) Arylamines are generally less basic than alkylamines due to delocalisation of lone pair of electrons in the benzene ring

(d) Alkylamines are generally less basic than arylamines because lone pair of electrons on N in the arylamines are not delocalised in the benzene ring

3. How many structural isomers are possible for C3H9N?

(a) 4

(b) 2

(c) 5

(d) 3

4. Which of the following is incorrect for primary amines?

(a) On reaction with nitrous acid alkylamines produce alcohol

(b) On reaction with nitrous acid arylamines produce phenol

(c) Alkylamines are more basic than ammonia

(d) Alkylamines are more basic than arylamines

5. Aniline is less basic than

(a) Benzylamine

(b) Triphenylamine

(c) p-Nitroaniline

(d) Diphenylamine

6. Which of the following is formed when an alkyl primary amine reacts with nitrous acid?

(a) Alkyl nitrite

(b) Secondary amine

(c) Nitroalkane

(d) Alcohol

7. In which of the following reactions does amide get converted to amine?

(a) Claisen

(b) Hoffmann

(c) Kekule

(d) Perkin

8. This on reduction with LiAlH4 produces secondary amine

(a) Methyl cyanide

(b) Nitroethane

(c) Methyl isocyanide

(d) Acetamide

9. Which of the following compounds is formed on the electrolytic reduction of nitrobenzene in presence of strong acid?

(a) Azoxybenzene

(b) Aniline

(c) Azobenzene

(d) p-aminophenol

10. Which of the following is formed in the reaction of an aldehyde and primary amine?

(a) Ketone

(b) Aromatic acid

(c) Schiff’s base

(d) Carboxylic acid

Answer

1. (d)

2. (c)

3. (a)

4. (b)

5. (a)

6. (d)

7. (b)

8. (c)

9. (d)

10. (c)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*