MCQs on Chlorine Gas

Chlorine gas (Cl2) is yellow-green in colour. It is a highly reactive and strong oxidising agent. Chlorine is a member of the 17th group in the periodic table and commonly known as halogens together with other elements such as F, Br, I, etc. Chlorine is mostly found in nature as ionic chloride, e.g. sodium chloride (table salt). Chlorine gas is used as a bleaching agent in the paper and cloth manufacturing industries. It is also used as a disinfectant to kill harmful bacteria in swimming pools and drinking water.

1. Which among the following is the strongest oxidising agent?

(a) F2

(b) I2

(c) Br2

(d) Cl2

Answer: (a)

2. Calcium chlorite has the molecular formula

(a) Ca(ClO4)2

(b) Ca(ClO3)2

(c) CaClO2

(d) Ca(ClO2)2

Answer: (d)

3. Four lone pairs of electrons are present in

(a) O

(b) He

(c) Cl

(d) HI

Answer: (c)

4. Which of the following will most readily form an anion?

(a) Alkali metals

(b) Halogens

(c) Nitrogen family

(d) Oxygen family

Answer: (b)

5. Chlorine is used as a bleaching agent. The bleaching action is due to

(a) oxidation

(b) chlorination

(c) hydrogenation

(d) reduction

Answer: (a)

6. Which of the following is produced on the reaction of bleaching powder with a few drops of conc. HCl?

(a) Hypochlorous acid

(b) Oxygen

(c) Chlorine

(d) Calcium oxide

Answer: (c)

7. Who suggested the name chlorine for the first time?

(a) Davy

(b) Scheele

(c) Priestley

(d) Rutherford

Answer: (a)

8. Chlorine reacts with cold and dil. Alkali to form

(a) chloride

(b) hypochlorite

(c) chlorate

(d) both (a) and (b)

Answer: (d)

9. Deacon’s process is used to manufacture

(a) nitric acid

(b) sulphuric acid

(c) chlorine

(d) bleaching powder

Answer: (c)

10. Chlorine gas reacts with _______ to form bleaching powder.

(a) dry slaked lime

(b) dil. solution of Ca(OH)2

(c) conc. solution of Ca(OH)2

(d) dry CaO

Answer: (a)

Also Check:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*