Cleavage Biology MCQs for NEET 2020

Division of cells during the early embryo stages is known as cleavage in embryology. Once cleavage has occurred, fertilization takes place by stimulation when the cyclin-dependant kinase complex activates. The various cells as an outcome of the cleavage are blastomeres, forming a huge ball-like structure; this mass is known as a morula. The end product of this process is with the formation of blastula.

1. This is also known as meroblastic cleavage

(a) Partial

(b) Unequal holoblastic

(c) Equal holoblastic

(d) Superficial

Answer: (a)

2. The type of cleave found in insects

(a) Holoblastic

(b) Discoidal

(c) Superficial

(d) Meroblastic

Answer: (c)

3. Discoidal and superficial cleavages are types of

(a) Unequal holoblastic

(b) equal holoblastic

(c) both (a) and (b)

(d) Meroblastic

Answer: (d)

4. If the first cleavage furrow divides zygote completely into two, the cleavage type is

(a) meroblastic

(b) holoblastic

(c) equatorial

(d) radial

Answer: (b)

5. The only human system that is derived from all the three germ layers is

(a) Nervous system

(b) Digestive system

(c) Respiratory system

(d) Excretory system

Answer: (b)

6. Fertilized egg divides by the process of

(a) Oogenesis

(b) Cleavage

(c) Regeneration

(d) Invagination

Answer: (b)

7. If an unfertilized egg is pricked with a micro needle, it will

(a) transform into a tadpole at a faster rate

(b) die immediately

(c) will remain undivided

(d) start dividing

Answer: (d)

8. A freshly unfertilized egg of hen contains

(a) 10,000 cells

(b) 1,000 cells

(c) 100 cells

(d) one cell

Answer: (d)

9. How many cleavages are completed in 16 celled stage of egg

(a) 12

(b) 8

(c) 4

(d) 3

Answer: (c)

10. The spindle in determinate cleavage is

(a) Horizontal

(b) Oblique

(c) Vertical

(d) Sub-equatorial

Answer: (b)

Explore more MCQs on NEET at BYJU’S.

More here:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *