Meiosis Questions With Answers

Cell division is of two types – meiosis and mitosis. Meiosis is the process wherein the parent cell divides two times to form four daughter cells comprising half the actual amount of genetic content. Hence the daughter cells are haploid. It is through meiosis that gametes are produced.

1. The evolutionary advantage of meiosis can be best explained by which of these statements?

(a) Meiosis alternates with mitosis from one to the next generation

(b) Meiosis is essential for sexual reproduction

(c) Passing of the same genetic system from one to next generation

(d) Genetic recombination is possible from one to next generation

Answer: (d)

2. One of these events, does not take place during meiosis

(a) One successive division without any DNA replication

(b) Chiasmata formation and crossing over

(c) Segregation of homologous chromosomes

(d) Separation of sister chromatids

Answer: (a)

3. Meiotic division takes place in

(a) Meristematic cells

(b) Conductive cells

(c) Reproductive cells

(d) Vegetative cells

Answer: (c)

4. Name the event wherein the paternal and maternal chromosomes change their material with each other in cell division

(a) Crossing over

(b) Synapsis

(c) Dyad forming

(d) Bivalent forming

Answer: (a)

5. The reason for daughter cells to differ from parent cells and also each other in meiosis is;

(a) Segregation and crossing over

(b) Segregation and independent assortment

(c) Segregation, crossing over and independant assortment

(d) Independent assortment and crossing over

Answer: (c)

6. Continuous variations are due to

(a) Mutation

(b) Crossing over

(c) Polyploidy

(d) Chromosomal aberrations

Answer: (b)

7. Synapsis takes place between

(a) Spindle fiber and centromere

(b) mRNA and ribosomes

(c) a female and a male gamete

(d) Two homologous chromosomes

Answer: (d)

8. Mendelian factor (Aa) is segregated during

(a) Anaphase I

(b) Anaphase II

(c) Diplotene

(d) Zygotene/Pachytene

Answer: (a)

9. The stage of prophase I wherein crossing over occurs is

(a) Zygotene

(b) Diplotene

(c) Leptotene

(d) Pachytene

Answer: (d)

10. Meiosis I is reductional division and meiosis II is equational division because of

(a) Separation of chromatids

(b) Crossing over

(c) Disjunction of homologous chromosomes

(d) Pairing of homologous chromsomes

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *