JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 Sept 6

JEE Main 2020 Maths paper September 6 Shift 1 solutions are available on this page. These solutions are given in detailed steps so that students can easily understand the problems. These solutions will help students to get an idea of the difficulty level of questions asked for the JEE Main exam. Revising these will help them to improve their speed of solving problems. The solutions are also available in PDF format for free.

September 6 Shift 1 - Maths

1. The region represented by {z = x+iy ∈ C : z -Re(z) ≤1} is also given by the inequality: {z = x + iy ∈ C : z -Re(z) ≤ 1}

  1. 1) y2≤2(x+1/2)
  2. 2) y2≤ x+(1/2)
  3. 3) y2 2(x+1)
  4. 4) y2 (x+1)

Solution:

  1. {z = x + iy ∈ C : z -Re(z) ≤ 1}

    z = √(x2+y2)

    Re(z) = x

    z- Re(z) ≤1

    ⇒ √(x2+y2)-x≤1

    ⇒ √(x2+y2)≤1+x

    ⇒ √(x2+y2)≤1+x2+2x

    ⇒ y2≤ 2(x+1/2)

    Answer: (1)


2. The negation of the Boolean expression p (~p∧q) is equivalent to:

  1. 1) p∧~q
  2. 2) ~p~q
  3. 3) ~pq
  4. 4) ~p∧~q

Solution:

  1. p (~p∧q)

    (p ~ p) ∧ (pq)

    t∧(p q)

    pq

    ~(p(~ p∧q)) = ~ (pq)

    = (~ p)∧(~ q)

    Answer: (4)


3. The general solution of the differential equation √(1+x2+y2+x2y2)+xy(dy/dx) = 0

(where C is a constant of integration)

  1. 1) 1+y2+1+x2=12loge(1+x211+x2+1)+c\sqrt{1+y^{2}}+\sqrt{1+x^{2}}= \frac{1}{2}log_{e}\left ( \frac{\sqrt{1+x^{2}}-1}{\sqrt{1+x^{2}}+1} \right )+c
  2. 2) 1+y21+x2=12loge(1+x211+x2+1)+c\sqrt{1+y^{2}}-\sqrt{1+x^{2}}= \frac{1}{2}log_{e}\left ( \frac{\sqrt{1+x^{2}}-1}{\sqrt{1+x^{2}}+1} \right )+c
  3. 3) 1+y2+1+x2=12loge(1+x2+11+x21)+c\sqrt{1+y^{2}}+\sqrt{1+x^{2}}= \frac{1}{2}log_{e}\left ( \frac{\sqrt{1+x^{2}}+1}{\sqrt{1+x^{2}}-1} \right )+c
  4. 4) 1+y21+x2=12loge(1+x2+11+x21)+c\sqrt{1+y^{2}}-\sqrt{1+x^{2}}= \frac{1}{2}log_{e}\left ( \frac{\sqrt{1+x^{2}}+1}{\sqrt{1+x^{2}}-1} \right )+c

Solution:

  1. JEE Main 2020 Paper With Solution Maths Sept 6 Shift 1

    1+y2 = z2

    2ydy = 2zdz

    t.tdtt21=zdxz\int \frac{t.tdt}{t^{2}-1}=-\int \frac{zdx}{z}

    ((t2-1+1)/(t2-1) )dt = -z+c

    1dt+(1/t2-1)dt = -z+c

    t+(1/2)ln((t-1)/(t+1)) = -z+c

    √(1+x2)+(1/2)ln(√(1+x2)-1/(√(1+x2 )+1) = -√(1+y2)+c

    √(1+y2)+ √(1+x2) = (½)ln(√(1+x2)+1)/(√(1+x2 )-1))+c

    Answer: (3)


4. Let L1 be a tangent to the parabola y2 = 4(x+1) and L2 be a tangent to the parabola y2 = 8(x+2) such that L1 and L2 intersect at right angles. Then L1 and L2 meet on the straight line:

  1. 1) x+2y = 0
  2. 2) x+2 = 0
  3. 3) 2x+1 = 0
  4. 4) x+3 = 0

Solution:

  1. Let t1 tangent of y2 = 4(x+1)

    L1 : t1y = (x+1)+t12 .......(i)

    and t2 tangent of y2 = 8(x+2)

    L2 : t2y = (x+2)+2t22 ….(ii)

    L1 perpendicular to L2

    (1/t1)(1/t2) = -1

    t1t2 = -1

    t2(i) -t1(ii)

    t1t2y = t2(x+1)+ t2. t12

    t1t2y = t1(x+2)+2t22. t1

    Subtracting above equations

    (t2-t1) x+(t2-2t1) + t2t1(t1-2t2) = 0

    (t2- t1)x +(t2-2t1)-(t1-2t2) = 0

    (t2 -t1) x + 3t2-3t1 = 0

    ⇒ x+3 = 0

    Answer: (4)


5. The area (in sq. units) of the region A = {(x, y): |x|+|y| ≤ 1, 2y2|x|}

  1. 1) 1/6
  2. 2) 5/6
  3. 3) 1/3
  4. 4) 7/6

Solution:

  1. JEE Main 2020 Papers With Solutions Sept 6 Maths Shift 1

    Total area = 401/2[(1x)(x2)]dx4 \int_{0}^{1 / 2}\left[(1-x)-\left(\sqrt{\frac{x}{2}}\right)\right] d x

    = 4[xx2212x3/23/21/20]4\left[x-\frac{x^{2}}{2}-\frac{1}{\sqrt{2}} \frac{x^{3 / 2}}{3 / 2} \mid \begin{array}{l} 1 / 2 \\ 0 \end{array}\right]

    = 4[(1/2)-(1/8)-(√2/3)(1/2)3/2]

    = 4×5/24

    = 5/6

    Answer: (2)


6. The shortest distance between the lines (x-1)/0 = (y+1)/-1 = z/1 and x+y+z+1 = 0, 2x-y+z+3 = 0 is:

  1. 1) 1
  2. 2) 1/√2
  3. 3) 1/√3
  4. 4) ½

Solution:

  1. Plane through line of intersection is

    x+y+z+1+λ(2x-y+z+3) = 0

    It should be parallel to given line

    0(1+2λ)-1(1-λ)+1(1 +λ) = 0

    ⇒ λ = 0

    Plane: x+y+z+1 = 0

    Shortest distance of (1,-1,0) from this plane

    = 1-1+0+1/√(12+12+12)

    = 1/√3

    Answer: (3)


7. Let a, b, c, d and p be any non zero distinct real numbers such that (a2+b2+c2)p2-2(ab+bc+cd)p +(b2 +c2+d2) = 0. Then:

  1. 1) a, c, p are in G.P.
  2. 2) a, b, c, d are in G.P.
  3. 3) a, b, c, d are in A.P.
  4. 4) a, c, p are in A.P.

Solution:

  1. (a2+b2+c2)p2-2(ab+bc+cd)p +(b2 +c2+d2) = 0

    (a2p2-2abp+b2]+[b2p2-2bcp+c2]+[ c2p2-2cdp+d2] = 0

    (ap-b)2+(bp -c)2+(cp-d)2 = 0

    ap = b

    bp = c

    cp = d

    b/a = c/b = d/c = p

    a, b, c, d are in G.P.

    Answer: (2)


8. Two families with three members each and one family with four members are to be seated in a row. In how many ways can they be seated so that the same family members are not separated?

  1. 1) 2! 3! 4!
  2. 2) (3!)3(4!)
  3. 3) 3!(4!)3
  4. 4) (3!)2(4!)

Solution:

  1. Total numbers in three families = 3+3+4 = 10

    So total arrangement = 10!

    JEE Main 2020 Maths Papers With Solutions Sept 6 Shift 1

    Favourable cases

    = Arrangement of 3 families × Interval arrangement of family members

    = 3!×3!×3!×4!

    = (3!)3(4!)

    Answer: (2)


9. The values of λ and μ for which the system of linear equations

x+y+z = 2

x+2y+3z = 5

x+3y+λz = μ

has infinitely many solutions are, respectively:

  1. 1) 6 and 8
  2. 2) 5 and 8
  3. 3) 5 and 7
  4. 4) 4 and 9

Solution:

  1. x+y+z = 2

    x+2y+3z = 5

    x+3y+λz = μ

    has infinitely many solutions

    Δ = 11112313λ=0\begin{vmatrix} 1 & 1 &1 \\ 1 &2 & 3\\ 1& 3 &\lambda \end{vmatrix}=0

    R2 → R2-R1

    R3 → R3-R1

    11101202λ1=0\begin{vmatrix} 1 & 1 &1 \\ 0 &1 & 2\\ 0& 2 &\lambda -1 \end{vmatrix}=0

    (λ-1-4) = 0

    λ = 5

    Δ3 = 11212513μ=0\begin{vmatrix} 1 & 1 &2 \\ 1 &2 & 5\\ 1& 3&\mu \end{vmatrix}=0

    R2 → R2-R1

    R3 → R3-R1

    11201302μ2=0\begin{vmatrix} 1 & 1 &2 \\ 0 &1 & 3\\ 0& 2&\mu -2 \end{vmatrix}=0

    (μ-2-6) = 0

    ⇒ μ = 8

    λ = 5, μ = 8

    Answer: (2)


10. Let m and M be respectively the minimum and maximum values of cos2x1+sin2xsin2x1+cos2xsin2xsin2xcos2xsin2x1+sin2x\begin{vmatrix} \cos ^{2}x& 1+\sin ^{2}x& \sin 2x\\ 1+\cos ^{2}x & \sin ^{2} x&\sin 2x \\ \cos ^{2}x& \sin ^{2} x& 1+\sin 2x \end{vmatrix}

Then the ordered pair (m, M) is equal to:

  1. 1) (-3, -1)
  2. 2) (-4, -1)
  3. 3) (1, 3)
  4. 4) (-3, 3)

Solution:

  1. cos2x1+sin2xsin2x1+cos2xsin2xsin2xcos2xsin2x1+sin2x\begin{vmatrix} \cos ^{2}x& 1+\sin ^{2}x& \sin 2x\\ 1+\cos ^{2}x & \sin ^{2} x&\sin 2x \\ \cos ^{2}x& \sin ^{2} x& 1+\sin 2x \end{vmatrix}

    R1 → R1-R2

    R3→ R3-R2

    1101+cos2xsin2xsin2x101\begin{vmatrix} -1 &1 &0 \\ 1+\cos ^{2}x& \sin ^{2}x &\sin 2x \\ -1&0 & 1 \end{vmatrix}

    ⇒ -1(sin2x) -1(1+cos2x +sin2x)

    ⇒ -sin2x –cos2x -1- sin2x

    = -2-sin2x

    So minimum value when sin2x = 1

    m = -2-1 = -3

    So maximum value when sin2x = -1

    (m, M) = (-3, -1)

    Answer: (1)


11. A ray of light coming from the point (2, 2√3) is incident at an angle 300 on the line x = 1 at the point A. The ray gets reflected on the line x = 1 and meets x-axis at the point B. Then, the line AB passes through the point:

  1. 1) (4,-√3)
  2. 2) (3, -1/√3)
  3. 3) (3,-√3)
  4. 4) (4, -√3/2)

Solution:

  1. JEE Main 2020 Maths Papers Sept 6 Shift 1 With Solutions

    Equation of line P’B passing through (0, 2√3)

    (y-y1) = m (x-x1)

    (y-2√3) = tan 1200 (x- 0)

    y-2√ 3 = -√3x

    √3 x+y = 2√ 3

    Check options

    (3,-√3) satisfy the line.

    Answer: (3)


12. Out of 11 consecutive natural numbers if three numbers are selected at random (without repetition), then the probability that they are in A.P. with positive common difference, is:

  1. 1) 10/99
  2. 2) 5/33
  3. 3) 15/101
  4. 4) 5/101

Solution:

  1. Case-1

    E, O, E, O, E, O, E, O, E, O, E

    2b = a+c → Even

    ⇒ Both a and c should be either even or odd.

    P = (6C2+5C2 )/ 11C3 = 5/33

    Case -2

    O, E, O, E, O, E, O, E, O, E, O

    P = (5C2+6C2 )/ 11C3 = 5/33

    Total probability = (1/2)×(5/33)+(1/2)×(5/33)

    = 5/33

    Answer: (2)


13. If f(x + y) = f(x) f(y) and x=1f(x)=2\sum_{x=1}^{\infty }f(x)=2 x, y ∈N, where N is the set of all natural number, then the value of f(4)/f(2) is:

  1. 1) 2/3
  2. 2) 1/9
  3. 3) 1/3
  4. 4) 4/9

Solution:

  1. f(x + y) = f(x) f(y)

    Put x = 1, y = 1

    f(2) = (f(1))2

    Put x = 2, y = 1

    f(3) = f(2). f(1) = f((1))3

    Put x = 2, y = 2

    f(4) = f((2))2 = f((1))4

    f(n) = (f(1))n

    x=1f(x)=\sum_{x=1}^{\infty }f(x)= = f(1) + f(2) + f(3) + ....... = 2

    ⇒ f(1)+f((1))2+f(1))3+… = 2

    f(1)/(1-f(1)) = 2

    f(1) = 2/3

    f(2) = (2/3)2

    f(4) = (2/3)4

    f(4)/f(2) = (2/3)4(2/3)2 = 4/9

    Answer: (4)


14. If {p} denotes the fractional part of the number p, then {3200/8} is equal to:

  1. 1) 5/8
  2. 2) 1/8
  3. 3) 7/8
  4. 4) 3/8

Solution:

  1. {3200/8} = {9100/8} = {(8+1)100/8}

    {(100C0 1100+100C1 (8)199+100C2 (82)198+…100C100 8100)/8}

    = {(100C0 1100+8k)/8}

    = {(1+8k)/8}

    = {(1/8)+k} k∈I

    = 1/8

    Answer: (2)


15. Which of the following points lies on the locus of the foot of perpendicular drawn upon any tangent to the ellipse (x2/4)+(y2/2) = 1 from any of its foci ?

  1. 1) (-1,√3)
  2. 2) (-2, √3)
  3. 3) (-1, √2)
  4. 4) (1,2)

Solution:

  1. Let foot of perpendicular is (h,k)

    JEE Main Solution 2020 Maths Papers Sept 6 Shift 1

    (x2/4)+(y2/2) = 1 (Given)

    a = 2, b = √2

    e = √(1-2/4)

    = 1/√2

    So focus (ae,0) = (√2,0)

    Equation of tangent

    y = mx+√(a2m2+b2)

    y = mx+√(4m2+2)

    Passes through (h,k) (k -mh)2 = 4m2+2

    line perpendicular to tangent will have slope -1/m

    y-0 = -(1/m)(x-√2)

    my = -x+√2

    (h+mk)2 = 2

    Add equation (1) and (2)

    k2(1+m2)+h2(1+m2)+h2(1+m2) = 4(1+m2)

    h2+k2 = 4

    x2+y2 = 4 (auxiliary circle)

    (-1,√3) lies on the locus.

    Answer: (1)


16. limx1(0(x1)2tcos(t2)dt(x1)sin(x1))\lim _{x \rightarrow 1}\left(\frac{\int_{0}^{(x-1)^{2}} t \cos \left(t^{2}\right) d t}{(x-1) \sin (x-1)}\right)

  1. 1) is equal to 1
  2. 2) is equal to 1/2
  3. 3) does not exist
  4. 4) is equal to -1/2

Solution:

  1. limx1(0(x1)2tcos(t2)dt(x1)sin(x1))\lim _{x \rightarrow 1}\left(\frac{\int_{0}^{(x-1)^{2}} t \cos \left(t^{2}\right) d t}{(x-1) \sin (x-1)}\right)

    Using L hospital rule

    = limx12(x1)(x1)2cos(x1)40(x1)cos(x1)+sin(x1)(00)\lim _{x \rightarrow 1} \frac{2(x-1) \cdot(x-1)^{2} \cos (x-1)^{4}-0}{(x-1) \cdot \cos (x-1)+\sin (x-1)}\left(\frac{0}{0}\right)

    JEE Main Solution Sept 6 Shift 1 2020 Maths Papers

    On taking limit

    = 0/(1+1)

    = 0

    Answer: Bouns


17. If i=1n(xia)=n\sum_{i=1}^{n}\left(x_{i}-a\right)=n and i=1n(xia)2=na\sum_{i=1}^{n}\left(x_{i}-a\right)^{2}=n a , (n, a>1) then the standard deviation of n observations x1, x2, x3…xn is:

  1. 1) n√(a-1)
  2. 2) √(na-1)
  3. 3) a-1
  4. 4) √(a-1)

Solution:

  1. S.D = Σ(xia)2n((xia)n)2\sqrt{\frac{\Sigma\left(x_{i}-a\right)^{2}}{n}-\left(\frac{\sum\left(x_{i}-a\right)}{n}\right)^{2}}

    = (nan)(nn)2=a1\sqrt{\left(\frac{n a}{n}\right)-\left(\frac{n}{n}\right)^{2}}=\sqrt{a-1}

    Answer: (4)


18. If α and β be two roots of the equation x2 -64x+256 = 0. Then the value of (α35)1/8+(β35)1/8 is:

  1. 1) 1
  2. 2) 3
  3. 3) 2
  4. 4) 4

Solution:

  1. x2 -64x+256 = 0.

    αβ = 256

    α+β = 64

    35)1/8+(β35)1/8

    = (α+β)/(αβ)5/8

    = 64/(256)5/8

    = 64/32

    = 2

    Answer: (3)


19. The position of a moving car at time t is given by f(t) = at2+bt+c, t > 0, where a, b and c are real numbers greater than 1. Then the average speed of the car over the time interval [t1, t2] is attained at the point :

  1. 1) (t1+t2)/2
  2. 2) 2a(t1+t2)+b
  3. 3) (t2-t1)/2
  4. 4) a(t2-t1)+b

Solution:

  1. f’(t) = Vav = f(t2)-f(t1)/(t2-t1)

    = [a(t22-t12)+b(t2-t1)]/(t2-t1)

    = a(t1+t2)+b

    = 2at+b

    t = (t1+t2)/2

    Answer: (1)


20. If I1=01(1x50)100dxI_{1}=\int_{0}^{1}(1-x^{50})^{100}dx and I2=01(1x50)101dxI_{2}=\int_{0}^{1}(1-x^{50})^{101}dx such that I2 = αI1 then α equals to:

  1. 1) 5050/5049
  2. 2) 5050/5051
  3. 3) 5051/5050
  4. 4) 5049/5050

Solution:

  1. JEE Main Sept 6 Shift 1 2020 Solved Maths Papers

    I2 = I10+01(1x50)1015050dxI_{1}-0+\int_{0}^{1}\frac{(1-x^{50})^{101}}{-5050}dx

    I2 = I1-I2/5050

    (5051/5050)I2 = I1

    I2 = (5050/5051)I1

    α = 5050/5051

    Answer: (2)


21. If a\vec{a} and b\vec{b} are unit vectors, then the greatest value of 3a+b+ab\sqrt{3}\left | \vec{a}+\vec{b}\right |+\left |\vec{a}-\vec{b} \right | is

    Solution:

    1. 3a+b+ab\sqrt{3}\left | \vec{a}+\vec{b}\right |+\left |\vec{a}-\vec{b} \right |

      = √3(√(2+2cosθ)+√(2-2cosθ)

      = √6(√(1+cosθ)+√2(1-cosθ)

      = √6(√(1+2cos2 (θ/2)-1)+√2(√(1-1+2sin2 θ/2)

      = √6(√(2cos2θ/2)+√2(√(2sin2θ/2))

      { greatest value of trigonometric function a cosθ+b sinθ ≤√(a2+b2)}

      = 2√3cos(θ/2)+2sinθ/2

      ≤ √(2√3)2+(2)2

      = 4

      Answer: 4


    22. Let AD and BC be two vertical poles at A and B respectively on a horizontal ground. If AD = 8 m, BC = 11 m and AB = 10 m; then the distance (in meters) of a point M on AB from the point A such that MD2+MC2 is minimum is:

      Solution:

      1. Shift 1 JEE Main Sept 6 2020 Solved Maths Papers

        (MD)2 = x2+82 = x2+64

        (MC)2 = (10-x)2 +(11)2 = (x-10)2+121

        f(x) = (MD)2+(MC)2 = x2+64 +(x-10)2+(121)

        Differentiate

        f'(x) = 0

        2x+2(x-10) = 0

        4x = 20

        ⇒ x = 5

        f’’(x) = 4 > 0

        at x = 5 point of minima

        Answer: 5


      23. Let f : R → R be defined as

      Shift 1 2020 JEE Main Sept 6 Solved Maths Papers

      The value of λ for which f''(0) exists, is

        Solution:

        1. Shift 1 Sept 6 JEE Main 2020 Solved Maths Papers

          Maths Shift 1 JEE Main Sept 6 2020 Solved Papers

          If f’’(0) exists then

          f’’(0+) = f’’(0-)

          2λ = 10

          ⇒ λ = 5

          Answer: 5


        24. The angle of elevation of the top of a hill from a point on the horizontal plane passing through the foot of the hill is found to be 450. After walking a distance of 80 meters towards the top, up a slope inclined at an angle of 300 to the horizontal plane, the angle of elevation of the top of the hill becomes 750. Then the height of the hill (in meters) is:

          Solution:

          1. Maths Shift 1 Sept 6 2020 JEE Main Solved Papers

            x = 80 cos 300 = 40√3

            y = 80 sin 300 = 40

            In ΔADC, tan 450 = h/(x+z)

            ⇒ h = x+z

            ⇒h = 40√3+z ..(i)

            In ΔEDF

            tan 750 = (h-y)/z

            2+√3 = (h-40)/z

            ⇒ z = (h-40)/(2+√3) ..(ii)

            Put the value of z from (i)

            h-40√3 = (h-40)/(2+√3)

            h(1+√3) = 40(2√3+3-1)

            h(1+√3) = 80(1+√3)

            h = 80

            Answer: 80


          25. Set A has m elements and set B has n elements. If the total number of subsets of A is 112 more than the total number of subsets of B, then the value of m×n is

          1. question
          2. question
          3. question
          4. question

          Solution:

          1. A and B are two sets having m, n element respectively

            No. of subsets of A = 2m

            No. of subsets of B = 2n

            2m = 2n +112

            2m -2n = 112

            2n (2m-n-1) = 112

            2n(2m-n-1) = 24 (23-1)

            n = 4

            m-n = 3

            m-4 = 3

            ⇒ m = 7

            m×n = 28

            Answer: 28


          Video Lessons - September 6 Shift 1 Maths

          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6

          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6
          JEE Main 2020 Maths Paper With Solutions Shift 1 September 6

          BOOK

          Free Class