JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions

IIT JEE aspirants can refer to this page to find the answers for all the Chemistry questions asked in JEE 2019 April. These questions are solved by our subject experts. One of the best ways to prepare for the examination is by practising previous year question papers. Practise these questions to get an excellent score in the examination.

April Paper - Chemistry

1. Which of the following amine will be prepared by Gabriel phthalimide reaction?

  1. a. n-Butylamine
  2. b. Triethylamine
  3. c. neo-Pentylamine
  4. d. tert-Butylamine

Solution:

  1. Gabriel pthalimide synthesis is used to prepare 10 amines only

    Answer: (a)


2. Reaction of dilute HCl with Maltose gives:

  1. a. D – glucose
  2. b. D – fructose
  3. c. D – glucose and D – fructose
  4. d. D – galactose

Solution:

  1. Maltose is a dissacalaride, consisting of 2 glucose units. So on hydrolysis, it gives only D-glucose.

    Answer: (a)


3. The correct order of Kb value of the following is
JEE Main 2019 April Chemistry

  1. a. 1 > 2 > 3
  2. b. 1 > 3 > 2
  3. c. 3 > 2 > 1
  4. d. 3 > 1 > 2

Solution:

  1. kb ∝ Basic strength.

    Basic strength ∝ amount of hydration ∝ Availability of Lone Pairs on Nitrogen.

    Combining both effects, the order of Basic strength is, 20> 30> NH3

    Answer: (b)


4. Write IUPAC name of the following compound
JEE Main 2019 April Paper with Solutions Chemistry

  1. a. 3-Hydroxy-2-methylpentanoic acid
  2. b. 4-Methyl-3-hydroxypentanoic acid
  3. c. 3-Hydroxy-4-methylpentanoic acid
  4. d. 2-Methyl-2-hydroxypentanoic acid

Solution:

  1. Solved Questions of JEE Main 2019 April Chemistry

    3-hydroxy 4-methyl Pentanoic acid

    Answer:(c)


5. Compound ‘X’ will be
JEE Main 2019 Chemistry Questions with Answers

    Solution:

    1. JEE Main 2019 April Chemistry Solved Paper

      Answer: (b)


    6. X will be:
    JEE Main 2019 April Chemistry Paper Solved

      Solution:

      1. JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Answers

        Answer: (c)


      7. JEE Main 2019 Chemistry Sample Paper
      JEE Main 2019 Chemistry Practice Paper

        Solution:

        1. In a2o coupling reaction, the Hydrogen is taken from the less hindered para position.

          Answer: (c)


        8. Pracitice Chemistry Questions of JEE Main 2019 April

          Solution:

          1. JEE Main2019 Chemistr April Solved

            Two reaction occur simultaneously

            a) Ether hydrolysis using HBr

            b) Electrophilic addition of H-Br

            Answer: (a)


          9. Find the compound ‘X’ which give following test.

          Neutral FeCl3 -ve

          Fehling solution -ve

          Iodoform reaction +ve

          Grignard reagent +ve


          JEE Main April 2019 Chemistry Solved

            Solution:

            1. JEE Main 2019 April Chemistry Solutions

              Neutre Fecl3 → - ve (phenol is absent)

              Fehling test → - ve (no CHO)

              Iodoform → + ve (α – Methyl group is present)

              Grignard → acidic H-atom is present

              Answer: (a)


            10. Identify the compound ‘X’
            JEE Main 2019 Chemistry Sample Solutions

            1. a. Toluidine
            2. b. Benzamide
            3. c. Para-Cresol
            4. d. Oleic acid

            Solution:

            1. Para-cresol is acidic enough to be soluble in 10% NaOH. But Oleic acid forms salt, but is insoluble due to presence & long chain of Hydrocarbon

              Answer: (c)


            11. Which of the following is not correct for an ideal gas as per first low of thermodynamics

            1. a. Adiabatic ΔU = -w
            2. b. Isothermal q = -w
            3. c. cyclic q = -w
            4. d. Isochoric ΔU = q

            Solution:

            1. From 1st Law,

              ∆U = q + ω

              In adiabatic, q = 0

              Therefore,∆U = ω

              Answer: (a)


            12. In Freundlich isotherm, xmPa.\frac{x}{m}\propto {{P}^{a}}. Find the value of a from the following graph
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions

            1. a. 23\frac{2}{3}
            2. b. 13\frac{1}{3}
            3. c. 32\frac{3}{2}
            4. d. 1

            Solution:

            1. Freundlich Isotherm equations:

              logxm=logk+1nlogP\log \frac{x}{m}=\log k+\frac{1}{n}\log P

              y=c+mxy=c+mx

              m=1n=23.m=\frac{1}{n}=\frac{2}{3}.

              Answer : (a)


            13. In a mixture of A and B having vapour pressure of pure A and pure B are 400 mm Hg and 600 mm Hg respectively, mole fraction of B in liquid phase is 0.5. Calculate total vapour pressure and mole fraction of A and B in vapour phase

            1. a.500, 0.4, 0.6
            2. b.500, 0.5, 0.5
            3. c.450, 0.4, 0.6
            4. d.450, 0.5, 0.5

            Solution:

            1. PT=PA×Ao+PB×Bo{{P}_{T}}=P\,_{A\times A}^{o}+P\,_{B\times B}^{o}

              = 0. 5 × 400 + 0.5 × 600

              = 500 mm of Hg

              1PT=YA400+1YB600\frac{1}{{{P}_{T}}}=\frac{{{Y}_{A}}}{400}+\frac{1-{{Y}_{B}}}{600}

              YA=0.6∴ {{Y}_{A}}=0.6

              YB=10.6=0.4{{Y}_{B}}=1-0.6=0.4

              Answer : (a)


            14. Arrange the following set of quantum numbers having highest energy of an electron.

            (p) n = 4 l = 1 m = +1 s=+12s = +\frac{1}{2}

            (q) n = 4 l = 2 m = -1 s =12=-\frac{1}{2}

            (r) n = 3 l = 2 m = 0 s =+12=+\frac{1}{2}

            (s) n = 3 l = 1 m + 1 s =12=-\frac{1}{2}

            1. a. q > r > p > s
            2. b. q > p > r > s
            3. c. s > p > r > q
            4. d. s > r > p > q

            Solution:

            1. We know that n is principle quantum number and l is an azimuthal quantum number.

              Also, l=n−1

              The set of quantum number which have highest value of n+l will have the highest energy and vice versa.

              Eα(n+l)E\,\alpha \,\left( n+l \right)

              Answer : (c)


            15. A forms ccp lattice, B occupy half of the octahedral voids and ‘O’ occupy all the tetrahedral voids. Calculate formula –

            1. a. A2BO4
            2. b. ABO4
            3. c. A2B2O
            4. d. A2B2O

            Solution:

            1. CCP lattice of A → no of atom of A per unit cell → 4.

              N oct. voids = 2 N tetra.Voids. But B occupies only half of oct. voids

              ∴ No of atoms of B = 4×12=24\times \frac{1}{2}=2

              No of atoms of C → 4 × 2 = 8

              ∴ The formula → A4 B2 C8

              Answer: (a)


            16. B2H6 reacts with O2 and H2O respectively to form

            1. a. B2O3, H3BO3
            2. b. B2O3,BH4{{B}_{2}}{{O}_{3}},B{{H}_{{{4}^{-}}}}
            3. c. HBO2, H3BO3
            4. d. H3BO3, HBO2

            Solution:

            1. B2H6 reacts with O2 and H2O to form Diborane extensively burns in oxygen to form basic oxide and B2H6 hydrolysis to give Boric acid

              B2H6+3O2B2O3+3H2O{{B}_{2}}{{H}_{6}}+3{{O}_{2}}\to {{B}_{2}}{{O}_{3}}+3{{H}_{2}}O

              B2H6+6H2O2H3BO3+3H2{{B}_{2}}{{H}_{6}}+6{{H}_{2}}O\to 2{{H}_{3}}B{{O}_{3}}+3{{H}_{2}}

              Answer: (a)


            17. Solution of 100 ml water contains 0.73 g of Mg(HCO3)2 and 0.81 g of Ca(HCO3)2. Calculate the hardness in terms of ppm of CaCO3.

            1. a. 102 ppm
            2. b. 104 ppm
            3. c. 5 × 103 ppm
            4. d. 103 ppm

            Solution:

            1. Number of moles ofMg(HCO3)2=0.73146=0.005Mg{{\left( HC{{O}_{3}} \right)}_{2}}=\frac{0.73}{146}=0.005

              Number of moles ofCa(HCO3)2=0.81162=0.005Ca{{\left( HC{{O}_{3}} \right)}_{2}}=\frac{0.81}{162}=0.005

              PPM=Totalno.ofmole×100×106100PPM=\frac{Total\,no.of\,mole\times 100\times {{10}^{6}}}{100}

              =0.005+0.005×100×106100=\frac{0.005+0.005\times 100\times {{10}^{6}}}{100}

              =104PPM={{10}^{4}}PPM.

              Answer: (c)


            18. For Zr3(PO4)4Z{{r}_{3}}{{(P{{O}_{4}})}_{4}} the solubility product is Ksp and solubility is S. Find the correct relation.

            1. a. S=(Ksp6912)1/7S={{\left( \frac{{{K}_{sp}}}{6912} \right)}^{1/7}}
            2. b. S=(Ksp216)1/7S={{\left( \frac{{{K}_{sp}}}{216} \right)}^{1/7}}
            3. c. S=(Ksp216)1/8S={{\left( \frac{{{K}_{sp}}}{216} \right)}^{1/8}}
            4. d. S=(Ksp912)1/3S={{\left( \frac{{{K}_{sp}}}{912} \right)}^{1/3}}

            Solution:

            1. It is A3B4 type of salt

              HenceKsp=(3s)3×(4s)4K{{s}_{p}}={{\left( 3s \right)}^{3}}\times {{\left( 4s \right)}^{4}}

              =27s3×256s4=27{{s}^{3}}\times 256{{s}^{4}}

              Ksp=6912s7K{{s}_{p}}=6912{{s}^{7}}

              S=KsP69127S=\sqrt[7]{\frac{K{{s}_{P}}}{6912}}

              Answer: (a)


            19. Given complexes are low spin complexes,

            [V(CN)6]4{{[V{{(CN)}_{6}}]}^{4-}}

            [Cr(NH3)6]2+{{[Cr{{(N{{H}_{3}})}_{6}}]}^{2+}}

            [Ru(NH3)6]3+{{[Ru{{(N{{H}_{3}})}_{6}}]}^{3+}}

            [Fe(CN)6]4{{[Fe{{(CN)}_{6}}]}^{4-}}

            Then order of magnetic moment (μ) for V2+,Fe2+,Cr+3,Ru3+{{V}^{2+}},F{{e}^{2+}},C{{r}^{+3}},R{{u}^{3+}} is

            1. a. V2+>Cr2+>Fe2+>Ru3+{{V}^{2+}}>C{{r}^{2+}}>F{{e}^{2+}}>R{{u}^{3+}}
            2. b. Fe2+>V2+>Cr+2>Ru3+F{{e}^{2+}}>{{V}^{2+}}>C{{r}^{+2}}>R{{u}^{3+}}
            3. c. V2+>Cr2+>Ru3+>Fe2+{{V}^{2+}}>C{{r}^{2+}}>R{{u}^{3+}}>F{{e}^{2+}}
            4. d. Fe2+>Cr3+>V2+>Ru3+F{{e}^{2+}}>C{{r}^{3+}}>{{V}^{2+}}>R{{u}^{3+}}

            Solution:

            1. For[V(CN)6]4{{\left[ V{{\left( CN \right)}_{6}} \right]}^{-4}}

              Magnetic moment=3(3+2)=15BM=3.9BM=\sqrt{3\left( 3+2 \right)}=\sqrt{15}BM=3.9BM

              [Cl(NH3)6]2+{{\left[ Cl{{\left( N{{H}_{3}} \right)}_{6}} \right]}^{2+}}

              Magnetic moment=2(2+2)=8=2.9BM=\sqrt{2\left( 2+2 \right)}=\sqrt{8}=2.9BM

              [Ru(NH3)6]+3{{\left[ Ru{{\left( N{{H}_{3}} \right)}_{6}} \right]}^{+3}}

              Magnetic moment=1(1+2)=3=1.732=\sqrt{1\left( 1+2 \right)}=\sqrt{3}=1.732

              [Fe(CN)6]4{{\left[ Fe{{\left( CN \right)}_{6}} \right]}^{-4}}

              Magnetic moment =nounpaired=0\sqrt{no\,\,unpaired}=0

              Hence orderV+2>Cl+2Ru+3>Fe+2{{V}^{+2}}>C{{l}^{+2}}R{{u}^{+3}}>F{{e}^{+2}}

              Answer: (c)


            20. Given ES2O82/SO42=2.05VE{{{}^\circ }_{{{S}_{2}}O_{8}^{2-}/SO_{4}^{2-}}}=2.05V

            EBr2/Bro=1.40VE_{B{{r}_{2}}/B{{r}^{-}}}^{o}=1.40V

            EAu3+/Auo=1.10VE_{A{{u}^{3+}}/Au}^{o}=1.10V

            EO2/H2Oo=1.20VE_{{{O}_{2}}/{{H}_{2}}O}^{o}=1.20V

            Which of the following is the strongest oxidizing agent?

            1. a.S2O82{{S}_{2}}O_{8}^{2-}
            2. b.Br2
            3. c.Au+3
            4. d.O2

            Solution:

            1. More is Positive standard reduction Potential more is oxidizing nature. henceS2O82{{S}_{2}}O_{8}^{-2}is answer (1)

              Answer: (a)


            21. Assertion: Ozone is getting depleted due to CFCs
            Reason: With the deplection of ozone layer more UV radiation filters into troposphere

            1. a. Both Assertion and Reason are true and Reason is the correct explanation of Assertion.
            2. b. Both Assertion and Reason are true but Reason is not correct explanation of Assertion.
            3. c. Assertion is true but Reason is false.
            4. d. Assertion is false but Reason is true.

            Solution:

            1. Ozone gets decomposed by CFCS hence Assertion is correct

              Ozone depletion cause, harmful uv rays to enter troposphere hence reason is correct but reason is not correct explanation of assertion, [2]

              Answer : (b)


            22. In which of the following order of hydration energy correct.

            1. a.Li+>Na+>K+>Rb+>Cs+L{{i}^{+}}>N{{a}^{+}}>{{K}^{+}}>R{{b}^{+}}>C{{s}^{+}}
            2. b.Li+<Na+<K+<Rb+<Cs+L{{i}^{+}}<N{{a}^{+}}<{{K}^{+}}<R{{b}^{+}}<C{{s}^{+}}
            3. c.Li+>Na+>K+>Cs+>Rb+L{{i}^{+}}>N{{a}^{+}}>{{K}^{+}}>C{{s}^{+}}>R{{b}^{+}}
            4. d.Li+<Na+<K+<Cs+<Rb+L{{i}^{+}}<N{{a}^{+}}<{{K}^{+}}<C{{s}^{+}}<R{{b}^{+}}

            Solution:

            1. Hydration energy α charge, αsize1

              Li+>Na+>K+>Rb+>Cs+L{{i}^{+}}>N{{a}^{+}}>{{K}^{+}}>R{{b}^{+}}>C{{s}^{+}}

              Answer: (a)


            23. Ellingham diagram is used for

            1. a.Reduction
            2. b.Electrolysis
            3. c.Zone refining
            4. d.Van-Arkel

            Solution:

            1. It is used for estimating, the temperature at which a particular metal oxide is reduced by another metal.

              Answer: (a)


            24. In isoelectronic species Cl,Ar,Ca2+C{{l}^{-}},Ar,C{{a}^{2+}} size differ due to

            1. a.Nuclear charge
            2. b.Electronic – electronic repulsion in valence shell
            3. c.Magnetic quantum number
            4. d.Principal quantum number

            Solution:

            1. In isoelectronic species, number of electrons are same but size decrease with increase in atomic number or nuclear charge.

              Answer: (a)


            25. Three mole of Ag is heated from 300 K to 1000 K. Calculate ΔH when P = 1 atm and CP = 23 + 0.01 T.

            1. a. 62 kJ/mol
            2. b. 45 kJ/mol
            3. c. 38 kJ/mol
            4. d. 54 kJ/mol

            Solution:

            1. ΔH=T1T2nCpdT\Delta H=\int\limits_{{{T}_{1}}}^{{{T}_{2}}}{n\,CpdT}

              n30400(23+0.1T)dTn\int\limits_{30}^{400}{\left( 23+0.1T \right)dT}

              =3[23T+0.1722]300400=3\left[ 23T+\frac{{{0.17}^{2}}}{2} \right]_{300}^{400}

              =61960J/mol62kmol=61960J/mol\Rightarrow 62k{}^\circ mol

              Answer: (a)


            26.FeC2O4,Fe2(C2O4)3,FeSO4,Fe2(SO4)3Fe{{C}_{2}}{{O}_{4}},F{{e}_{2}}{{({{C}_{2}}{{O}_{4}})}_{3}},FeS{{O}_{4}},F{{e}_{2}}{{(S{{O}_{4}})}_{3}} one mole each, will react with how many moles of KMnO4KMn{{O}_{4}}

            1. a.1
            2. b.2
            3. c.3
            4. d.5

            Solution:

            1. FeC2O4+KMnO4Fe{{C}_{2}}{{O}_{4}}+KMn{{O}_{4}} Fe3++Co2+Mn2+ {{}}F{{e}^{3+}}+C{{o}_{2}}+M{{n}^{2+}}

              Fe2(C2O4)3+MnO4F{{e}_{2}}{{\left( {{C}_{2}}{{O}_{4}} \right)}_{3}}+MnO_{4}^{-}Fe3+{{}}F{{e}^{3+}}

              Fe3O4F{{e}_{3}}{{O}_{4}}Fe3+{{}}F{{e}^{3+}}

              ∴ Total: 33+65+15=2\frac{3}{3}+\frac{6}{5}+\frac{1}{5}=2


            27. For 2A + B -> C. Find the rate low.

            [A]

            [B]

            Initial Rate

            0.05

            0.05

            0.045

            0.10

            0.05

            0.09

            0.20

            0.10

            0.72

            1. a. R = K[A] [B]
            2. b. R = k[A] [B]2
            3. c. R = k[A2][B]
            4. d. R = k[A]2 [B]2

            Solution:

            1. v1=K[A1]x[B]4{{v}_{1}}=K{{\left[ {{A}_{1}} \right]}^{x}}{{\left[ B \right]}^{4}}

              JEE Main 2019 April Paper with Solutions

              2=2x2={{2}^{x}}

              x=1x=1.

              0.790.09=(0.20.1)1[0.10.05]4\frac{0.79}{0.09}={{\left( \frac{0.2}{0.1} \right)}^{1}}{{\left[ \frac{0.1}{0.05} \right]}^{4}}

              8=212y8={{2}^{1}}{{2}^{y}}

              2y=4{{2}^{y}}=4

              y=2y=2

              Answer: (b)


            28. Which of the following lanthanoid ions are coloured?

            1.Lu+3

            2. Pm+3

            3.Sm+3

            4.Eu+3

            1. a. Lu+3,Pm+3,Sm+3L{{u}^{+3}},P{{m}^{+3}},S{{m}^{+3}}
            2. b. Pm+3,Sm+3,Eu+3P{{m}^{+3}},S{{m}^{+3}},E{{u}^{+3}}
            3. c. Lu+3,Pm+3,Sn+3L{{u}^{+3}},P{{m}^{+3}},S{{n}^{+3}}
            4. d. Lu+3,Sm+3,Eu+3L{{u}^{+3}},S{{m}^{+3}},E{{u}^{+3}}

            Solution:

            1. Pm+3,Sm+7,Eu+7P{{m}^{+3}},S{{m}^{+7}},E{{u}^{+7}} contain unpaired ff- electrons. Hence coloured.

              Answer: (b)


            Video Lessons - Chemistry Paper April

            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions

            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions
            JEE Main 2019 April Chemistry Paper with Solutions

            BOOK

            Free Class