JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Sept 4 (Shift 2)

JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry - Shift 2 is a perfect resource for the candidates who are appearing for JEE Main to have an idea of the difficulty level of the exam. The answer keys are prepared in such a way that the candidates can have a crystal clear understanding of the JEE Main question paper.
The solutions uploaded at BYJU’S will enable the students to obtain a fair idea about the distribution of marks with respect to each topic. Practising these questions will help them understand the amount of preparation required to face the examination.

September 4 Shift 2 - Chemistry

Question 1: The reaction in which the hybridisation of the underlined atom is affected is:

    Solution:

    1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 4th Sept Ques 1

    Question 2: The process that is NOT endothermic in nature is :

    1. 1) H(g) + e → H(g)-
    2. 2) Na(g) → Na(g)- → e
    3. 3) Ar(g) + e → Ar(g)-
    4. 4) O-(g) + e → O(g)2-

    Solution:

    1. Answer: (1)

      H(g) + e → H(g)- is an exothermic reaction.


    Question 3: JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Sept 4 Shift 2-q-3

      Solution:

      1. JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Sept 4 Shift 2-q-3-1

      Question 4: A sample of red ink (a colloidal suspension) is prepared by mixing eosin dye, egg white, HCHO and water. The component which ensures the stability of the ink sample is :

      1. 1) HCHO
      2. 2) Water
      3. 3) Eosin dye
      4. 4) Egg white

      Solution:

      1. Answer: (4)

        Surface theoretical egg white


      Question 5: The one that can exhibit the highest paramagnetic behaviour among the following is: gly = glycinato; bpy = 2, 2’-bipyridine

      1. 1) [Ti (NH3)6]3+
      2. 2) [Co (OX)2 (OH)2]-
      3. 3) [Pd (gly)2]
      4. 4) [Fe (en) (bpy) (NH3)2]2+

      Solution:

      1. Answer: (2)

        [1] [Ti (NH3)6]3+ ⇒ Ti3+ (3d1) ⇒ 𝝻 = √3

        [2] [Co (OX)2 (OH)2]-0 > P) ⇒ Co+5 (3d4) ⇒ t2g4 eg0

        [3] [Pd (gly)2] ⇒ pd2+ (4d8) → Square planar

        n = 0, 𝝻 = 0, diamagnetic

        [4] [Fe (en) (bpy) (NH3)2]2+

        Fe2+ ⇒ 3d6 (t2g6 eg0) ⇒ n = 0, 𝝻 = 0


      Question 6: Which of the following compounds will form the precipitate with aq. AgNO3 solution most readily?
      JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 4th Sept Ques 6

        Solution:

        1. Answer: (2)

          Rate of reaction ∝ stability of carbocation.

          JEE Main 2020 Paper Chemistry Shift 2 4th Sept Q6


        Question 7: Five moles of an ideal gas at 1 bar and 298 K is expanded into the vacuum to double the volume. The work done is:

        1. 1) zero
        2. 2) Cv [T2 - T1]
        3. 3) – RT (V2 – V1)
        4. 4) – RT ln (V2/V1)

        Solution:

        1. Answer: (1)

          As it is free expansion against zero external pressure, work done = zero.


        Question 8: 250 mL of a waste solution obtained from the workshop of a goldsmith contains 0.1 M AgNO3 and 0.1 M AuCl. The solution was electrolyzed at 2 V by passing a current of 1 A for 15 minutes. The metal/metals electrodeposited will be:
        JEE Main 2020 Paper With Solutions Chemistry Shift 2 4th Sept Q8

        1. 1) Silver and gold in proportion to their atomic weights
        2. 2) Silver and gold in equal mass proportion
        3. 3) only silver
        4. 4) only gold

        Solution:

        1. Answer: (1)

          Here the current is the same. Both metals are univalent and of the same concentrations. So, both will be deposited in proportions of their equivalent weight or atomic weight.


        Question 9: The mechanism of action of “Terfenadine” (Seldane) is:

        1. 1) Helps in the secretion of histamine
        2. 2) Activates the histamine receptor
        3. 3) Inhibits the secretion of histamine
        4. 4) Inhibits the action of histamine receptor

        Solution:

        1. Answer: (4)

          The mechanism of action of “Terfenadine” (Seldane) is to inhibit the action of histamine receptors.


        Question 10: The shortest wavelength of the H atom in the Lyman series is λ1. The longest wavelength in the Balmer series of He+ is:

        1. 1) 9λ1/5
        2. 2) 27λ1/5
        3. 3) 36λ1/5
        4. 4) 5λ1/9

        Solution:

        1. Answer: (1)

          (1/λ1) = R4 × (1)2 × {1 - [1/∞2]} = RH

          (1/λ2) = R4 × (2)2 × {[1/4] - [1/9]} = RH {5/9}

          21) = 9/5

          λ2 = (9/5) λ1


        Question 11: The major product [B] in the following reactions is:

          Solution:

          1. JEE Main 2020 Paper With Solutions Chemistry Shift 2 4th Sept Q11

          Question 12: The major product [C] of the following reaction sequence will be:

            Solution:

            1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 4th Sept Ques 12

            Question 13: The Crystal Field Stabilization Energy (CFSE) of [CoF3(H2O)3] (Δ0 < P) is:

            1. 1) – 0.8Δ0
            2. 2) – 0.8Δ0 + 2P
            3. 3) – 0.4Δ0 + P
            4. 4) – 0.4Δ0

            Solution:

            1. Answer: (4)

              [CoF3(H2O)3] (Δ0 < P)

              CO3 + (3d6) = t2 g4 eg2

              CFSE = [(-2/5) * 4 + (3/5) * 2] Δ0

              = – 0.4 Δ0


            Question 14: Among the following compounds, which one has the shortest C – Cl bond?

              Solution:

              1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 4th Sept Ques 14

              Question 15: The major product [R] in the following sequence of reactions is:
              JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 4th Sept Ques 15

                Solution:

                1. Answer: (2)

                  JEE Main 2020 Paper Chemistry Shift 2 4th Sept Q15


                Question 16: The molecule in which hybrid AOs involve only one d-orbital of the central atom is:

                1. 1) [CrF6]3-
                2. 2) XeF4
                3. 3) BrF5
                4. 4) [Ni (CN)4]2-

                Solution:

                1. Answer: (4)

                  (1) (CrF6)3– – d2Sp3

                  (2) XeF4 – Sp3d2

                  (3) BrF5 – Sp3d2

                  (4) [Ni(CN)4]2– → dsp2


                Question 17: In the following reaction sequence, [C] is:

                JEE Main 2020 Paper With Solutions Chemistry Shift 2 4th Sept Q17

                  Solution:

                  1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 4th Sept Ques 17

                  Question 18: The processes of calcination and roasting in metallurgical industries, respectively, can lead to:

                  1. 1) Photochemical smog and ozone layer depletion
                  2. 2) Photochemical smog and global warming
                  3. 3) Global warming and photochemical smog
                  4. 4) Global warming and acid rain

                  Solution:

                  1. Answer: (4)

                    Environmental

                    Calcination Releases → CO2 → Global warming

                    Roasting Releases → SO2 → Acid Rain


                  Question 19: The incorrect statement(s) among (a) - (c) is (are):

                  (a) W(VI) is more stable than Cr(VI).

                  (b) in the presence of HCl, permanganate titrations provide satisfactory results.

                  (c) some lanthanoid oxides can be used as phosphors.

                  1. 1) (a) only
                  2. 2) (b) and (c) only
                  3. 3) (a) and (b) only
                  4. 4) (b) only

                  Solution:

                  1. Answer: (4)

                    Fact


                  Question 20: An alkaline earth metal ‘M’ readily forms water-soluble sulphate and water-insoluble hydroxide. Its oxide MO is very stable to heat and does not have a rock-salt structure. M is :

                  1. 1) Ca
                  2. 2) Be
                  3. 3) Mg
                  4. 4) Sr

                  Solution:

                  1. Answer: (2)

                    Fact


                  Question 21: The osmotic pressure of a solution of NaCl is 0.10 atm and that of a glucose solution is 0.20 atm. The osmotic pressure of a solution formed by mixing 1 L of the sodium chloride solution with 2 L of the glucose solution is x × 10-3 atm. x is _______. (nearest integer)

                    Solution:

                    1. Answer: 167

                      [0.1 × 1 + 0.2 × 2]/3 = 0.5/3 = (500/3) × 10-3 = 167


                    Question 22: The number of molecules with energy greater than the threshold energy for a reaction increases fivefold by a rise of temperature from 27°C to 42 °C. Its energy of activation in J/mol is ________. (Take ln 5 = 1.6094 ; R = 8.314 J mol-1K-1)

                      Solution:

                      1. Answer: 84297.47

                        (1/5) = e-Ea/300R/e-Ea/315R

                        (5) = e[Ea/R][(1/300) - (1/315)]

                        (Ea/R) [(15/(300 × 315)] = ln 5

                        Ea = 1.6094 × 315 × 20 × 8.314

                        Ea = 84297.47 J/mol


                      Question 23: A 100 mL solution was made by adding 1.43 g of Na2CO3. xH2O. The normality of the solution is 0.1 N. The value of x is ________. (The atomic mass of Na is 23 g/mol).

                        Solution:

                        1. Answer: 10

                          (0.1/2) × (100/1000) = (1.43/[160 + 18x])

                          106 + 18x = 286

                          18x = 180

                          x = 10


                        Question 24: Consider the following equations:

                        2 Fe2+ + H2O2 → x A + y B (in basic medium)

                        2 MnO4- + 6 H+ + 5 H2O2 → x 'C + y 'D + z'E (in acidic medium).

                        The sum of the stoichiometric coefficients x, y, x’,y’ and z’ for products A, B, C, D and E, respectively, is _________.

                          Solution:

                          1. Answer: 19

                            2Fe2+ + H2O2 → xA + yB → 2Fe3+ + 2OH

                            2MnO4 + 6H+ + 5H2O2 → x`C + y`D + Z`E → 2Mn+2 + 5O2 + 8H2O

                            x = 2 ; y = 2; x’ = 2, y’ = 5, z’ = 8

                            2 + 2 + 2 + 5 + 8 = 19


                          Question 25: The number of chiral centres present in threonine is ________.

                            Solution:

                            1. Answer: 2

                              JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 4th Sept Ques 25

                            Video Lessons - September 4 Shift 2 Chemistry

                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4

                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4
                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4
                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4
                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4
                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4
                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4
                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4
                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4
                            JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 4

                            BOOK

                            Free Class